Ana SayfaDünyaDünyanın en mutlu ülkesi Finlandiya, Türkiye giderek mutsuzlaşıyor

Dünyanın en mutlu ülkesi Finlandiya, Türkiye giderek mutsuzlaşıyor

HABER MERKEZİ – Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan Dünya Mutluluk Raporu’na göre dünyanın en mutlu insanları Finlandiya’da. Geçen yıl 93. sırada olan Türkiye ise 104. sıraya geriledi.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından hazırlanan “Dünya Mutluluk Raporu” yayımlandı.

Rapora göre dünyanın en mutlu ülkesi dört yıldır olduğu gibi yine Finlandiya oldu. Onu sırasıyla Danimarka ve İsviçre takip ediyor.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre raporda ilk 10’a giren ülkelerden dokuzu Avrupa ülkeleri. İlk 10’da Avrupa dışından tek ülke Yeni Zelanda.

149 ülkeden insanlarla görüşülerek hazırlanan rapora göre dünyanın en mutsuz ülkeleri Lesotho, Botswana, Ruanda, Zimbabwe ve Afganistan.

Türkiye yine geriledi

Türkiye ise rapordaki gerileyişini bu yıl da sürdürdü. Türkiye 2019’da 79. sıradayken geçen yıl 14 sıra gerileyerek 93. sıraya düşmüştü.

Bu yıl ise 104. sıraya geriledi.

Raporu hazırlayanlar, ülkelerin üçte birinden fazlasında, Corona virüsü salgınının da etkisiyle, bir önceki rapora göre negatif duygularda ciddi bir artış görüldüğünü ifade etti.

Ancak dünyanın en mutlu ülkesi olan Finlandiya’da insanların birbirlerine duyduğu karşılıklı güven çok yüksek çıktı; bu da pandemi döneminde hayatta kalmalarına ve daha fazla hayatın kurtarılmasına yardımcı oldu.

5,5 milyon nüfuslu ülke, salgında Avrupa’ya göre çok daha başarılı bir seyir izledi. 70 bin civarında vaka görülen ülkede, Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre pandemi boyunca 805 kişi hayatını kaybetti.

Mutluluk seviyesi nasıl belirlendi?

Mutluluk seviyesini belirlemek için, kişi başına düşen gayri safi yurtiçi hasıla, sosyal destek, sağlıklı ömür beklentisi, yaşam tercihlerini yapabilme özgürlüğü, cömertlik, yolsuzluk algısı gibi kriterler değerlendirildi.

Örneğin “sosyal destek” göstergesi olarak katılımcılara “Bir sorun yaşadığınızda, ihtiyacınız olduğunda güvenebileceğiniz akraba ya da arkadaşlarınız var mı?” sorusu soruldu.

Yolsuzluk algısını belirlemek için de hem ülke yönetiminde hem de işyerinde yolsuzluğun yaygın olup olmadığı soruldu.




Önceki Haber
Türkiye İstanbul Sözleşmesi'nden ayrıldı
Sonraki Haber
Mardin'de ev baskınları: HDP'li yöneticiler dahil çok sayıda gözaltı