Ana SayfaGüncel‘Boğaziçi’ davasında tutuklu öğrencilere tahliye

‘Boğaziçi’ davasında tutuklu öğrencilere tahliye

HABER MERKEZİ – Boğaziçi Üniversitesi’ne Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasıyla başlayan protestolara katılan ve haklarında dava açılan ikisi tutuklu yedi öğrencinin yargılandığı davanın ilk duruşmasında tutuklu öğrenciler tahliye edildi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ne kurum dışından rektör olarak atanmasının ardından başlayan ‘kayyum rektör’ protestolarına katılan ve haklarında dava açılan ikisi tutuklu, biri ev hapsinde olmak üzere toplam yedi öğrenci, ilk kez hakim karşısına çıktı.

Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde bulunan 21. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanan öğrencilerin ‘halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama’ suçlamasıyla 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

Tutuklu öğrenciler Doğu Demirtaş ve Selahattin Can Uğuzeş duruşmada hazır edilirken, kimlik tespitiyle duruşma başladı.

İddianamenin okunmasının ardından savunmalara geçildi. İlk olarak 30 Ocak’tan bu yana tutuklu olan Demirtaş beyanlarda bulundu.

Doğu Demirtaş, “Polis bize gaz ve plastik mermiyle saldırdığı için barışçıl bir eylem yapmak istedik ve eylemi sergiyle devam ettirmeye karar verdik. Dava konusu resim anonim bir eser. Hiçbir kesim ve kişiyi aşağılamak, kim ve nefrete sevk etmemek gibi bir amacım yok. Hiçbir suçlamayı kabul etmiyorum” dedi.

Hakim, Demirtaş’a “LGBTİ üyeliğin veya diyaloğun var mı?” diye sordu. Demirtaş üyeliği olmadığını ama arkadaşları olduğunu söyledi.

Diğer tutuklu öğrenci Uğuzeş ise savunmasında, “Sergi rektör olayları kapsamında düzenlendi. Gelen eserler bir seçmeye tabi tutulmadı. 300-400 kadar eser geldi. Sergiden eve döndüğümde arkadaşlarım polis tarafından arandığımı söyledi. Vatan Emniyet Müdürlüğü’ne gittim” dedi.

Uğuzeş, sözlerinin devamında “Orada resimle ilgili sorular soruldu. Sonra resmi ben ve Doğu’nun astığının yazılı olduğu bir tutanak imzalatmaya çalıştılar. Savcılıkta tutukluluğa sevk edilmeden bu haberi TRT’den öğrendik” diye belirtti.

Hakim, Uğuzeş’e de “LGBTİ ile bir bağlantın var mı” diye sordu.

Ev hapsi son buldu

Ev hapsindeki S.N.B. adlı öğrenci ise savunmasında “Öncelikli amacımız insanların kendisini ifade etmesiydi. Hepimiz genç ve deneyimsiziz. Daha önce hiç sergi düzenlemedik” ifadelerini kullandı.

S.N.B. hakkında ev hapsi şeklinde uygulanan adli kontrol tedbiri kaldırılırken, öğrencilerin savunmaları da tamamlandı.

Duruşma öğrencilerin avukatlarının beyanları ile devam etti.

Tutuklu iki öğrenci hakkında tahliye kararı

Beyanların ardında savcı, öğrencilerin kaçma şüphesi bulunduğunu öne sürerek tutukluluk hallerinin devamını talep etti.

Mahkeme ise tutuklu öğrenciler Selahattin Can Uğuzeş ve Doğu Demirtaş’ın tahliyesine karar verdi.

Ablukaya rağmen açıklama yapıldı

Fotoğraf: KaosGL.org

Duruşma öncesi adliye binasının etrafının polis barikatları ile çevrilmesi dikkat çekti.

Polis ablukasına rağmen milletvekillerinin de destek verdiği basın açıklamasına çok sayıda öğrenci katıldı.

Adliye önünde öğrencilerle dayanışma eylemine Boğaziçi direnişine katıldıkları gerekçesiyle ev hapsinde olan dört öğrenci ile 8 Mart etkinliğinin ardından ev hapsine alınan HDK LGBTİ+ aktivisti Yıldız İdil Şen de katıldı. Beş genç duruşma öncesi ev hapislerini kendi kararlarıyla sonlandırmıştı.

Açıklamada, “Toplumun büyük bir kesiminin demokratik hak ve özgürlüklerini gasp edenlere karşı, işkencelere, gözaltılara, tutuklamalara rağmen susmayan, gerçekleri haykırmaktan korkmayan herkesi, kalbi burada bizimle atan milyonları selamlıyoruz” denildi.

  Arkadaşlarının duruşması öncesi: Beş genç ev hapislerini sonlandırdı

‘Boğaziçi direnişi yargılanamaz’

Boğaziçi Dayanışması’ndan duruşma öncesi “#BoğaziçiDirenişiYargılanamaz” etiketiyle yapılan açıklamada, “Bu topraklardaki demokrasi mücadelesine ses veren, üniversiteye sahip çıkan herkesi Doğu ve Selo’yu kucaklamaya, yarın saat 13.00’da Çağlayan’a çağırıyoruz” ifadeleri kullanılmıştı.

Yargılanan yedi öğrenci hakkında

29 Ocak’ta Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen ve Melih Bulu’nun rektörlüğe atanmasına karşı başlatılan protestoların bir parçası olan sergi etkinliğinin ardından üniversite öğrencilerine yönelik gözaltı operasyonu gerçekleşmişti.

İstanbul Valiliği, yaptığı açıklamada “rektörlük binası karşısına ‘Kabe üzerine şahmeran temalı figür ve LGBT-İ bayrak teması’ içeren resim asıldığını” iddia etmişti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da gözaltına alınan öğrencileri “LGBT sapkını” diyerek hedef göstermişti.

“Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılamak” suçlamasıyla gözaltına alınan öğrencilerden ikisi tutuklanmış, ikisi de ev hapsine alınmıştı.

Boğaziçi direnişine katılan altı öğrenci halen tutuklu

Öte yandan Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’ne kurum dışından bir isim olan Prof. Dr. Melih Bulu’nun atanmasının ardından başlayan protestolar sürüyor.

İki aydır aşkındır devam eden protestolar esnasında bugüne kadar yüzlerce öğrenci gözaltına alınırken, 11’i tutuklanmış, birçoğu da ev hapsine alınmıştı.

12 Şubat’ta Beyza Buldağ ve Muhammed Ünal’ın, 5 Mart günü Murat Can Demirci, bugün (17 Mart) ise Selahattin Can Uğuzeş ve Doğu Demirtaş’ın serbest bırakılmasıyla tutuklu öğrencilerin sayısı altıya düştü.




Önceki Haber
Afganistanlı kadınlardan 'kız çocuklarının şarkı söyleme yasağına' şarkılı tepki
Sonraki Haber
Gazeteci Demirhan'a “Cumhurbaşkanına hakaret”ten para cezası