Ana SayfaDünyaCovid-19 pandemisi: Önlemlerin esnetilmesi için erken

Covid-19 pandemisi: Önlemlerin esnetilmesi için erken

HABER MERKEZİ – Küresel salgında dünya genelinde son yedi haftada ilk kez Corona virüsü vaka sayılarında artış yaşanıyor. Keza “kademeli normalleşme” adımlarının atıldığı Türkiye’de de benzer bir durum görülüyor. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre günlük vakalar yeniden 10 binin üzerine çıkarken, uzmanlar Covid-19 tedbirlerinde gevşetmeye gidilmesi için erken olduğu görüşünde. Gelişmeler sayfamızda.

 


İzmir’de iş yerlerinin çalışma saatlerine düzenleme

İzmir’de bakkal, market, manav, kasap, berber, kuaför ve güzellik salonu, terzi, ayakkabıcı gibi iş yerlerinin çalışma saatleri 07.00-20.00 arası olarak düzenlendi.

https://twitter.com/IzmirValiligi/status/1367181608751665167


37 barodan ‘300 kişilik genel kurul’ kararına tepki

‘Kontrollü normalleşme süreci’nde genel kurulların ‘300 kişiyi geçmeyecek’ şekilde yapılması kararına 37 barodan tepki geldi. “Aklımızla alay mı ediliyor?” diye sorulan baroların ortak açıklamasında “Baro genel kurullarını 300 kişiyle sınırlamak, barolara ’genel kurul yapmayın’ demektir” denildi.


Bakan Koca: Risk haritası 15 günde bir yayımlanacak

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, “7 günlük vaka görülme sıklığını il bazında yayınlamaya haftalık olarak devam edeceğiz. Risk haritası da 15 günde bir yayınlanacak” ifadeleri kullanıldı.

Tedbirlerin mutasyon için de geçerli ve etkili olduğunu belirtilen açıklamada, “Mutant virüslerin gittikçe daha yaygın görülmesi ve bulaştırıcılığının artması ihtimal dahilinde” denildi.


10 soruda ‘kontrollü normalleşme süreci’

İçişleri Bakanlığı, Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında 1 Mart Pazartesi günü açıklanan ‘kontrollü normalleşme süreci’ ile ilgili sıkça sorulan sorulara yanıt verdi.


Koca: Sinovac aşısı hastaneye yatışları yüzde 100 engelliyor

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sinovac aşısının Hacettepe Üniversitesi tarafından açıklanan Faz-3 sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Koca, “9 milyon dozdan fazla aşı yapıldı. Bizim tecrübemiz de hastaneye yatışların engellendiği yönünde” dedi.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 65 kişi yaşamını yitirdi, 11 bin 520 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, toplam vaka sayısı 2 milyon 730 bini aştı.

Bugün ülke genelinde 138 bin 18 test yapıldığı ve 689 yeni ‘hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 65 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, 7 bin 191 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte tespit edilen vaka sayısı ise 11 bin 520.


İçişleri Bakanlığı’ndan ‘muhtarlık seçimi’ genelgesi

İçişleri Bakanlığı, bu ay içinde yapılacak muhtarlık ve ihtiyar heyeti seçimleri ile halk oylamasında görev alacak kişiler ile seçmenlerin; “yüksek” ve “çok yüksek” risk grubunda yer alan illerde sokağa çıkma kısıtlamalarından muaf tutulacağını açıkladı.

DHA’nın haberine göre İçişleri Bakanlığı’nın, Yüksek Seçim Kurulu’nun talebi doğrultusunda valiliklere gönderdiği genelge ile 7-14-21-28 Mart 2021 tarihlerinde yapılacak olan muhtarlık ve ihtiyar heyeti/meclisi üyeliği seçimleri ile halk oylamasında görev alacak kişiler ile seçmenler; yüksek ve çok yüksek risk grubunda yer alan illerde sokağa çıkma kısıtlamalarından muaf tutulacak.

  İçişleri'nden “kontrollü normalleşme süreci”ne ilişkin genelge

Faz-3 sonuçları açıklandı: Sinovac aşıları yüzde 83,5 etkili

 

Hacettepe Üniversitesi, Corona virüsüne karşı Çin’den getirilen Sinovac firmasına ait aşıların Faz-3 sonuçlarını açıkladı.

Firmaya ait CoronaVac isimli aşıya ilişkin üniversiteden yapılan açıklamada, “Faz-3 sonuçlarına göre, Sinovac aşısının etkililiği yüzde 83,5, hastanede yatışı engelleme oranı ise yüzde 100” denildi.

Açıklamada aşı sonrası en çok görülen yan etkiler de paylaşıldı.

Buna göre yorgunluk yüzde 9,8, baş ağrısı yüzde 7,6, kas ağrısı yüzde 3,8, ateş yüzde 2,5, titreme yüzde 2,4. Lokal yan etkilerden en sık olarak enjeksiyon yerindeki ağrılar olduğu belirtildi.


Twitter aşılarla ilgili yanlış bilgi yayanları engelleyecek

Sosyal medya platformu Twitter, Covid-19’a karşı geliştirilen aşılarla ilgili sürekli olarak yanlış bilgi yaydığı belirlenen hesapları, beş ihlalin ardından kalıcı olarak engelleyeceği bir sistemi hayata geçiriyor.

  Twitter aşılarla ilgili yanlış bilgi yayanları engelleyecek

‘Vakalar artarken normalleşmeye gidiliyor’

Fotoğraf: EPA

Türkiye’de Corona virüsü vaka sayılarının yükselişte olduğu bir dönemde tedbirlerin gevşetilmesi tartışılıyor.

Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, dün ülke genelinde Covid-19 nedeniyle 68 kişi daha hayatını kaybetti. Günlük Corona virüsü vaka sayısı ise yeniden 10 binin üzerini gördü. Bakanlığın verilerine göre dün 11 bin 837 yeni vaka tespit edildi.

Covid-19 salgın önlemlerinde ‘kademeli normalleşme’ sürecine bu koşullarda girilmesine ise sağlık meslek örgütlerinden tepki var.

BBC Türkçe’ye konuşan sağlıkçılar, artan vaka sayılarına rağmen “kademeli normalleşme” sürecine geçildiğini belirterek, eldeki ‘kısıtlı verilerin’ dahi “normalleşme” sürecine geçebilmek için yeterli olmadığını söylüyor.

İstanbul Tabip Odası’ndan Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, kentte vaka sayılarının son bir ay içerisinde yüzde 20-30 oranında artış gösterdiğini vurguluyor.

Küçükosmanoğlu sadece İstanbul’da değil Türkiye’nin toplam vaka sayısında artış olduğunu belirterek, özellikle ‘yüksek riskli’ kentlerde tedbirlerin gevşetilmesinin sakıncalı olacağını söylüyor:

“1 Mart itibariyle yerel tedbir dönemine geçileceği, kamuoyuna iki hafta önceden bildirildi. Ancak son iki haftada vaka sayılarında herhangi bir azalma olmadığı gibi, kısmi bir artış da var. Pozitif vaka sayılarında bir ay öncesine göre artış olduğu görülüyor.”

TTB Halk Sağlığı Kolu Başkanı Nasır Nesanır da Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre 20-26 Şubat arasında Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 80’ini oluşturan 59 ilde vakaların arttığını hatırlatıyor:

“20-26 Şubat verilerini bir önceki haftayla mukayese ettiğimizde aktif hasta sayısının yüzde 18 arttığını görüyoruz. Örneğin İstanbul, İzmir, Ankara, Antep, Konya, Manisa ve Mersin’de vaka artışı gözüküyor. Vakalar artarken normalleşmeye gidiyoruz. Yalnızca Türkiye’nin yüzde 20’sini oluşturan 22 şehirdeki vaka sayısının azaldığı görülüyor.”

Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol’a göre ise tedbirleri kademeli olarak esnetebilmek için ‘haftalık 8 bin vaka sınırına inilmeli’:

“Tedbirlerde esnekliğe gitmek ve normalleşme adımları atabilmek için, haftalık vaka sayısının nüfusa göre yüz binde 10 sınırında olması gerekiyor. Bu durumda bizim 80 milyonluk Türkiye’de haftalık en fazla 8 bin vaka, yani günlük bin vaka bulabilmemiz gerekir. Bunun da yapılan testlerin yüzde beşini temsil edebilmesi için Türkiye’de günlük en az 400 bin test yapılması gerekiyor.”


İş yerlerinin çalışma saatleri belirlendi

İçişleri Bakanlığı, valiliklere gönderdiği genelge ile “kademeli normalleşme” kapsamında açılacak iş yerlerinin çalışma saatlerini açıkladı.


Küresel salgına dair son veriler

Amazon Nehri kıyısındaki Pinheiro’da sağlık çalışanları Covid-19 taraması yaparken (Fotoğraf: Reurtes)

Dünya genelinde Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı iki buçuk milyonun üzerinde, toplam vaka sayısı da 115 milyon bandında.

Salgına dair verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 115,302,067
  • Can kayıpları: 2,560,638
  • İyileşenler: 91,127,373
  • Aktif vakalar: 21,614,056

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (29,370,705)
  • Hindistan (11,139,516)
  • Brezilya (10,647,845)
  • Rusya (4,268,215)
  • Britanya (4,188,400)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (529,214)
  • Brezilya (257,562)
  • Meksika (187,187)
  • Hindistan (157,385)
  • Britanya (123,296)



Önceki Haber
37 barodan '300 kişilik genel kurul' kararına tepki
Sonraki Haber
Reha Erdem imzalı 'Seni Buldum Ya!'dan ilk fragman