Ana SayfaGüncelFatih Portakal hakkında beraat kararı

Fatih Portakal hakkında beraat kararı

HABER MERKEZİ – Gazeteci Fatih Portakal, ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ ve ‘itibarın zedelenmesi’ suçlamalarından yargılandığı davada beraat etti.

Gazeteci Fatih Portakal’ın Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK)   ‘İtibarın Korunması’ başlıklı 74’üncü maddesini ihlal ettiği ve ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ suçlamalarından yargılandığı davanın üçüncü duruşması İstanbul 46. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Duruşmaya katılmayan Portakal’ı avukatı Can Güner temsil etti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatı Ela Ezgi Yelmen ve müdahil BDDK avukatları da duruşmada hazır bulundu.

Duruşmada beyanı sorulan Erdoğan’ın avukatı Yelmen, müdahillik talebinde bulundu. Şikayetlerinin devam ettiğini belirten Yelmen, Portakal’ın cezalandırılmasını istedi.

Mahkeme, Erdoğan’ın avukatının müdahillik talebini kabul etti.

Portakal’ın avukatı Can Güner, müvekkilinin söz konusu paylaşımlarında BDDK’ye veya başka bir bankaya ve Erdoğan’a yönelik, suç teşkil edecek bir ifadesi olmadığını söyledi:

İfade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmelidir. Paylaşımda, bankacılıkla ilgili zikredilen tek kelime ‘mevduat’ ibaresidir. Siyasilerin ve özellikle yüksek makamdaki siyasilerin diğer insanlara nazaran daha sert eleştirilere maruz kalabilecekleri ve bunun suç oluşturmayacağı Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay içtihatlarında kabul edilmektedir. Sanığın beraatine karar verilmesini talep ediyoruz.

Mahkeme, Fatih Portakal’ın, ‘itibarın zedelenmesi’ suçundan eylemin suçun yasal unsurlarını taşımaması, ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ suçundan da yüklenen fiilin kanunda suç olarak tanımlanmaması gerekçeleriyle beraatine hükmetti.

Ne olmuştu?

Gazeteci Fatih Portakal hakkında 6 Nisan 2020’de Twitter’dan yaptığı bir paylaşım gerekçe gösterilerek hakkında soruşturma başlatılmıştı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, BDDK’nin suç duyurusu üzerine başlattığı soruşturmaya konu olan paylaşımda Portakal, Tekalifi Milliye’yi hatırlatarak, “Zor günlerden geçiyoruz. Mevduat veya tasarrufu olanlardan para istenmesin bir de! Olmaz olmaz diyemiyorum maalesef” ifadesini kullanmıştı.

Portakal hakkında hazırlanan iddianamede, bu paylaşımı ile Bankacılık Kanunu’nun “İtibarın Korunması” başlıklı 74’üncü maddesini ihlal ettiği savunularak, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.

Yine iddianamede, aynı paylaşımda ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ edildiği gerekçesiyle de Portakal’ın, bir yıldan dört yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edilmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
TTB: İller ve bölgeler arası aşılanma oranlarında eşitsizlikler var
Sonraki Haber
70 yaş üzeri iki kadın tutuklandı