Ana SayfaGüncelDünyada en fazla gazetecinin tutuklu olduğu ülke Türkiye

Dünyada en fazla gazetecinin tutuklu olduğu ülke Türkiye

HABER MERKEZİ – Uluslararası Gazeteciler Federasyonu, 2020 yılına ilişkin hazırladığı raporda, dünya genelinde 65 gazetecinin görevini yaparken öldürüldüğünü, 229 gazetecinin ise tutuklu olduğunu ortaya koydu. Raporda, Türkiye en çok tutuklu gazetecinin bulunduğu ülke oldu.

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), 2020 yılında gazetecilerin karşılaştıkları hak ihlallerini raporladı.

Rapora göre dünya genelinde 65 gazeteci mesleklerini icra ederken öldürüldü. IFJ’nin öldürülen gazetecilerle ilgili kayıt tutmaya başladığı 1990 yılından bu yana görevi başında öldürülen gazetecilerin toplam sayısı 2 bin 680’e yükselmiş oldu.

DW Türkçe’de yer alan habere göre gazeteci cinayetleri 16 ayrı ülkede işlendi.

IFJ Genel Sekreteri Anthony Bellanger, “Meksika’da suç baronlarının zalim hükümranlığı, Pakistan’da aşırılıkçıların uyguladığı şiddet, Hindistan ve Filipinler’de sertlik yanlılarının hoşgörüsüzlüğü, medyada kan akmaya devam etmesinde rol oynadı” dedi.

14 gazetecinin öldürüldüğü Meksika, son beş yılda dördüncü kez gazeteci cinayetlerinde ilk sırada yer aldı.

Meksika’yı 10 cinayetle Afganistan, dokuz cinayetle Pakistan ve sekiz cinayetle Hindistan dörder cinayetle Filipinler ve Suriye izledi.

Nijerya ve Yemen’de üçer gazeteci öldürülürken diğer cinayetler Irak, Somali, Bangladeş, Kamerun, Honduras, Paraguay, Rusya ve İsveç’te gerçekleşti.

IFJ raporunda, Mart 2021 itibarıyla dünya çapında en az 229 gazetecinin cezaevinde bulunduğunu ifade etti. Buna göre Türkiye “dünyada en fazla gazeteciyi tutuklayan ülke” oldu.

Rapora göre en az 67 medya çalışanının cezaevinde bulunduğu Türkiye’yi hapisteki 23 gazeteciyle Çin, 20 kişiyle Mısır, 16 kişiyle Eritre ve 14 kişiyle Suudi Arabistan izledi.

IFJ Genel Sekreteri Bellanger, “Demokrasi adını hak eden hiçbir ülke, ifade özgürlüğü aracılarını hapse atamaz” diye konuştu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gazi Katliamı'nda yitirilenler anıldı
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.