Ana SayfaGüncelAvrupa Parlamentosu’nda ‘Demirtaş’ kampanyası

Avrupa Parlamentosu’nda ‘Demirtaş’ kampanyası

HABER MERKEZİ – Avrupa Parlamentosu üyeleri, AİHM kararlarına rağmen tahliye edilmeyen HDP’li Selahattin Demirtaş’ın özgürlüğü için kampanya başlattı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Daire’nin 22 Aralık 2020 tarihinde tahliye edilmesine dönük karar aldığı eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın mahkemeler tarafından bırakılmamasına ilişkin Avrupalı parlamenterler kampanya başlattı.

Kampanyayı örgütleyen Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Sosyal Demokrat İşçi Partili üyesi Evin İncir, Fırat Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada Demirtaş’ın siyasi nedenlerle tutuklandığı için serbest bırakılması gerektiğini söyledi.

AİHM’in Demirtaş kararının uygulanmamasına değinen İncir, “Türkiye’nin AİHM kararlarına saygı göstermesini bekledik. Ama Türkiye bağlayıcı olan mahkeme kararına uymayı reddetti. Bu nedenle ocak ayında inisiyatif alarak Avrupa Parlamentosu’nun karar alması için önerge verdim” dedi.

10 Mart’ta görüşülecek

Demirtaş’ın derhal serbest bırakılmasını talep eden önergeye 705 parlamenterden 590’ının ‘evet’ dediğini aktaran İncir, Demirtaş’ın serbest bırakılması kampanyasının bir parçası olarak Avrupa Konseyi’ne üye olan parlamenterlerin kampanya başlattıklarını belirtti.

İncir, “Kampanyaya Avrupa Konseyi’ne üye 47 ülkenin Avrupa milletvekilleri katıldı. İmzaları Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi’ne yolladık. Konu gelecek hafta 10 Mart’ta konseyde ele alınıp görüşülecek” dedi.

‘Parti grubumuz yakından izliyor’

AKP ve MHP’nin HDP’li dokuz milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması girişimini de değerlendiren İncir, şöyle dedi:

Bu çılgınca bir şey. Neredeyse her hafta akademisyenler, gazeteciler, politikacıların keyfi olarak tutuklandığını görüyoruz. Biz Avrupalı parlamenterler, olanları yakından izliyoruz. Doğal olarak aynı şekilde mensubu olduğum parti grubu da olanları izliyor. Geçtiğimiz hafta partiler olarak Türkiye’deki tüm siyasi tutsakların serbest bırakılmalarını talep ettik.




Önceki Haber
Krizi aşmak: Trajediden maskaralığa mı?
Sonraki Haber
Ceylan Önkol’un ölümünde bakanlık kusurlu bulundu