Ana SayfaEkolojiArhavi’deki HES projesine mahkemeden iptal

Arhavi’deki HES projesine mahkemeden iptal

HABER MERKEZİ – Artvin‘in Arhavi ilçesi Pilarget Vadisi’nde yapımı planlan HES projesine karşı köy muhtarlarının açtığı davada mahkeme, ‘ÇED olumlu’ kararını iptal etti.

Artvin‘in Arhavi ilçesi Pilarget Vadisi’nde yapımı planlan Hidroelektrik Santrali (HES) projesine karşı Ulukent Köyü Muhtarı Necati Canoğlu, Balıklı Köyü Muhtarı Muzaffer Şiviloglu ile Arhavi Pilarget Doğa ve Yaşam Derneği tarafından açılan davada karar çıktı.

Davada mahkeme Saka I-II Regülatörü yapımı için verilen “ÇED olumlu” kararını iptal etti. Geçtiğimiz duruşmada mahkeme, Pilarget Vadisi’nde bilirkişi heyeti oluşturarak inceleme yapılmasını istemişti. İptal kararı, bilirkişi heyetinin 2 ay önce mahkemeye sunduğu rapor doğrultusunda alındı.

Evrensel’den Geçağa Karafazlı’nın haberine göre HES projesinin iptalini değerlendiren Pilarget Vadisi Doğa ve Yaşam Derneği Başkanı Hazım Kurdoğlu, mahkemenin oy birliğiyle aldığı kararın sevindirici olduğunu söyledi ve bu hukuki sürecin ısrarla takipçisi olacaklarını dile getirdi.

ÇED olumlu raporu mahkeme tarafından iptal edilmeseydi HES projesinin başlayacağı Pilarget Vadisi’ndeki köylerimizde deremiz 5 kilometre boyunca borulara alınarak hapsedilecek. Gürül gürül akan deremiz yok olacaktı. Bu cennet vadide HES yapmak demek 650 hane yok etmek demektir. Bu vadide, arıcılık çeşitli hayvancılık ve tarım başta olmak üzere geçimini sağlayan yaklaşık 3 bin insan var. Bu proje hayata geçirilmiş olsaydı köylerimizi terk etmek dolaysıyla bu vadelerimizi insansızlaştıracaklardı.

Kararın gerekçesi

Rize İdare Mahkemesi kararın gerekçesini şu ifadelerle açıkladı:

Dava konusu alanda yapılacak HES faaliyetlerinin toz, gürültü, patlama etkileri hafriyat depolama alanları için seçilen yer ve kapasite oranları, dere morfolojisinin ve su kalitesinin bozulması, yeraltı suları, arıcılık faaliyetleri, can suyu, tarım faaliyetleri, ormancılık, erozyon, heyelan, alanlarına yakınlık, taşkın, fauna ve flora durumu başta olmak üzere, endemik bitki ve hayvan türlerinin bulunduğu bölgede yaşayan insanla-hayvanlar-bitkisi ekosistemine kabullenilemez sınırlarda zarar vereceği, proje sahasının doğal yaşam için özel bir alan olması ve de bölgeye özgü endemik bitki ve hayvan türlerinin proje sahasının doğal yaşam dikkate alındığında çevre kanunu ve çevre sel etki değerlendirilmesi yönetmenliği kapsamında çevre üzerinde olumsuz etkilerinin alınacak önlemler sonucu ilgili mevzuat ve bilimsel esaslara göre kabul edilebilir düzeylilerde olmadığı, ihtiva ettiği taahhütleri ve tespitleri alanı temsilen uzak ve yetersiz olduğu…

Öte yandan Saka I-II Regülatörü ve HES projesine ait; regülatörler, su çevrime yapıları ve derivasyon hatları, balık geçitleri, çökeltim, havuzları, iletim hatları, santral binaları ve enerji iletimi ile ilgili tesisler depolama sahaları gibi tüm üniteler in sevail ve üçırmaklar gibi farklı dereler üzerinde olmasına ve bu derelerin farklı alt havzalarda yer almasına karşın, reliyef özellikleri ile klimatik-edafik, biyotik değerlendirmeleri ayrı ayrı yapılması gereken projenin aynı ÇED sürecine tabi tutulmasının, projenin yürütülmesini, teknik ve idaresel denetimini zora sokacağı, bu durumun ise gerek idarenin gerekse projeyi icra eden şirketin çevresel hassasiyetinin ve duyarlılığının zamanla azalmasına yol açarak, bölgeye özgü endemik bitki ve hayvan türlerinin yaşam alanlarını tehlikeye atacağı da anlaşıldığından…

Kurulması planlanan ‘Saka I–II Regülatörü ve HES Projesi’yle ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tesis edilen ‘Çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) olumlu’ kararına konu 6.6.2013 tarih ve 312 sayılı işlemde hukuka ve mevzuata uyarlılığı bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır.

Bu nedenlerden dolayı; 1-dava konusu işlemin iptaline kararın tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde Danıştay nezdinde Temyiz yolu açık olmak üzere oy birliğiyle 17-03-2021 tarihinde oy birliğiyle karar verilmiştir.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Mars'tan gönderilen ses kaydı paylaşıldı
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.