Ana SayfaDünyaAtina’da artan polis şiddetine karşı halk isyanda

Atina’da artan polis şiddetine karşı halk isyanda

ATİNA – Yunanistan’da son günlerde sokaklardan gelen polis şiddeti görüntüleri beraberinde protestoları getirdi. Artan polis şiddetine karşı dün Nea Smyrni’de düzenlenen mitinge polisin müdahalesi ile başlayan eylemler gece boyu çatışmalara neden oldu. Muhalefet artan polis şiddetinden hükümetin otoriter politikalarını sorumlu tutarken, iktidar ise muhalefeti suçluyor. Öte yandan verilere göre polis şiddeti ve kötü muamele ile ilgili vakalarda yüzde 75 artış var.


Haber: Çağdaş Kaplan


Yunanistan’da son dönemde artan polis şiddeti vakaları kamuoyunun önemli gündemlerinden.

Başkent Atina’ya bağlı Nea Smyrni semtinde 6 Mart günü Corona virüsü önlemleri kapsamında denetim yapan polislerin, bir genci demir copla darp ettiğine dair görüntülerin sosyal medyaya yayılmasıyla birlikte bu gündem kamuoyunun ilk tartışma konusu oldu.

Polis, Pazar günü Nea Smyrni parkında oturanlara salgın önlemleri kapsamında denetim düzenledi. Tanıkların anlatımlarına göre polisler, dışarı çıkmak için izin aldıklarına dair SMS kaydı ve maskeleri olmasına rağmen bir aileye para cezası yazmak istedi.

Meydanda oturan gençler ise duruma tepki göstererek yaşananları videoya almaya çalıştı. Bunun üzerine sayıları 10’u bulan polis grubu tepki gösteren gençlerden birini hedef aldı. Polis, gence defalarca demir bir copla vurarak gözaltına aldı.

Yaşanan bu şiddet olayı an be an yurttaşlar tarafından telefonlarla kaydedildi. Darp edilerek gözaltına alınan üniversite öğrencisi, “polise saldırı ve hakaret” iddiasıyla suçlandı.

Polis kaynakları, videolarla kanıtlanan olayın aksine sayıları 30 civarında olan bir grubun denetim yapan polislere saldırdığını iddia etti.

Gencin darp edildiği ana ilişkin görüntüler şöyle:

Yaşananların sosyal medyada paylaşılmasının ardından kamuoyunda polis şiddetine dönük ciddi bir tepki oluştu.

Ana muhalefet partisi SYRIZA polis şiddetinin ardından yaptığı açıklamayla yaşananları kınadı.

Partinin genel başkanı Alexis Tsipras, artan polis şiddetinin sorumlusunun sağ iktidar Neo Demokrasi hükümeti olduğunu vurguladı.

Tsipras, polisin ve ana akım medyanın gerçeği gizlemeye çalıştığını belirterek, “Gündüz şiddet ve otoriterlik ve akşam propaganda. Mitsotakis, ülkenin on yıllardır bildiği en büyük otoriterlik ve aldatma kampanyasının yönetmeni” dedi.

İktidar muhalefeti suçladı

Başbakan Kyriakos Mitsotakis ise “SYRIZA, pandemi koşullarında sağlıkçıların ve bizim çabalarını boşa çıkararak, halk sağlığını riske atıp, insanları sokaklara davet ediyor. Amacımız gerilimleri kışkırtmak değil sorunlara çözüm bulmak” diyerek polis şiddetini görmezden gelerek muhalefeti suçladı.

Öte yandan Atina Barosu da yaşanan şiddet vakasının ardından sorumlular hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Atina Barosu ayrıca, Sivil Koruma Bakanı Michalis Chrisochoidis’e istifa çağrısı da yaptı.

Dün akşam saatlerinde ise ülke genelinde artan polis şiddetini protesto etmek için öğrenciler, sendikalar ve demokratik kitle örgütlerinin çağrısıyla Nea Smyrni meydanında binlerce kişinin katılımıyla bir miting düzenlendi.

Mitingin sonlarına doğru polis yürüyüş yapanlara gaz bombaları ile müdahalede bulundu. Bunun üzerine gençlerle polis arasında çatışma çıktı.

Polisin müdahalesine karşı bazı gruplar yollara barikatlar kurdu ve müdahaleye havai fişekler ve molotof kokteylleriyle karşılık verdi.

Syggrou Caddesi’ne sıçrayan çatışmalar devam ederken, bir polis ağır yaralandı. Yaralı bir şekilde yerde yaklaşık 20 dakika kalan polis olay yerine gelen ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Polis kaynakları ağır yaralanan polisin eylemciler tarafından başından yaralandığını iddia etti.,

Fotoğraf: To Thema

Çatışmalar devam ederken olayla ilgili ilk açıklama SYRIZA’dan geldi. Yapılan açıklamada, “Şiddet şiddetle karşılanmamalı. Şiddet yalnızca şiddeti haklı çıkarır” denildi.

Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ise açıklamasında, “Ortaya çıkan olaylar ve polis memurunun kabul edilmez biçimde yaralanması, hükümeti dayatmaya devam ettiği polis şiddeti ortamına ilişkin sorumluluklarından kurtarmaz” ifadeleri kullanıldı.

Başbakan Mitsotakis ise “Atina’da bu gece hepimizin şahit olduğu şiddet olayları son olmalıdır. Şu an itidal ve sakinlik zamanı. Özellikle gençlere sesleniyorum. Kör nefret kimsenin yararına değildir. Maalesef bazıları uyarılarımızı görmezden geldi. Birlik, beraberlik ve güvenliği korumaya devam edeceğim. Kimse bunu bölmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

Çatışmalar sırasında yaralanan bir polis (Fotoğraf: AP)

Çatışmalar gece boyu devam ederken, polis müdahalesi ile başlayan çatışmalarda çok sayıda işyeri ve araç zarar gördü.

Olaylarda çok sayıda kişi gözaltına alınırken, gözaltına alınanları takip eden gazeteciler de polisin hedefi oldu. Polis gazetecileri darp ederek görüntü almalarını engelledi.

İki yıldır değişen Atina

Temmuz 2019’da sağcı Neo Demokrasi partisinin iktidara gelmesinin ardından başta başkent Atina olmak üzere Yunanistan kentlerinde polisin sokaklardaki görünürlüğü ve kontrolleri arttı.

Pandemi ile birlikte “önlemlerin denetlenmesi” adı altında bu görünürlük daha da arttı ve sokaklardan polis şiddeti görüntüleri gelmeye başladı.

Ombudsmanlık verilerine göre polisle ilgili şikayetlerde 2017 yılından bu yana artış var. Verilere göre, geçtiğimiz yıl polis şiddeti ve kötü muamele ile ilgili vakalarda yüzde 75 artış yaşandı.

Polisle ilgili yurttaşların doğrudan yaptığı şikayetlerde ise yüzde 25 artış yaşandı.

İnsan hakları örgütleri de hükümetin Corona virüsüyle mücadele bahanesiyle toplumsal protestoları bastırmaya çalıştığı ve ‘polis devleti’ne doğru yol alındığı görüşünde.

Son günlerde artan polis şiddeti üzerine Uluslararası Af Örgütü’nden de açıklama geldi. Örgütün Yunanistan Şubesi’nden 9 Mart’ta yapılan açıklamada, son bir buçuk yıldır polis şiddetinin arttığı belirtildi.

Son aylarda toplumsal olaylarda gözaltına alınanlara polisin aşırı güç kullandığı belirtilen açıklamada, “Polis şiddeti ve cezasızlığın Yunanistan’da uzun bir sicili var. Ama özellikle son bir buçuk yılda bu olaylarda artış olduğu açık” denildi.

Fotoğraf: AP

Fakat hükümet bu suçlamaların tamamını reddediyor ve olayları münferit olarak nitelendiriyor.

Geçen yıl Aralık ayında parlamentoda muhalefetin artan polis şiddetini gündeme getirmesinin ardından Sivil Koruma Bakanı Michalis Chrisochoidis, “Polis şiddetine dair hiçbir kanıt yok” demişti.

Son aylarda polis şiddetine sahne olan toplumsal olayların bazıları şöyle:

1973 askeri darbesine karşı Politeknik Üniversitesi öğrencilerinin direnişinin yıl dönümü anmaları pandemi gerekçesiyle yasaklandı. Polis Atina’da adeta ‘OHAL’ ilan etti. Yürüyüş yapmak isteyenlere birçok yerde polisin sert müdahalesi oldu. Polis, 17 Kasım’daki bu müdahaleler sırasında birçok gazeteciyi de darp etti. Yaşanan polis şiddeti kamuoyunda büyük tepki topladı.

Şubat ayında öğrencilerin hükümetin ‘güvenlik’ gerekçesiyle üniversiteler için polis teşkilatı kurma planına karşı Atina ve Selanik’te düzenlediği yürüyüşlerde de polis şiddeti yaşandı. Düzenlenen birçok yürüyüşe polis sert müdahale etti, öğrenciler darp edilerek gözaltına alındı.

İki haftadır Atina ve Selanik kentlerinde, Dimitris Koufodinas’ın cezaevinde maruz kaldığı hak ihlallerine karşı başlattığı ve 62’nci gününe giren açlık grevi eylemine destek için yapılan eylemler de sık sık polisin sert müdahalesi ile karşılaşıyor. “17 Kasım” adlı silahlı sol örgütün liderlerinden olan Koufodinas, şu an yoğun bakım ünitesinde ve hayati tehlikesi bulunuyor.

Koufodinas’ın taleplerinin karşılanması için “Yaşam için mücadele” sloganıyla iki haftadır binlerce kişinin katılımıyla yürüyüşler düzenleniyor.

Atina’da bu taleple düzenlenen altı yürüyüşten ikisi polisin sert müdahalelerine sahne oldu. Bu müdahalelerde çok sayıda kişi darp edilip yerlerde sürüklenerek gözaltına alındı. Bu görüntülerin sosyal medyada yayılması ile birlikte kamuoyu polis şiddetine sert tepki göstermeye başladı.

Gazeteciler de hedefte

Yunanistan’da polis müdahaleleri sırasında gazeteciler de polis şiddetinin hedefi oluyor.

Koufodinas’a destek için 26 Şubat’ta Atina’da düzenlenen yürüyüşte polis müdahalesi sonucu en az yedi gazeteci yaralandı. Basın meslek örgütleri yaptıkları açıklamada “Polis güçlerinin her fırsatta gazetecilere dönük saldırıları asla kabul edilemez” demişti.

Öte yandan Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), geçtiğimiz yılın 20 Kasım’ında yayımladığı açıklamada, ülkede gazetecilere dönük polis şiddetine dikkat çekerek, Yunanistan İçişleri Bakanlığı ile polis teşkilatına “memurlarını gazetecileri engellemeyecek şekilde eğitilmesini sağlamaları” çağrısında bulunmuştu.




Önceki Haber
BAFTA adayları açıklandı
Sonraki Haber
İstanbul'da Suriyeli trans kadına kezzaplı saldırı