Ana SayfaDünyaBerlin’den Ankara’ya İstanbul Sözleşmesi tepkisi

Berlin’den Ankara’ya İstanbul Sözleşmesi tepkisi

HABER MERKEZİ – Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Mass, Türkiye’nin Cumhurbaşkanı kararı ile İstanbul Sözleşmesi’ni feshetmesini eleştirdi. Maas, bunun “geriye doğru atılmış bir adım ve Avrupa’ya gönderilen yanlış bir mesaj” olduğunu söyledi.

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile İstanbul Sözleşmesi’nin “Türkiye Cumhuriyeti bakımından feshedilmesine” Almanya’dan tepki geldi.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Mass, Twitter hesabından yaptığı açıklama ile Sözleşme’nin feshedilmesini eleştirdi.

Maas, “İsranbul Sözleşmesi’nden çıkılması geriye doğru atılmış bir adım ve Avrupa’ya gönderilen yanlış bir mesajdır. Çünkü bu adım toplumsal cinsiyet eşitliğini dünya genelinde geriye itme çabalarının izinden gidiyor. Hiçbir gelenek kadınların şiddetten korunmasını tartışmaya açmayı meşru kılamaz” dedi.

DW Türkçe’nin haberine göre Almanya’nın Avrupa işlerinden sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth da Türkiye’nin kararına tepki gösterdi.

Roth, “İstanbul Sözleşmesi kadınları ve çocukları pandemi döneminde belirgin şekilde artış gösteren ev içi şiddetten korumak için Avrupa Konseyi’nin önemli bir hukuki aracıdır. Türkiye’nin sözleşmeden çıkması yanlış zamanda verilen yanlış bir karardır” dedi.

‘Türkiye hükümetinin gerçek yüzü bu’

Türkiye’nin de üyesi olduğu Avrupa Konseyi’nin Genel Sekreteri Marija Pejcinovic Buric ise sözleşmeden çıkılmasını “yıkıcı bir haber” olarak değerlendirdi.

BBC Türkçe’nin haberine göre Buric, “Bu hamle, kadınları ve kızları koruma mücadelesinde büyük bir gerileme. Yalnızca Türkiye’de değil, Avrupa’da ve ötesinde de kadınların korunmasını tehlikeye atıyor” dedi.

Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Nacho Sanchez Amor da Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Mevcut Türkiye hükümetinin gerçek yüzü bu: hukukun üstünlüğünü tamamen göz ardı etmek ve insan haklarından tam geriye dönüş” mesajını verdi.

Türkiye, Resmi Gazete’de 20 Mart’ın ilk saatlerinde yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile İstanbul Sözleşmesi’nden çekildiğini duyurmuştu.

Kararda, “Türkiye Cumhuriyeti adına 11/5/2011 tarihinde imzalanan ve 10/2/2012 tarihli ve 2012/2816 sayılı Bakanlar kurulu kararı ile onaylanan ‘Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nin Türkiye Cumhuriyeti bakımından feshedilmesine, 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 3’üncü maddesi gereği karar verilmiştir” ifadeleri yer almıştı.

  Barolar 'Sözleşme yürürlükte' dedi, EŞİK'ten muhalefet partilerine çağrı
  AKP'nin yeni hamlesi: 'Ankara Sözleşmesi'
  Türkiye İstanbul Sözleşmesi'nden ayrıldı

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Hakkari'de Newroz sabahı ev baskınları
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.