Ana SayfaDünyaCharlie Hebdo’nun yöneticilerine “Cumhurbaşkanına hakaret”ten iddianame

Charlie Hebdo’nun yöneticilerine “Cumhurbaşkanına hakaret”ten iddianame

HABER MERKEZİ – Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın karikatürünü yapan Charlie Hebdo’nun dört yöneticisi hakkında “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçundan dört yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırladı.

Fransa’da yayımlanan mizah dergisi Charlie Hebdo, 28 Ekim 2020’deki sayısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın fotoğrafının bulunduğu bir karikatür yayımlamıştı.

Karikatüre tepki gösteren Erdoğan, “Bu tür ahlaksız yayınlara ne yaptığını görmek amacıyla da olsa itibar etmeyi dahi zul kabul ettiğim için karikatüre bakmadım” demişti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, bu karikatür nedeniyle derginin dört yöneticisi Alice Petit, Gerard Biard, Julin Serignac ve Laurent Sourisseau hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret” suçundan 4 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırladı.

DW Türkçe’de yer alan habere göre iddianamede, Türk Ceza Kanunu’na (TCK) göre suçun yabancı ülkede Türkiye vatandaşları veya başka ülke yurttaşları tarafından işlenmesi halinde, Türkiye kanunlarının uygulanması gerektiği hatırlatıldı.

Derginin Genel Yayın Direktörü Julin Serignac, Yazı İşleri Müdürü Gerard Biard, Genel Yayın Yönetmeni Laurent Sourisseau ve karikatürist Alice Petit’in işlenen suçtan silsile halinde sorumlu oldukları savunuldu.

İlgili evrakların tercümesi yapılarak dergi çalışanlarının ifadelerinin alınması için Fransa yetkili makamlarına istinabe talebinde bulunulduğu kaydedilirken, söz konusu istinabe talebine cevap verip vermemek veya olumlu cevap verme tasarrufunun Fransa makamlarında olduğu ifade edildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı hedef alan karikatürün “kaba, müstehcen, saldırgan, onur kırıcı ve haya duygularını incitmeyi amaçladığı” vurgulanarak, şöyle denildi:

Söz konusu karikatürün basın özgürlüğü ve ifade hürriyeti içerisinde kalır bir yanının olmadığı, Cumhurbaşkanının şeref, onur ve saygınlığını çok açık ve bariz bir şekilde zedeleme maksadıyla hazırlandığı yönünde kanaat oluşmaktadır. Eylemin 5237 sayılı TCK’nın 299’uncu maddesinde düzenlenen “Cumhurbaşkanına hakaret” suçu kapsamında kaldığı, bu hususta sorumluluğu tespit edilen derginin Genel Yayın Direktörü Julin Serignac, Yazı İşleri Müdürü Gerard Biard, Genel Yayın Yönetmeni Laurent Sourisseau ve karikatürist Alice Petit’in toplanan delillere göre, Cumhurbaşkanı’nın onur şeref ve saygınlığına saldırı ve hakaret içeren yayın yapmaktan cezalandırılmaları talep edilir.

RSF’den kınama

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, Charlie Hebdo hakkında Türkiye’de iddianame hazırlanmasını kınayan bir açıklama yaptı.

Örgütten yapılan açıklamada, yetkililerden 2014 Temmuzu’ndan bu yana en az 64 gazetecinin yargılanmasına neden olan, ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ suçunu düzenleyen Türk Ceza Kanunu’nun 299’uncu maddesinin kaldırılması istendi.




Önceki Haber
75 yaşındaki hasta tutuklu Fatma Güler'in hayati tehlikesi artıyor
Sonraki Haber
Kürt siyasetçi Kadri Yıldırım son yolculuğuna uğurlandı