Ana SayfaGüncelElçi cinayeti davasında ikinci duruşma

Elçi cinayeti davasında ikinci duruşma

HABER MERKEZİ – Tahir Elçi’nin öldürülmesine ilişkin Diyarbakır’da görülen davanın ikinci duruşması başladı.

Diyarbakır Barosu’nun eski başkanı Tahir Elçi’nin 28 Kasım 2015 tarihinde Suriçi’ndeki tarihi Dört Ayaklı Minare önünde öldürülmesine ilişkin davanın ikinci duruşması Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılıyor.

Biri ihraç edilmiş üç polis “bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek”ten, PKK’li Uğur Yakışır ise “iki polisi öldürmek, ülke birliğini ve bütünlüğünü bozmak”tan yargılanıyor.

Elçi ailesinin avukatlarının hazır bulunduğu duruşmaya, sanık polisler de bulundukları kentlerden SEGBİS’le katılıyor.

Elçi ailesi’nin yanı sıra DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDP milletvekilleri Semra Güzel, Mahmut Toğrul ve Dersim Dağ, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ve Alpay Antmen ile insan hakları savunucuları da duruşmayı takip ediyor.

Mahkeme heyeti Covid-19 tedbirleri gerekçesiyle duruşma salonuna 83 kişinin alınmasına karar verirken, adliye önü ve mahkemenin bulunduğu koridora çok sayıda polisin konuşlandırılması dikkat çekti.

Kimlik tespitiyle başlayan duruşma sürüyor.

İlk duruşmada ne olmuştu?

Tahir Elçi’nin öldürülmesine ilişkin açılan davanın ilk duruşması, cinayetten 5 yıl sonra, 21 Ekim 2020 tarihinde yoğun güvenlik önlemleri altında Diyarbakır’da yapılmıştı.

Elçi ailesi avukatlarının tüm taleplerini reddeden mahkeme, sanık polislerin bulundukları yerden SEGBİS’le dinlenmesine karar vermişti.

Duruşmada söz almak isteyen Türkan Elçi “Bugün buraya gelirken adalete güvenim vardı” dedi, ancak mahkeme Elçi’nin talebini dinlememişti.

Elçi ailesi avukatları tarafından sunulan reddi hakim talebi karşısında mahkeme, Diyarbakır 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nce karar verilmek üzere duruşmayı 3 Mart 2021 tarihine ertelemişti.

  Cinayetten 5 yıl sonra: Elçi davasında taraflar dinlenmedi, duruşma ertelendi
  Elçi cinayeti davasında reddi hakim talebine ret
  Londra Üniversitesi’nden Elçi iddianamesine itiraz: PKK’liler ateş açmadı
Fotoğraf: Tahir Elçi Vakfı

Tahir Elçi, Diyarbakır’da sokağa çıkma yasaklarının olduğu 28 Kasım 2015’te Sur ilçesinin ve Dört Ayaklı Minare’nin çatışmalar sırasında gördüğü tahribata karşı yaptığı açıklama ardından öldürüldü.

Olay yeri incelmesi Elçi cinayetinden 4 ay sonra, 17 Mart 2016’da yapıldı. Daha önce tespit edilen 83 delilden sadece 43’ü toplandı.

En önemli delilerden sayılan Elçi’yi öldüren mermi çekirdeği bulunmadı.

Elçi’nin vurulma anının da olduğu polis kamerası görüntülerinde 13 saniyelik, aynı sokakta bulunan PTT Şubesi’ne ait 5 no’lu güvenlik kamerası kayıtlarında ise 17 dakikalık görüntü kesintisi olduğu ortaya çıktı.

Başka bir işyerine ait dört kameradan üçü çalışırken, cinayet mahallini gören dördüncü kameranın ise çalışmadığı öne sürüldü.

Etkin soruşturma yapılmadığını açıklayan Diyarbakır Barosu, gazetecilerin çektiği olay yerine ait görüntüleri Londra Üniversitesi Adli Mimarlık Bölümü’ne (Forensic Architecture) gönderdi.

Forensic Architecture’ın hazırladığı raporda, fail olarak tespit ettiği üç polisten birini ‘kesin fail’ olarak işaret etti. Ancak savcılık bu raporu dikkate almayarak, Adli Tıp Kurumu’ndan (ATK) rapor istese de ATK rapor hazırlamadı.

2020 yılının Ocak ayında ise Londra’da hazırlanan raporda olası fail olarak tespit edilen üç polisin “şüpheli” sıfatıyla ifadeleri alındı. Böylece dört yıldan sonra ilk kez dosyada şüpheliler yer almış oldu.

Soruşturma da cinayetten 4 buçuk yıl sonra tamamlandı.

Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianameyle tutuksuz yargılanan sanık polisler F.T., S.T. ile M.S.’nin ‘bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermekten’ 2 yıldan 6 yıla kadar hapsi isteniyor.

Diğer firari sanık Uğur Yakışır hakkında ise hem Elçi hem de aynı gün öldürülen polisler Cengiz Erdur ve Ahmet Çiftaslan cinayetleri suçlamasıyla üç kez ağırlaştırılmış müebbet ve 45 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

Ayrıca sanık Yakışır hakkında 15 Eylül’de hazırlandığı ve dava dosyasına son dakikada konulduğu ortaya çıkan yeni iddianameyle de “devletin birliğini bozmak” ve “kasten öldürmek” suçlarından cezalandırılması isteniyor.

Yeni eklenen iddianamede, bu konuya ilişkin olarak sadece, bir gizli tanığın, “Bu örgüt mensubunu haki XIZGİNAS kod olarak biliyorum. Bu örgüt mensubu Tahir Elçi’yi öldüren, 2 polis memurunu şehit eden şahıstır” ifadesi kanıt olarak gösteriliyor.


Karınca, Mezopotamya Ajansı

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ankara'da ekmeğe zam
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.