Ana SayfaToplumsal CinsiyetFatma Altınmakas davası: ‘Cinayet ailenin emriyle işlendi’

Fatma Altınmakas davası: ‘Cinayet ailenin emriyle işlendi’

HABER MERKEZİ – Muş’ta Fatma Altınmakas’ı öldüren evli olduğu Kazım Altınmakas hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talebiyle açılan davanın ilk duruşması yapıldı. Fatma’ya tecavüz eden Sinan Altınmakas tanık sıfatıyla dinlendi. Altınmakas, cinayetin aile büyüklerinin emriyle işlendiğini söyledi.

Muş’un Malazgirt ilçesine bağlı Gölağılı köyünde yaşayan Fatma Altınmakas’ı öldüren evli olduğu Kazım Altınmakas’ın tutuklu yargılandığı davanın ilk duruşması yapıldı.

Ağrı’nın Patnos ilçesinde bulunan Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmada, Fatma’nın aile avukatları hazır bulundu.

Kazım Altınmakas ise duruşmaya, Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.

Daha önce savcılıkta Fatma’yı “nasıl olduğunu bilmeden” öldürdüğünü ileri süren fail Altınmakas, bu kez silahın Fatma’nın, elinden almaya çalıştığı sırada ateş aldığını iddia etti.

Ardından konuşan tanıklardan Fatma Ayaz, sanık Altınmakas’ın kardeşi Sinan Altınmakas’ın Fatma’yı çocukları ile tehdit ederek, tecavüz ettiğini söyledi.

İlk suç duyurusunun ardından Kazım Altınmakas’ın kendisini aradığını belirten Ayaz, Sinan Altınmakas’ın  kardeşi Kazım Altınmakas’ı, Fatma’yı öldürmesi yönünde tehdit ettiğini aktardı.

Sistematik tehdit ve cinsel saldırı

Daha sonra sanık Altınmakas’ın yeğeni Kader Akar tanık olarak dinlendi.

Akar, cinayetin yaşandığı gün Altınmakas’ın içeriye gelip, Fatma’yı 2 el ateş ederek öldürdüğünü söyledi.

Akar, Sinan Altınmakas’ın Fatma’ya sürekli tehdit içerikli mesajlar gönderdiğini ve bu mesajları kendisinin de gördüğünü ifade etti.

Akar, Fatma’nın sistematik bir şekilde Sinan Altınmakas tarafından cinsel saldırıya maruz bırakıldığını anlattı.

‘Cinayet ailenin kararıyla işlendi’

Ardından Fatma’ya tecavüz eden Sinan Altınmakas tanık sıfatıyla dinlendi.

Tecavüz suçlamasını reddeden erkek, “Kazım abim beni aradı ve eşini öldüreceğini söyledi. Ben de öldürmemesini ve babasının evine götürmesini söyledim. Abim bu cinayeti tek başına aldığı kararla işlemedi. Cezaevinde onun görüşüne gittiğimde birçok aile büyüğünden aldığı emirle eşini öldürdüğünü söyledi. Bunlar toplantı yapmışlar ve o şekilde bu karar alınmış” dedi.

Fatma’nın avukatlığını yapan ağabeyi Mir Bedirhan Ayaz ise, iddianamenin yetersiz olduğunu ve cinayetten sadece bir kişinin yargılanmaması gerektiğini vurguladı.

Cinayeti “toplumsal bir cinayet” olarak tanımlayan Ayaz, Fatma’nın ilk yaptığı suç duyurusunda beyanlarının esas alınmamasından kaynaklı böylesi bir cinayetin yaşandığını ifade etti.

Mahkeme heyeti, Sinan Altınmakas’ın kullandığı iletişim numarasının HTS kayıtlarının alınmasına ve sanık Kazım Altınmakas’ın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Duruşma 6 Mayıs’a ertelendi.

Ne olmuştu?

Fatma Altınmakas, evli olduğu Kazım Altınmakas’ın kardeşi Sinan Altınmakas tarafından cinsel saldırıya maruz bırakılmıştı.

Kadının şikayeti üzerine Sinan Altınmakas 12 Temmuz 2020’de gözaltına alınmış ancak adli kontrol ile serbest bırakılmıştı.

Aynı gün Kazım Altınmakas, Fatma’yı öldürmüş ve tutuklanmıştı.

Altınmakas ailesi adına avukatları tarafından Sinan Altınmakas’ın tutuklanması için mahkemeye yapılan başvuru “Adli kontrol tedbirleri ölçülü” denilerek reddedilmişti.




Önceki Haber
Diyarbakır'da sinema salonlarının açılma tarihi ertelendi
Sonraki Haber
Kılıçdaroğlu: Cumartesi Anneleri'ni yargılıyorsunuz, hangi devlet anlayışında bu var?