Ana SayfaGüncelDFG raporu: Şubat’ta altı gazeteciye 26 yıl hapis

DFG raporu: Şubat’ta altı gazeteciye 26 yıl hapis

HABER MERKEZİ – DFG’nin basın ve basın çalışanlarına yönelik hak ihlalleri raporuna göre, Şubat ayında altı gazeteci gözaltına alındı, biri tutuklandı. Bir aylık süreçte altı gazeteciye toplam 26 yıl hapis cezası verildi.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), basın ve basın çalışanlarına yönelik 2021 yılı Şubat ayı hak ihlalleri raporunu açıkladı.

Gazetecilere yönelik baskıların hız kesmediği vurgulanan raporda, yargının gazetecilere yönelik yaklaşımlarına dikkat çekilerek, Şubat ayının “karanlık” olarak değerlendirildi.

Raporda, “Yargı bu konuda iktidardan bağımsız bir yerde durmuyor, hatta söz konusu gazeteciler olduğunda iktidara bağımlı bir hale geliyor. İktidar kanadını rahatsız eden her haber, görüntü veya fotoğraf için yargı vakit kaybetmeden harekete geçiyor ve gazeteciler hakkında soruşturmalar başlatılıyor, davalar açılıyor” denildi.

Gazetecilerin neredeyse her gün hakim karşısına çıkmak zorunda kaldığı belirtilen raporda, “Yargıyı basın emekçilerine karşı ‘sopa’ görevi görmekten vazgeçmeye çağırıyor, haber yapmanın suç olmadığını gazetecilerin temel görevi olduğunu hatırlatıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

“Onlarca meslektaşımız özgürlüklerinden mahrumken, tutuklanan gazetecilere neredeyse her ay yenileri ekleniyor. Burada hedef alınan tek tek gazeteciler değil, gazetecilik mesleğidir” ifadeleriyle devam eden raporda, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı ‘İnsan Hakları Eylem Planı’na dikkat çekildi: “Eğer reform söylemlerinde samimilerse ilk adım olarak cezaevindeki gazetecileri serbest bırakmakla başlayabilirler.”

Raporda, Şubat ayında yaşanan hak ihlalleri şöyle sıralandı:

  • Altı gazeteci gözaltına alındı
  • Bir gazeteci tutuklandı
  • İki gazeteci saldırıya uğradı
  • Sekiz gazeteci kötü muameleye maruz kaldı
  • İki gazeteci tehdit edildi
  • Dört gazeteciye soruşturma açıldı
  • Altı gazeteciye toplam 26 yıl hapis cezası verildi
  • 174 habere ve üç internet sitesine erişim engeli getirildi

Ayrıca rapora göre, cezaevlerinde toplam 85 gazeteci tutuklu bulunuyor.




Önceki Haber
Kendi kızına cinsel istismarda bulundu, 3 yaşındaki çocuğu öldürdü
Sonraki Haber
İpek Hattat'tan alıkoyduğu kuryeye kötü muamele