Ana SayfaGüncelAvukatları: Öcalan’ın ailesiyle yaptığı telefon görüşmesi yarıda kesildi

Avukatları: Öcalan’ın ailesiyle yaptığı telefon görüşmesi yarıda kesildi

HABER MERKEZİ – Asrın Hukuk Bürosu, İmralı Cezaevi’ndeki PKK lideri Abdullah Öcalan’ın ailesiyle kısa bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini duyurdu. Açıklamada, Öcalan’ın kardeşi ile yapmakta olduğu görüşmenin “çok kısa süre sonra kesintiye uğradığı” belirtildi. Görüşmenin 4-5 dakika sürdüğü bilgisini veren Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan ise “Kaygılarımız daha da arttı” dedi.

İmralı Cezaevi’nde tutulan PKK lideri Abdullah Öcalan ve Hamili Yıldırım’ın aileleriyle telefon görüşmesi gerçekleştirdiği duyuruldu.

Söz konusu görüşmeye ilişkin Öcalan’ın hukuki işlerini yürüten Asrın Hukuk Bürosu’ndan açıklama geldi.

Hukuk bürosundan yapılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

İmralı Cezaevi’nde bulunan müvekkillerimiz Sayın Abdullah Öcalan, Sayın Ömer Hayri Konar, Sayın Hamili Yıldırım ve Sayın Veysi Aktaş’ın aileleri, müvekkillerimiz ile telefon görüşme haklarını kullanmak üzere savcılıklara çağırılmışlardır. Sayın Öcalan’ın kardeşi ile yapmakta olduğu görüşme, çok kısa süre sonra kesintiye uğramış ve görüşmeye devam edilememiştir. Sayın Hamili Yıldırım’ın da görüşmesi oldukça kısa sürmüş ancak Sayın Ömer Hayri Konar ve Sayın Veysi Aktaş’ın görüşmesi, tecrit koşullarına karşı protesto olarak görüşe çıkmadıkları beyan edilerek gerçekleşmemiştir.

Açıklamanın devamında ise şunlar kaydedildi:

Bilindiği üzere Sayın Öcalan’dan 27 Nisan 2020 tarihinden bugüne kadar haber alamıyorduk. Kendisi ile yapabildiğimiz son avukat görüşmesi de 7 Ağustos 2019 tarihinde gerçekleşmişti. 14 Mart 2021 tarihinde sosyal medyada Sayın Öcalan’ın yaşamı ile ilgili kaygı oluşturan ciddi iddialar ortaya atıldıktan sonra sağlığını teyit edebilmek amacıyla ve yasal bir hak olarak aralıksız her gün yüz yüze görüşme talebinde bulunduk. Ancak bunların hiçbirine olumlu yanıt alamadık.

Bugün de Sayın Öcalan’ın sağlık durumu ile ilgili sağlıklı bilgiye ulaşma imkanımız olmamıştır. Bizlerin Sayın Öcalan ile İmralı Cezaevi’nde ivedilikle görüşme talebimiz devam etmektedir. Nitekim Sayın Öcalan da görüşmenin gerçekleşebilen kısmında bu talebin yerine getirilmemesini kabul etmediğini, bu durumun hukuka aykırı olduğunu beyan etmiş, devamında da görüşme kesilmiştir. Yaşanan bu gelişmeleri kamuoyunun bilgisine sunuyor, yetkilileri hukuka uygun davranmaya ve sorumluluğa davet ediyoruz.

‘Kaygılarımız daha da arttı’

Mehmet Öcalan (Fotoğraf: MA)

Mehmet Öcalan, ağabeyiyle gerçekleştirdiği telefon görüşmesine ilişkin Mezopotamya Ajansı’na verdiği demeçte, “Söyleyecek bir şey yok. 4-5 dakikalık görüşme mi olur” şeklinde tepki gösterdi.

Abdullah Öcalan’ın sağlık durumuna ilişkin ise Mehmet Öcalan, “İyi bir şey yok. Konuşamadık. Kaygılarımız daha da arttı” dedi.

22 yıldır İmralı Cezaevi’nde tutulan, 27 Nisan 2020 tarihinden bu yana ne avukatları ne de ailesiyle hiçbir temas kurmasına izin verilmeyen PKK lideri Abdullah Öcalan’ın yaşamını yitirdiğine dair sosyal medyada yapılan kimi paylaşımlar üzerine ‘sağlık ve güvenlik koşullarıyla ilgili kaygılar’ artmış durumdaydı.

Asrın Hukuk Bürosu, endişelerin giderilmesi için İmralı ile en erken iletişim kanallarının kurulması çağrısında bulunmuştu. Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan da ‘gelişmeler karşısında endişeliyiz’ açıklaması yapmıştı.

14 Mart’ta ortaya atılan söz konusu iddiaların ardından Abdullah Öcalan’ın avukatlarının yaptığı görüşme başvurularına yanıt verilmezken, Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı 16 Mart’ta yaptığı yazılı açıklamada Öcalan’ın hayatta ve sağlık durumunun iyi olduğunu belirtmişti.

Ancak Öcalan’ın avukatlarından kaygılarının devam ettiği belirtilerek, “Müvekkilimizi bizzat görmek istiyoruz” açıklaması gelmişti.

Öcalan’la görüşmeler

İmralı Cezaevi

Abdullah Öcalan, DTK Eşbaşkanı Leyla Güven öncülüğünde 2018 yılında başlatılan açlık grevleri sürerken avukatlarıyla 8 yıl aradan sonra ilk kez görüşebilmişti.

2 Mayıs 2019’da gerçekleşen görüşmeyi takip eden görüşmelerde Öcalan’ın çağrısı üzerine aylardır süren açlık grevleri ile ölüm oruçları sonlandırılmıştı.

Öcalan 2 Mayıs 2019’u takiben 22 Mayıs, 12 Haziran ve 18 Haziran’da gerçekleşen avukat görüşlerinde “çözüm” mesajları vermişti.

Ancak 23 Haziran 2019 tarihindeki tekrarlanan İstanbul seçimlerinin ardından görüşmeler yine askıya alınmıştı. Ne avukatlar ne de aile yaklaşık 2 aydır İmralı’ya gidebiliyordu.

Son olarak Öcalan’ın avukatları Nevroz Uysal ve Rezan Sarıca’nın, İmralı Cezaevi’ne giderek müvekkilleriyle bir görüşme gerçekleştirdiği 7 Ağustos 2019’da kamuoyuna duyurulmuştu.

İmralı Adası’nda 27 Şubat 2020 tarihinde çıkan yangının ardından ise Öcalan’ın avukatları, müvekkilleriyle sadece 3 Mart’ta aile ziyareti ve 27 Nisan’da telefon görüşmesi olmak üzere iki defa temas kurabilmişti.




Önceki Haber
Yargılanan hakikat arayışı: Cumartesi Anneleri hakim karşısına çıktı
Sonraki Haber
Gergerlioğlu’nun gözaltına alınması talimatını veren savcı hakkında suç duyurusu