Ana SayfaDünyaÇavuşoğlu: Mısır ile diplomatik temaslarımız başladı

Çavuşoğlu: Mısır ile diplomatik temaslarımız başladı

HABER MERKEZİ – Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısır ile üst düzey diplomatik temasların başladığını açıkladı. İki ülke arasında 2013 yılından bu yana diplomatik ilişkiler maslahatgüzar seviyesinde ilerliyordu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen Türkiye-Rusya-Katar Üçlü Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda Türkiye-Mısır ilişkilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Çavuşoğlu, “Mısır ile hem istihbarat düzeyinde hem de dışişleri bakanlıkları düzeyinde temaslarımız var. Diplomatik düzeyde temaslarımız başladı” ifadelerini kullandı.

Türkiye-Mısır ilişkilerinin normalleştirilmesinde iki ülkenin de herhangi bir ön koşul öne sürüp sürmediği konusunda ise Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

Herhangi bir ön koşul Mısırlılardan gelmedi. Bizden de herhangi bir ön koşul şu anda gitmedi. Ama yıllarca bağlar kopuk olunca bir günde hiç bir şey olmamış gibi hareket etmek de o kadar kolay olmuyor. Yavaş yavaş görüşerek, bir yol haritası belirleyerek ve o konularda adım atarak oluşuyor. Yıllardır ister istemez bu kadar kopukluk olunca bir güven eksikliği de oluyor. Bu normal, iki tarafta da olabilir. O nedenle belli bir strateji, yol haritası çerçevesinde görüşmeler oluyor, devam ediyor.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şukri ile daha önce uluslararası toplantılarda denk geldikçe görüştüklerini, iki yıl önce de New York’ta bir araya geldiklerini ve 2013’ten bu yana ilişkilerde kopukluk olduğu için ön şarttan ziyade, temasların aşama aşama gerçekleştiğini kaydetti.

Mısır-Türkiye ilişkileri

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es Sisi’nin Muhammed Mursi’yi 2013’te darbeyle devirmesine Türkiye tepki gösterdiği için Ankara-Kahire hattında diplomatik ilişkiler maslahatgüzar seviyesinde ilerliyordu.

İdama mahkum edilen Mursi 2019’da mahkemede kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmişti.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mursi’nin ölümünün ardından Sisi için ‘zalim’ ifadeleri kullanmıştı.

Yine Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda liderlerin katıldığı yemekte Sisi’yi görünce yemeğe katılmaktan vazgeçmişti.

İkili ilişkilerin yumuşayabileceğine ilişkin ilk sinyaller ise 2020’de Erdoğan’ın Türkiye ile Mısır istihbarat servisleri arasında görüşmeler olduğunu duyurmasıyla gelmişti.

Sonrasında taraflar dışişleri bakanları düzeyinde görüşmeler gerçekleştirdi.

Çavuşoğlu, geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin Mısır’la Doğu Akdeniz’de deniz yetki alanları konusunda müzakere yapılabileceğini, hatta anlaşma da imzalanabileceğini duyurmuştu.


Karınca, DW Türkçe

  Türkiye ve Mısır'ın yakınlaşması Yunanistan'ı harekete geçirdi

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bursa'da zincirleme kaza: Üç ölü, 21 yaralı
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.