Ana SayfaGüncelCizre Emniyeti’nde elektrikli işkence: Çıplak fotoğrafları çekilip tehdit edildi

Cizre Emniyeti’nde elektrikli işkence: Çıplak fotoğrafları çekilip tehdit edildi

HABER MERKEZİ – DBP’li Azad Polat, telefonunun şifresini vermediği için gözaltına alınıp götürüldüğü Cizre Emniyet Müdürlüğü’nde darp edildiğini, elektrikli işkenceye maruz bırakıldığını ve çekilen çıplak fotoğraflarıyla tehdit edildiğini anlattı.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) çalışanı Azad Polat, Şırnak’ın Cizre ilçesinden Silopi ilçesine seyahat ettiği 18 Mart’ta, hakkında “yakalama kararı” olduğu gerekçesiyle gözaltına alındı.

Ardından serbest bırakılan Polat, gözaltında tutulduğu 4 gün boyunca işkenceye maruz bırakıldığını söyledi.

Yaşadıklarını Mezopotamya Ajansı’na anlatan Polat, polislerin telefonunun şifresini istediğini, bu bilgiyi paylaşmadığı için darp edildiğini söyledi.

Telefonumum şifresini istediler onlara ‘Telefonumu açmam, telefonum benim özelim’ cevabını vermemden sonra polis yüzüme tokat attı. Ardından emniyetin birinci katındaki polisler tekme tokat vurup, diz çökertip üzerime bastılar. Burada yaklaşık 25 dakika işkence gördüm.

Elektrik işkencesi

Şiddetin ardından başka bir polis grubu tarafından götürüldüğü odada kendisine hakaret edildiğini aktaran Polat, tekrar telefon şifresinin istendiğini, bilgi vermemesi üzerine bir polisin “Götürün tecavüz edin” demesi üzerine emniyetin bir alt katına götürüldüğünü anlattı.

Üstüm çıkarıldı, gömleğim kafama kadar çekildi. Etrafımı göremiyordum. Orada da işkence devam etti. Kafamı duvara vurup üzerime basmaya devam ettiler. İşkence edenleri göremiyordum. Prize fiş taktıklarını duydum, 10 dakika sonra elektrik verildi. Çok az bir şekilde sırtımdan elektrik verildi. Daha sonra çıplak fotoğraflarımın çekilip sosyal medyada paylaşılacağı tehdidinde bulundular. Sonrasında fotoğrafımı da çektiler. Yaklaşık 25 dakika orada kaldım. İşkence toplamda 2 saat sürdü. Tek sebebi de telefonumun şifresini vermemem.

Doktor işkenceyi ‘görmedi’

Polat, iki saat süren işkencenin ardından nezarethaneye götürüldüğünü, bir sonraki gün ise kafasında ve vücudunun çeşitli yerlerinde morluklar ve şişlikler olmasına rağmen hastanedeki doktorun, “Ben bir şey görmüyorum, hissetmiyorum” diyerek darp raporu vermediğini söyledi.

Tekrar emniyete götürüldüğünü kaydeden Polat, doktorun ikinci ve üçüncü günde de benzer tavrı sürdürdüğünü dile getirdi.

Savcılığa çıkarılacağımız sabah tekrar hastaneye götürüldüm. Bu sefer farklı bir doktor ‘Herhangi bir şikayetiniz, işkence, darp var mı?’ diye sordu. Ben de yazacaksanız söyleyeceğim dedim. Doktor da yazacağını söyledi. Ben de ayağımda, sırtımda, burnum ve gözümde var olan tüm şikayetleri söyledim. Raporumu aldıktan sonraki gün, aynı gün gözaltına alınan 5 kişiyle beraber adliyeye çıkarıldık.

‘Savcı işkenceyi dinlemedi’

Çıkarıldığı adliyede yaşadığı işkenceyi anlatmasına rağmen savcının kendisini dinlemediğini belirten Polat, şunları söyledi:

Savcıya iki saat boyunca işkence gördüğümü, hatta rapor dahi aldığımı söylememe rağmen, beni adli kontrol ve yurt dışı yasağı talebiyle mahkemeye sevk etti. Mahkemede de yaşadıklarımı anlattım. Daha sonra adli kontrol uygulamalarının çalışmamın önünde engel olacağını söyleyerek, adli kontrol uygulamalarının kaldırılmasını istedim mahkeme de beni direkt serbest bıraktı.

Darp raporu

Maruz bırakıldığı işkenceye ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi’ne başvurdu.

Yaşadıkları olayların benzerinin hemen hemen her karakolda yaşandığına dikkat çeken Polat, “Bu tür olaylara yabancı değiliz” dedi.

Öte yandan Cizre Devlet Hastanesi’nde Polat’a iletilen genel adli muayene raporunda, hastanın sol ve sağ el bileğinde yaklaşık 3’er santimetrelik kabuklanmış yaraların mevcut olduğu kaydedildi.

Sağ diz altında morarma, sol omuz çevresinde sıyrık, ayrıca 7-8 kaburgada hassasiyet olduğuna yer verildi.




Önceki Haber
HDP’de tüm senaryolar masada: İki seçenek öne çıkıyor
Sonraki Haber
Boşandığı kadına şiddet uygulayan Zarap'a cezaevinde 'özel koruma'