Ana SayfaDünyaCovid-19 küresel salgınında vaka sayısı 117 milyonu geçti

Covid-19 küresel salgınında vaka sayısı 117 milyonu geçti

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde Covid-19 salgınında can kayıpları 2 milyon 600 bini aşarken, toplam vaka sayısı da 117 milyonu geçti. Salgın tedbirlerinin esnetildiği Türkiye’de ise ‘Corona’ risk haritasına göre büyükşehirlerde vaka sayıları artarken, İstanbul ‘kırmızı’ oldu. Günün öne çıkan gelişmeleri sayfamızda.

 


İmamoğlu’ndan İstanbul’da yaşayanlara çağrı: Evde kalmaya devam edelim

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, sosyal medya hesaplarından yayımladığı video mesajda, Corona virüsü salgınının halen gücünü koruduğunu belirtti.

Kentte yaşayanlara çağrı yapan İmamoğlu, “Lütfen evde kalmaya devam edelim, veriler bize bunu gösteriyor” dedi.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 65 kişi yaşamını yitirdi, 11 bin 187 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, Türkiye’de toplam vaka sayısı 2 milyon 800 bine yaklaştı.

Bugün ülke genelinde 129 bin 299 test yapıldığı ve 735 yeni ‘hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 65 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, 7 bin 785 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte tespit edilen vaka sayısı ise 11 bin 187.


Bakan Koca, son bir haftada vaka oranı en çok artan illeri açıkladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de son bir haftada vaka oranının en çok arttığı ve azaldığı illeri açıkladı.

Bakanın açıklamasına göre vakaların en çok arttığı iller Sinop, Kilis, Samsun, Amasya ve Edirne olurken; azaldığı iller ise Ordu, Bolu, Trabzon, Nevşehir ve Karaman.


İSİG raporu: Her dört iş cinayetinden biri Covid-19 kaynaklı

İSİG Meclisi’nin her ay düzenli olarak açıkladığı iş cinayetleri raporuna göre, Şubat ayında en az 138 işçi hayatını kaybetti. Ölen işçilerden yedisi kadın. Yine rapora göre, Şubat’ta her dört iş cinayetinden biri Covid-19 kaynaklı.


DSÖ: Covid-19 İkinci Dünya Savaşı’ndan daha yoğun bir travmaya yol açtı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Covid-19 nedeniyle oluşan ‘kitlesel travma’nın İkinci Dünya Savaşı’ndan daha yoğun olduğuna dikkat çekti.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus yaptığı açıklamada, “İkinci Dünya Savaşı’nın ardından çok sayıda hayatın etkilenmesi nedeniyle dünya kitlesel travma yaşadı. Corona virüsü pandemisinde ise daha fazla hayat etkilendi” ifadelerini kullandı.

Ghebreyesus, pandeminin insanların psikolojik sağlığı üzerindeki etkisinin de uzun yıllar boyunca süreceğini sözlerine ekledi.

DSÖ’den epidemiyolog Maria Van Kerkhove da insanların psikolojik sağlığının öncelikli olması gerektiğine vurgu yaparak, pandeminin uzun vadede insanlık üzerinde psikolojik açıdan önemli etkisinin olacağı konusunda uyarıda bulundu.


TTB: Son bir hafta içerisinde çok yüksek riskli il sayısı 17’den 26’ya çıktı

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıkladığı il bazında 27 Şubat-5 Mart tarihleri arasındaki bir haftalık dönemde yeni Corona virüsü vaka sayılarına ait verileri değerlendirdi.

Son bir hafta içerisinde ‘çok yüksek riskli’ il sayısının 17’den 26’ya çıktığını bildiren TTB, “Pandemi yönetilemiyor, bedelini toplum olarak ödüyoruz” dedi.


Samsun Valisi’nden çağrı: Zorunlu olmadıkça sokağa çıkmayın

Her 100 bin kişilik nüfusa düşen Corona virüsü vaka sayısı bazında son bir haftada en çok artış yaşanan Samsun’da denetimler sıkılaştırıldı. Samsun Valisi Zülkif Dağlı, kentte yaşayanlardan tedbirlere uymasını istiyor.

Zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmaması çağrısında bulunan Dağlı, şunları söyledi:

“Kontrollü normalleşme döneminin sürdürülebilirliği ve bir an evvel tam anlamıyla normalleşmenin sağlanması amacıyla sürdürülen denetimler, kolluk kuvvetlerinin yanı sıra tüm kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler ve meslek odalarının da destekleriyle 7/24 devam ediyor.

“Tematik denetimler kapsamında bugün 17 ilçemizde kaymakamlarımızın başkanlığında restoran, lokanta, kafeterya, tatlıcı, pastane gibi yeme içme yerleri ile kahvehane, kıraathane, kır çay bahçesi, dernek lokali gibi umuma açık yerlerde gerçekleştirilen denetimlere 80 idareci, 170 ekip katılmış olup, 2019 iş yeri, 439 kişi, 75 toplu taşıma aracı ve ticari taksi ayrıntılı denetlenmiştir.”


ABD Senatosu’dan Biden’ın 1,9 trilyon dolarlık teşvik paketine onay

ABD Senatosu, Başkan Joe Biden’ın 1,9 trilyon dolarlık Corona virüsü yardımlarını içeren teşvik paketini onayladı.

Amerika’nın Sesi’nde yer alan alan habere göre, 49’a karşı 50 oyla kabul edilen tasarının Temsilciler Meclisi’nde kabul edilmesi bekleniyor.

Tasarı, bin 400’er dolar nakit ödeme ile toplam 400 milyar dolarlık tek seferlik yardımı, krizde işlerinden olan 9,5 milyon kişi için haftalık 300 dolarlık uzatılmış işsizlik yardımlarını ve salgın nedeniyle bütçeleri azalan eyalet ve yerel yönetimlere 350 milyar dolarlık destek öngörüyor.

Salı günü oylanması beklenen tasarı, geçtikten sonra işsizlik yardımlarının süresinin dolacağı 14 Mart öncesi imza için Biden’ın masasına gelecek.

ABD’liler için eyalet yardımları dışında 29 Ağustos’a kadar haftada 400 dolar federal işsizlik yardımı gören tasarı da geçen hafta kabul edilmişti.


Covid-19 kısıtlamalarının iklim üzerindeki etkisi sanıldığı kadar ‘büyük’ olmayacak

Kanada İklim Modelleme ve Analiz Merkezi (CCma) tarafından yapılan bir araştırmada Covid-19 salgının uzun dönemli olarak iklim değişikliği üzerindeki etkileri ele alındı.

Science Advances dergisinde yayımlanan araştırma sonuçlarına göre, dünya genelinde uygulanan kısıtlamalar atmosfere zararlı sera gazı emisyonunda gözle görülür bir azalmaya neden olmuş olsa da kısıtlamaların iklim değişikliği üzerindeki etkisi uzun dönemde “az” hatta “kanıtlanamayacak derecede az” olacak.

DW Türkçe’de yer alan habere göre, araştırmacılar dergiye yaptığı açıklamada “Elde ettiğimiz sonuçlar, kısıtlamaların kısa bir süre mevcut olması halinde emisyondaki büyük bir azalmanın dahi iklim üzerinde küçük hatta kanıtlanamayacak derecede etkisi olacağını gösteriyor” dedi.

East Anglia Üniversitesi’nin bir araştırmasına göre, kısıtlamalar dolayısıyla dünya genelinde 2020 yılında karbondioksit salınımı 2019’a kıyasla yüzde yedi oranında azaldı.

Bunun şu ana kadar tespit edilen en büyük azalma olduğu ifade edilse de kısıtlamalar nedeniyle emisyonlarda meydana gelen geçici düşüşün iklim üzerinde uzun vadeli etkileri olmamasının beklendiği belirtiliyor.


Covid-19 risk haritası: Vaka sayılarında artış var, İstanbul ‘kırmızı’ oldu

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 27 Şubat-5 Mart tarihleri arasında illere göre 100 bin kişiye düşen Covid-19 vaka sayısının güncel haritasını paylaştı.

İstanbul’da 100 bin kişide 89,99 olan vaka 11,57’ye çıktı.

Samsun 100 binde 348,36 vaka ile artış sayısında birinci olurken, Sinop, Ordu, Giresun ve Trabzon vaka sayılarının nüfusa göre en yüksek olduğu iller arasında yer aldı.

Kürt illerinde de vaka sayılarında artış var.

Haftalık olarak, 100 binde görülen vaka sayısına göre kentler için renk belirleniyor ve tedbirler yeniden değerlendiriliyor.

  • Düşük Risk / Mavi: 100 binde 10’un altında vaka görülen iller
  • Orta Risk / Sarı: 100 binde 11-35 arası vaka görülen iller
  • Yüksek Risk / Turuncu: 100 binde 36-100 arası vaka görülen iller
  • Çok Yüksek Risk / Kırmızı: 100 binde 100’ün üstünde vaka görülen iller

Küresel salgına dair son veriler

Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 117.081.763
  • Can kayıpları: 2.600.048
  • İyileşenler: 92.660.995
  • Aktif vakalar: 21.870.720

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (29.653.891)
  • Hindistan (11.210.799)
  • Brezilya (10.939.320)
  • Rusya (4.312.181)
  • Britanya (4.213.343)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (537.119)
  • Brezilya (264.446)
  • Meksika (190.357)
  • Hindistan (157.791)
  • Britanya (124.419)

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Diyarbakır'da kaza: İkisi çocuk beş kişi hayatını kaybetti
Sonraki Haber
Erdoğan'dan 8 Mart mesajı: Ailenin kutsiyetini korumaya devam edeceğiz