Ana SayfaEkonomiErdoğan ekonomi reformu paketini açıkladı: 850 bin esnaf gelir vergisinden muaf tutulacak

Erdoğan ekonomi reformu paketini açıkladı: 850 bin esnaf gelir vergisinden muaf tutulacak

HABER MERKEZİ – Ekonomi reform paketini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, basit usulde vergilendirilen yaklaşık 850 bin esnafın gelir vergisinden muaf tutulacağını ve beyan yükümlülüklerinin kaldırılacağını söyledi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen Ekonomi Reformları Tanıtım Toplantısı’na konuştu.

Reform paketinin özünde, ekonomiyi yatırım, üretim, istihdam temelinde büyütme amacı bulunduğunu dile getiren Erdoğan, “Mali disiplin en büyük önceliğimiz, fiyat istikrarını bir kenara koyduk” dedi.

Erdoğan, döner sermayelerin gözden geçirileceğini ve verimli olmayanların kapatılacağını söyledi.

Güçlü ve kaliteli büyümenin mutlaka yakalanacağını belirten Erdoğan, basit usulde vergilendirilen yaklaşık 850 bin esnafın gelir vergisinden muaf tutulacağını ve beyan yükümlülüklerinin kaldırılacağını açıkladı.

Erdoğan’ın açıkladığı ekonomi reform paketinden öne çıkanlar şöyle:

  • Verimli olmayan döner sermayeleri kapatıyoruz, diğerlerini de kademeli olarak Meclis denetimi kapsamına alıyoruz. Böylece bütçede birlik ilkesini güçlendirmiş oluyoruz. Kamuda taşıt alımı ve temsil ve ağırlama gibi harcama alanlarına sınırlama getiriyoruz. Mahalli idarelerde de mali disiplini güçlendirecek düzenlemeler yapıyoruz. Buradan sağlanan kapasite ile merkezi yönetim üzerindeki yükleri azaltmış olacağız. Merkezi ve yerel yönetimlerin sosyal yardım verilerini birleştiriyoruz.
  • Vergi Usul Kanunu’nu kayıt dışılığı azaltacak ve vergiye uyumu teşvik edecek şekilde güncelliyoruz. Basit usulde vergilendirilen kuaför, tesisatçı, tuhafiyeci, marangoz, tornacı, çay ocağı işletmecisi, terzi ve tamirci gibi yaklaşık 850 bin esnafımızı gelir vergisinden muaf tutuyor, beyan yükümlülüklerini de kaldırıyoruz.
  • Türkiye’de kamu borcunun milli gelire oranı yüzde 41 seviyesinde. Avrupa ülkelerinde bu oran yüzde 90’a yakın. Borç stoğunun dış şoklara karşı duyarlılığını azaltabilmek için döviz cinsi borçlanmanın payını düşürüyoruz. Ülkemizin risk primini düşürerek borçlanma maliyetlerini aşağı çekecek politikaları tahkim ediyoruz.
  • Kamu alım ihalelerinde yeni ve dijital bir sisteme geçiyoruz. Kamu ihalelerine katılacak firmaların niteliklerini kamuoyuyla paylaşıyoruz. Bunlar kamuoyuna açık olacak. Stratejik ürünlerde yerliliği artıracak alım garantilerinin önünü açıyoruz. Kamu alımlarına standart getiriyoruz. Kamu-Özel İşbirliği kanunu çıkarmayı planlıyoruz. Bu sene için yüzde 4,3’ten yüzde 3,5’e revize ettiğimiz bütçe açığı/GSYH oranına mali disiplinden taviz vermeden ulaşacağız.
  • Gündem maddelerinden birisi de enflasyonla mücadele olacak. Hedefimiz tek haneli ve düşük enflasyona ulaşmaktır. Enflasyondaki yükselişin hem yapısal hem de dönemsel nedenleri var. Ülkeler salgın dolayısıyla gıda stoklarını artırmayı tercih ediyor. Gıda fiyatları için bir erken uyarı sistemi kuruyoruz. Gıda zincirinin tamamı anlık takip edilip raporlanacak. Gıda israfının önüne geçecek düzenlemeler yapıyoruz. Hal yasası çalışmalarını da hızla tamamlıyoruz. Fiyat istikrarı komitesini tesis ediyoruz. Kamu fiyat artışları gerçekleşen enflasyona göre değil hedef enflasyona göre yapılacak.
  • Dijital paranın ekonomik, teknolojik ve hukuki altyapısını oluşturacak adımları atıyoruz. Troy’u ayrı bir şirket çatısı altına alıyoruz. Sermaye piyasaları alanında da önemli düzenlemeler olacak. Halka arz süreçlerini kolaylaştırıyoruz.
  • Cumhurbaşkanlığına bağlı Sağlık Endüstrileri Başkanlığı kuruyoruz. Bunun yanında Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Yazılım ve Donanım Ürünleri Başkanlığı kuruyoruz.
  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı’na bağlı Ekonomi Koordinasyon Kurulu ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Finansal İstikrar Komitesi adıyla iki yeni yapı oluşturuyoruz. Kamu görevlileri, kadrolarına bağlı pozisyonları dışında, en fazla bir kurumun yönetim veya denetim kurullarında görev alabileceklerdir.
  • TÜİK ilişkili kuruluşa dönüştürülecek. Yatırım teşvik sisteminde yüksek özsermayeli yatırımlara önem verilecek.



Önceki Haber
Dünyada en fazla gazetecinin tutuklu olduğu ülke Türkiye
Sonraki Haber
Şenyaşar ailesine saldırı davası: Tüm talepler reddedildi