Ana SayfaGüncelBİK’ten Evrensel gazetesine ilan ve reklam kesme ceza

BİK’ten Evrensel gazetesine ilan ve reklam kesme ceza

HABER MERKEZİ – Basın İlan Kurumu, Boğaziçi Üniversitesi eylemlerine yapılan polis müdahalesi için ‘saldırı’ ifadesi kullanan Evrensel gazetesine ilan ve reklam kesme cezası verdi. Kararda, ‘saldırı’ ifadesi için “Cumhuriyetimize ve halkımıza sadakatle bağlı kolluk kuvvetlerimiz hakkında toplumumuzda olumsuz algı yaratmaya yönelik olduğu görülmüştür” denildi.

Basın İlan Kurumu (BİK), Evrensel gazetesine resmi reklam ve ilan kesme cezası verdi.

Cezaya gerekçe olarak Boğaziçi Üniversitesi’ne dışarıdan rektör olarak atanan Melih Bulu’yu protesto ederken gözaltına alınan 159 öğrenciyle ilgili gazetenin birinci sayfasında yer alan ‘saldırı’ ifadesi gösterildi.

Ceza gerekçesinde “Habere konu olan olaylarda kolluk kuvvetleri tarafından yapılan müdahalenin ‘müdahale’ yerine haber başlığında ‘saldırı’ olarak ifade edilmesinin Cumhuriyetimize ve halkımıza sadakatle bağlı kolluk kuvvetlerimiz hakkında toplumumuzda olumsuz algı yaratmaya yönelik olduğu görülmüştür” iddiaları yer aldı.

‘BİK yargısal yetki kullandı’

Evrensel gazetesi avukatlarının şikayete ilişkin yaptığı savunmada söz konusu ifadelerin basın özgürlüğü sınırları içerisinde kaldığına dikkat çekildi, BİK’in yargısal yetki kullandığına ve bu durumun da tarafsızlık ilkesinin açık bir ihlali olduğuna vurgu yapıldı.

İtiraz dilekçesinde şöyle denildi:

Basın İlan Kurumu, sadece tek bir kelimeyi alıp, bunu yorumlayarak ‘Aslında şunu demek istemiştir’ diye niyet okuması yapması yorum yolu ile söz konusu kararların genişletilmesidir. Üstelik tüm haberin değil de cımbızla tek bir kelimenin alınarak buna dayanarak savunma istenmesi hukuka, kanuna, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin içtihatlarına aykırıdır.

Anayasa Mahkemesi BİK’in cezalarına ‘hak ihlali’ demişti

Anayasa Mahkemesi (AYM), BİK’in Korkusuz gazetesine verdiği “Resmi ilan ve reklamların kesilmesi” cezasını üç hafta önce ihlal olarak değerlendirmişti.

AYM kararında ceza “İfade ve basın özgürlüğü ihlali” olarak değerlendirilmiş ve “Bu şekilde maddi bir yaptırıma maruz kalma endişesinin kişiler üzerinde kesintiye uğratıcı bir etkisi vardır ve sonunda kişinin bu etki altında ileride düşünce açıklamalarından veya basın faaliyetlerini yapmaktan imtina etme riski bulunmaktadır” denilmişti.

Kararda, “BİK’in önüne gelen şikayetlerle ilgili olarak yukarıda sayılan dengeleme kriterlerini çok sıkı bir şekilde uygulaması ve anılan müdahale biçimini başvurulabilecek son çare olarak görmesi basın özgürlüğü açısından hayati önem taşımaktadır” ifadeleri kullanılmıştı.




Önceki Haber
Uluslararası Trans Görünürlük Günü on iki yaşında
Sonraki Haber
Üç kızına sistematik cinsel istismarda bulunan Salih Dayan'a beraat