Ana SayfaÇalışma YaşamıEmsal karar: KHK’li işçiler işe iade davasını kazandı

Emsal karar: KHK’li işçiler işe iade davasını kazandı

HABER MERKEZİ – KHK ile işlerinden çıkarılan Tatvan Belediyesi çalışanlarının “işe iade” talebi, Anayasa Mahkemesi’nin “hak ihlali” kararının ardından yerel mahkeme tarafından da kabul edildi.

Bitlis Tatvan Belediyesi’nde çalışan Erhan Koç, Gülbahar Aslaner, Erkan Akbay, Bilgen Yetişkin, Emrullah Akten, Mehmet Şirin Baran, Hanifi Baran ve Kamuran Sarı, 2017 tarihinde Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile işten çıkarıldı.

“Örgütle iltisaklı oldukları” iddiasıyla işlerine son verilen sekiz işçi, bunun üzerine avukatları aracılığıyla Tatvan 1’inci Asliye Hukuk Mahkemesi’ne işe iade talebiyle dava açtı.

Mahkeme, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) da aralarında bulunduğu 12 kurumun sekiz isme dair verdiği “suç kayıtları yoktur” yanıtlarına rağmen, talebi reddetti.

Mezopotamya Ajansı’ndan Müjdat Can’ın haberine göre sekiz işçi daha sonra Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi’ne itirazda bulundu.

Ancak Erzurum 6’ncı Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin verdiği kararı “usul ve yasaya uygun” bularak, talebi esastan reddetti.

İstinafın kararına rağmen hukuk mücadelelerini sürdüren sekiz işçi, bu kez de “adil yargılanma hakkının ihlali” gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu.

AYM, başvuruyu oy birliğiyle kabul ederek, “yargılanma hakkının ihlal edildiğine” karar verdi.

AYM’nin kararı üzerine Tatvan 1’nci Asliye Hukuk Mahkemesi’nde yapılan yargılamada işçiler hakkında bu kez olumlu karar verildi.

Mahkeme, “Davanın işverence yapılan feshin geçersizliğine ve davacının işe iadesine” kararı verdi.

Mahkemenin verdiği kararı değerlendiren işçilerin avukatı Diyar Orak, bundan sonraki süreçte belediyenin yerel mahkemenin verdiği karara karşı istinafa başvuru hakkının olduğunu söyledi.

Olası başvurunun reddi sonrası müvekkilleri için belediyeye “işe iade” talebiyle başvuru yapacaklarını belirten Orak, AYM sonrası yerel mahkeme tarafından verilen kararın ihraç edilen diğer işçiler için emsal nitelikte olduğunu dile getirdi.




Önceki Haber
Van'da kadın cinayeti: Evli olduğu kadını öldürüp kaçtı
Sonraki Haber
Muhalefet ortak aklı savundu: HDP küçülmez