Ana SayfaDünyaEMA: AstraZeneca aşısı güvenli ve etkili

EMA: AstraZeneca aşısı güvenli ve etkili

HABER MERKEZİ – Avrupa İlaç Ajansı, kan pıhtılaşmasına yol açtığı gerekçesiyle bazı Avrupa ülkelerinde kullanımı askıya alınan AstraZeneca aşısının güvenli olduğunu ve aşılamayı durdurmak için bir neden bulunmadığını açıkladı.

Avrupa İlaç Ajansı (EMA), AstraZeneca firmasının Oxford Üniversitesi’yle birlikte geliştirdiği Covid-19 aşısıyla ilgili açıklama yaptı.

Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, İrlanda, Hollanda, Danimarka, Avusturya, Bulgaristan, Kıbrıs, Lüksemburg, Portekiz, İsveç, Estonya, Litvanya, Letonya, İzlanda ve Norveç kanda pıhtılaşmaya yol açarak damar tıkanıklığı ve akciğer embolisi gibi durumlara neden olabileceği şüphesiyle AstraZeneca aşısının kullanımını geçici olarak durdurmuştu

Yaşanan tartışmaların ardından bilimsel değerlendirme sonuçlarını açıklayan EMA, aşının güvenli ve etkili olduğunu belirtti.

EMA Direktöre Emer Cooke, “Bu aşı güvenli ve etkilidir. Aşının insanları Covid-19 hastalığından korumadaki faydaları olası risklerinden fazladır” dedi.

“Vakalarla aşı arasında bir bağ bulunması ihtimalini göz ardı etmedik”

Cooke, EMA’nin bilimsel komitesinin incelemesinde aşının genel olarak kanda pıhtılaşma riskini artırdığına yönelik bulgu elde edilmediğini bildirdi.

İncelemeler sırasında az sayıda nadir ve beklenmedik ciddi pıhtılaşma vakalarına rastladıklarını aktaran Cooke, günler süren değerlendirmenin ardından bu vakalarla aşı arasında bir bağ bulunması ihtimalini göz ardı etmediklerini, bu olası risklerin ürünle ilgili bilgiler arasında eklenmesini istediklerini söyledi.

Bu ürünle aşılanan AB ülkelerindeki 7 milyon ve Britanya’daki 11 milyon kişiyi yakından izleyerek ek incelemeler yapacaklarını duyuran Cooke, sözlerini şöyle sürdürdü:

Gördüğümüz bu durumun beklenmedik bir şey olmadığını vurgulamak istiyorum. Milyonlarca kişiyi aşılarsanız nadir ve ciddi olayların aşılamadan hemen sonra meydana gelmesi kaçınılmazdır. Bizim görevimiz bunları tespit etmek ve aşıyla mı ilgili yoksa aşılamadan sonra tesadüfen mi meydana geldiğini belirlemek.

Halktan aşılara şüpheyle yaklaşmamasını isteyen Cooke, “Ben olsam hemen yarın aşı olurdum” ifadesini kullandı.

Üç ülke yeniden aşıya başlıyor

EMA’nın bu açıklamasının ardından, İtalya, Letonya ve Litvanya, AstraZeneca ile aşılamaya yeniden başlayacaklarını açıkladı.

İrlanda ise bu konudaki kararını yarın (19 Mart) açıklayacak.

Avrupa’da yaklaşık 20 milyon kişiye uygulandı

Bugüne kadar Avrupa’da yaklaşık 20 milyon kişiye uygulanan AstraZeneca aşısı ile ilgili olarak 25 nadir görülen kan pıhtılaşması vakası saptandı.

EMA, aşı paketlerine, şikayetlerle ilgili bir uyarı eklenmesi önerisinde bulundu.

Norveç ve Danimarka’da AstraZeneca aşısı uygulanan 50 yaşın altındaki altı kişide şiddetli tromboz ve trombosit kıtlığı geliştiği haberleri üzerine aralarında İrlanda, Hollanda, Almanya, Fransa ve İtalya’nın bulunduğu AB ülkeleri aşının kullanımını geçici olarak durdurma kararı almıştı.

EMA Güvenlik Komitesi ise 16 Mart Salı günü yaptığı toplantıda AstraZeneca aşıısı uygulanan kişilerde ortaya çıkan, düşük trombosit sayısı gibi olağandışı bazı özellikler dahil kan pıhtılaşması vakalarını ayrıntılı biçimde değerlendirmeye başladı.

DSÖ: Yararları, yan etkisinden fazla

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Direktörü Hans Kluge de AstraZeneca aşısının yararlarının, yan etkilerine çok daha ağır bastığını söylemişti.

Kluge, Çarşamba günü (17 Mart) yaptığı açıklamada, AstraZeneca aşılarının uygulanamasını askıya alan ülkelere, aşılama çalışmalarına devam etmeleri çağrısında bulunmuştu.


  AstraZeneca tartışması: DSÖ'den 'aşı kaynaklı ölüm tespit edilmedi' açıklaması

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gül: Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesini ve HDP'nin kapatılma davasını çok yanlış buluyorum
Sonraki Haber
Son 24 saatte 20 bin 49 vaka, 81 can kaybı