Ana SayfaDünyaDimitris Koufodinas açlık grevi eylemini sonlandırdı

Dimitris Koufodinas açlık grevi eylemini sonlandırdı

HABER MERKEZİ – ‘17 Kasım’ örgütü lideri Dimitris Koufodinas, cezaevinde maruz kaldığı hak ihlallerine karşı 66 gündür sürdüğü açlık grevi eylemini, “Yönetenler, sokakları dolduranlar tarafından yargılandılar” diyerek sonlandırdı.

Yunanistan’da 19 yıldır tutuklu olan devrimci 17 Kasım örgütü lideri Dimitris Koufodinas, açlık grevi eylemini sonlandırdığını duyurdu.

Koufodinas, Domokos Cezaevi’ne sürgün edilmesi ve 2020 yılında çıkarılan ‘kişiye özel’ yasa ile ‘izinli dışarı çıkma hakkı’nın elinden alınmasına karşı 66 gündür açlık grevindeydi.

Dimitris Koufodinas, açlık grevinin 40’ıncı günü olan 16 Şubat’ta ise Lami Hastanesi yoğun bakım ünitesine kaldırılmıştı.

Bunun üzerine halk, başta başkent Atina olmak üzere ülke genelinde Koufodinas’ın taleplerinin karşılanması için eylemler düzenlemeye başlamıştı.

Polis şiddetiyle bastırılmaya çalışılan ve günlerdir süren eylemler Yunanistan’da gündemin en üst sıralarında yer buluyordu.

Gerçeğin Günlüğü’nün Twitter üzerinden aktardığına göre Koufodinas, açlık grevini sonlandırdığını bir mesajla duyurdu:

Yönetenler, sokakları dolduranlar tarafından yargılandılar. Bu süreçte yaşananlar, bu eylemin başlama amacından çok daha önemli. Kalbim ve zihnim ile orada, sizlerin arasındayım.

1 Mart’ta Dimitris Koufodinas ile dayanışma amacıyla Atina’da gerçekleştirilen yürüyüşe 5 binden fazla kişi katılmıştı. (Fotoğraf: Lolos Marios)

Dimitris Koufodinas 2002’den beri Atina‘daki Korydallos Cezaevi’nde tutuluyordu.

Koufodinas, 2010 yılından bu yana izinli olarak dışarı çıkma hakkına sahip fakat bu hakkını ilk kez 2017 yılında kullanabildi. Ancak bu haktan sadece altı kez yararlanabilmişti.

Koufodinas’ın “izinli dışarı çıkma hakkı” 2020’de çıkarılan ‘kişiye özel’ yasa ile tamamen elinden alınmıştı. Koufondinas ayrıca, Domokos Cezaevi’ne sürgün edilmişti. Maruz kaldığı bu hak ihlalleri karşısında açlık grevine başlamıştı.

17 Kasım örgütü adını Yunanistan’daki askeri cuntaya karşı Atina’daki Politeknik Üniversitesi’nde öğrencilerin direnişinden alıyor.

14 Kasım 1973’te başlayan ve üniversite öğrencilerinin çağrısıyla büyüyen isyanda sokağa çıkan on binlerce kişinin katılımıyla başkent Atina’da büyük eylemler gerçekleştirilmişti.

16 Kasım akşamı on binlerce işçi direnişe sahip çıkarak sokağa çıkmıştı. Öğrencilerin demokratik taleplerini hayata geçirmek üzere Yunanistan Üniversiteli Öğrenciler Birliği (EEFE) önderliğinde gerçekleştirdiği direniş üç gün sürmüştü. Albaylar Cuntası’nın üniversiteye tanklarla saldırması sonucu 36 kişi yaşamını yitirmişti.




Önceki Haber
TTB başkanından 14 Mart Tıp Bayramı mektubu
Sonraki Haber
65 yaşındaki hasta tutuklu Hayrettin Yılmaz yaşamını yitirdi