Ana SayfaEkolojiDiyanet Sen Diyarbakır Şube Başkanı, Sur’un çalıntı taşlarıyla ‘kaçak yapı’ yapmış

Diyanet Sen Diyarbakır Şube Başkanı, Sur’un çalıntı taşlarıyla ‘kaçak yapı’ yapmış

HABER MERKEZİ – Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen’in yeğeni Diyanet Sen Şube Başkanı Ömer Evsen, Sur’da yıkılan evlerin çalınan taşlarıyla 2019’da ‘Kemikli Evi Ciğer’ adıyla kaçak yapı inşa etti. Koruma Kurulu kaçak yapıyı tespit etti ancak herhangi bir idari ve hukuki işlem başlatmak için adım atmadı.

Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen’in yeğeni Diyanet Sen Diyarbakır Şube Başkanı ve AKP’nin 2019’daki Sur Belediyesi Başkan Adayı Ömer Evsen, Diyarbakır’ın tarihi Sur ilçesinde, ailesinin kullandığı kaçak yapıyı yıkarak 2019’da Sur’da yıkılan tarihi evlerin taşlarıyla üç katlı 360 metrekare kaçak bir işyeri yaptı.

Kentsel sit alanı içinde kalan ve Koruma Amaçlı İmar Planı’na aykırı yapılan kaçak yapı, işyeri olarak hizmete açıldı.

‘Kemikli Evi Ciğer’ adıyla iş yeri olarak kullanılan yapıya, hem eski sur taşlarıyla hem de “Avni Bey Konağı” kitabesiyle tarihi ve tescilli bir yapı izlenimi verildi.

350 yıllık tarihi bir mekan olduğunu öne sürdü

‘Kemikli Evi Ciğer’ adıyla işyeri olarak kullanılan yapının işletmecisi Fatih Evsen, “yapının tarihi bir yapı olduğu izlenimini güçlendirmek için” bir internet sitesine verdiği röportajda, yapının 1850 yılında yapıldığını ve 350 yıllık tarihi bir mekan olduğunu öne sürdü.

Çalınan Sur evlerinin tarihi taşlarıyla yapılan kaçak yapının, “tescilli yapı” olarak kaydedilmesi girişiminin adımları atılırken, Koruma Amaçlı İmar Planına aykırı olarak kaçak yapıldığını tespit eden Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, söz konusu yapının yıktırılması için ise gerekli adımı atmadı.

Hâlâ bir kısmı yasaklı olan Dabanoğlu Mahallesi 164 ada 1 No’lu parselde bulunan kaçak yapıya ilişkin Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, uzman raporunda kaçak yapının kentsel sit alanı içinde bulunduğu, tescilli Çifte Han’ın cephesinde bulunduğu, 164 ada 1 No’lu parselde bulunan taşınmazın yürürlükteki Diyarbakır Suriçi Koruma Amaçlı İmar Planı’nda geleneksel avlulu konut olarak ayrıldığını kaydetti.

Sur’daki imara ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetkili kılındığına yer verilen uzman raporunda, yapılan incelemede, 164 ada 1 No’lu parselde bulunan yeni yapının inşaatının Kentsel Tasarım Projesi’yle Koruma Amaçlı İmar Plan ve hükümlerine aykırı olduğu ve izinsiz yapıldığının anlaşıldığı ifade edildi.

İdari ve hukuki işlem başlatılmadı

Yapının izinsiz ve kaçak yapıldığını tespit eden Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, yapının yıkımı için mahkemeye suç duyurusunda bulunma yetkisi bulunmasına rağmen, yapıya ilişkin tespit ve idari işlemlerin yetkili kurum tarafından denetlenmesi ve yürütülmesi kararı aldı.

Yetkili kurum olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığına işaret edilen kararın ardından durum Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bildirilmediği gibi herhangi bir idari ve hukuki işlem başlatmak için de adım atılmadı.

Alınan karar dosya altı yapılarak bekletiliyor.


Mezopotamya Ajansı

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Merkez Bankası başkan yardımcısı da görevden alındı
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.