Ana SayfaGüncelAYM’den ‘barış’ dedikleri için tutuklanan dokuz HDP’li için hak ihlali kararı

AYM’den ‘barış’ dedikleri için tutuklanan dokuz HDP’li için hak ihlali kararı

HABER MERKEZİ – Anayasa Mahkemesi, Türkiye’nin sınır ötesi askeri harekatını protesto ettikleri için 5 ay tutuklu kalan dokuz HDP’li için ‘hak ihlali’ kararı verdi.

Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik “Barış Pınarı Harekâtı” adı verdiği operasyonu İstanbul’da düzenledikleri eylemle protesto eden dokuz HDP’li 15 Ekim 2019’da tutuklanmıştı.

5 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen HDP’liler, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuruda bulundu.

Başvuruyu inceleyen AYM, HDP’lilerin, Anayasa’da güvence altına alınan “Kişi hürriyeti ve güvenliği” ile “Toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme” haklarının ihlal edildiğine karar verdi.

AYM, HDP Şişli İlçe Eş Başkanı Mutlu Öztürk ile birlikte Aydın Salış, Hüseyin Fidanboy, Mehmet Emin Elma, Ali Edebali, Müslüm Kılıç, Necla Yıldız, Songül Çelik, Şefa Alar’ın tazminat taleplerini de kabul etti.

Mahkeme, başvuruda bulunanlara 40’ar bin TL tazminat ödenmesine, diğer tazminat taleplerinin reddedilmesine, harç ve vekalet ücretlerinin ödenmesine karar verdi.

Resmi Gazete’de yayımlanan mahkemenin kararında, “Başvurucuların toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına tutuklama suretiyle yapılan müdahalenin demokratik toplumun gereklerine uygun olmadığı sonucuna ulaşılmıştır” denildi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Hollanda'da Rutte'nin partisi sandıktan birinci çıktı
Sonraki Haber
Bahçeli: HDP herhangi bir isimle açılmamak üzere kapatılmalı