Ana SayfaToplumsal CinsiyetDiyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı: LGBTİ+’lara yönelik saldırıyı kınıyoruz

Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı: LGBTİ+’lara yönelik saldırıyı kınıyoruz

HABER MERKEZİ – Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı, Newroz kutlamalarında “LGBTİ+’ların Amedspor Direniş Taraftar grubunun saldırısına uğradığını” duyurarak şiddeti kınayan bir açıklama yaptı.

Diyarbakır’da faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşlarının kadın birimlerinin ortaklığıyla kurulan Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı, kentteki Newroz kutlaması sırasında gökkuşağı bayrağı açan LGBTİ+ların, kendilerini Amedspor Direniş Taraftar Grubu üyesi olarak tanıtan kişilerin fiziksel, psikolojik ve sözlü şiddetine maruz kaldıklarını duyurdu.

Şiddeti kınayan bir açıklama yapan Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı, “Gündem ve süreç ne olursa olsun, şiddete ve ayrımcılığa karşı refleks göstermek şiddete karşı tavır alabilmek mücadele içerisinde yer alan herkesin asli sorumluluğudur” dedi.

Açıklama, şöyle devam etti:

Her kutlamada olduğu gibi LGBTİ+’lar gökkuşağı bayrağı açmışlar ve kısa bir süre sonra kendilerini Amedspor Direniş Taraftar Grubu olarak tanıtan kişiler tarafından bayrağın indirilmesi için tehdit edilmiş, yaşanan sözlü şiddetten sonra grup üyeleri tarafından fiziksel şiddete maruz bırakılmışlardır. LGBTİ+’lar tehdit ve hakaretlerden sonra alanı terk etmek zorunda kalmışlardır.

Alandan ayrılmak zorunda bırakılan LGBTİ+’lar tarafından sosyal medya aracılığı ile yapılan ifşa üzerine Amedspor Direniş Taraftar Grubu resmi sosyal medya hesabı üzerinden yapılan açıklamalarda şiddet dilini sürdürmüş ve ilgili açıklama ve paylaşımlarda Newroz alanında gerçekleşen şiddetin video kaydıyla kanıtlanmasını talep etmişlerdir.

İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesinde LGBTİ+’ların gerekçe olarak gösterildiğini hatırlatan ağ, 8 Mart’ta mitinglerinde de LGBTİ+ temsilinin olmamasına dönük pazarlıklar yapıldığını belirtti.

Amedspor Direniş, Barikat ve Morbarikat Taraftar Grupları gibi kadın katliamlarına ve ayrımcılıklara karşı sözü ve refleksi olan grupların bu olayla anılmasından son derece üzüntü duyduklarını belirten Şiddetle Mücadele Ağı, “LGBTİ+’ların yaşadığı her türden şiddetin, farklı hassasiyetler güdülerek gündemleştirilmediğini” ifade etti.

Açıklama şöyle sürdürüldü:

Ancak gündem ve süreç ne olursa olsun, şiddete ve ayrımcılığa karşı refleks göstermek şiddete karşı tavır alabilmek mücadele içerisinde yer alan herkesin asli sorumluluğudur. Bizler şiddete maruz kalan kişilerin beyanını esas alarak mücadele eden Sivil Toplum Kuruluşları, meslek odaları, sendikalar ve kadın yapıları olarak, şiddet uygulayan kişilerin aidiyetini bildirdiği kurumlardan şiddete gerekçe bulmalarını değil, kamuoyuna ve hayatta kalanlara karşı özeleştiri vermelerini; ayrıca her türlü şiddete ve ayrımcılığa karşı birlikte mücadele etmeyi, yine faillerin araştırılmasına dönük bir çaba içerisinde olmalarını bekleriz.

Şiddetle Mücadele Ağı bileşenleri olarak Newroz alanında LGBTİ+lara yönelik şiddet uygulayan Amedspor Direniş Taraftar Grubu’nu, sonrasında sosyal medya hesaplarından aynı şiddeti devam ettiren Amedspor Direniş, Barikat ve maalesef Morbarikat Taraftar gruplarını kınıyor ve hayatta kalanların talep ettiklerinin takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz.




Önceki Haber
Güllü Yılmaz'ı öldüren Can Yılmaz'a ağırlaştırılmış müebbet istemi
Sonraki Haber
Dokuz partiden HDP’ye destek: Gasp edilen hepimizin iradesidir