Ana SayfaToplumsal CinsiyetFeminist Gece Yürüyüşü’ne katılan kadınlara gözaltı

Feminist Gece Yürüyüşü’ne katılan kadınlara gözaltı

HABER MERKEZİ – 8 Mart’ta Taksim’de düzenlenen Feminist Gece Yürüyüşü’ne katıldıkları gerekçesiyle biri 18 yaş altı olmak üzere 13 kadın, gece yarısı evlerine yapılan baskınla gözaltına alındı. ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçlaması yöneltilen kadınlar Çağlayan Adliyesi’ne getirildi.

“Yan yanayız, feminist dayanışmamızla güçlüyüz” diyen onbinlerce kadın, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde 19’uncu İstanbul Feminist Gece Yürüyüşü için Taksim’de toplanmış, İstiklal Caddesi’nin polislerce kapatılması sebebiyle Karaköy’e yürüyüş düzenlemişti.

Yürüyüşe katıldıkları ve Taksim ısrarını sürdürdükleri gerekçesiyle çok sayıda kadının, gece yarısı evlerine yapılan baskınla gözaltına alındığı bildirildi.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi’nin Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü’ne katılan müvekkillerimiz ev baskınları ile gözaltına alınıyor” ifadeleri kullanıldı.

Biri 18 yaş altı olmak üzere 13 kadının gözaltına alındığı, toplam 18 kişi hakkında gözaltı kararının çıkarıldığı öğrenilirken, ÇHD gözaltına alınanlara ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasının yöneltildiğini aktardı.

Twitter hesaplarından “Yoldaşlarımız tek tek ev baskınıyla gözaltına alınıyor” diyen Kadın Komiteleri, ev baskınlarında gözaltına alınan kadınlar arasında üyeleri de olduğunu duyurdu.

Gözaltına alınan kadınlardan isimleri öğrenilenler şöyle:

  • İlayda Cantaş (İlerici Kadınlar Meclisi)
  • Ebru Sert (Kadın Komiteleri)
  • Merve Bektaş (Kadın Komiteleri)
  • Zeynep Çakır (Kadın Komiteleri)
  • Devrim Çapar (Kadın Komiteleri)
  • Sedef Özer (Kadınların Kurtuluşu)
  • Pelin Şahin (SYKP)
  • Besra İşsever (TJA)
  • Nimet Tanrıkulu (İnsan hakları savunucusu)
  • İlknur Birol (HDP MYK üyesi)

Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen kadınların emniyetteki sorgu işlemlerinin sabaha karşı tamamlandığı öğrenildi.

Savcılığa çıkarıldılar

Emniyetteki ifade işlemleri tamamlanan kadınlar, Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne getirildi. Savcılık ifadelerinin de başladığı öğrenildi.

Diğer yandan gözaltına alınan kadınlardan Berfin Polat’ın çocuk savcısı tarafından ifadesi alındığı, ‘adli kontrol’ talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildiği belirtildi.

“#8Martadokunma” etiketiyle gözaltılara tepki

Gözaltılara tepki gösteren çok sayıda kadın ise Twitter üzerinden #8MartaDokunma etiketiyle paylaşımlarda bulundu.

Gözaltıların, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “İnsan Hakları Eylem Planı”nı açıklamasından bir hafta sonra gerçekleşmesi de tepkilerin nedenlerinden biri.

Erdoğan, söz konusu eylem planını açıklarken, “İfade vermek için mesai saati dışında yakalayıp, gözaltına alma, otelde gecenin bir yarısı bulup, gözaltına alma gibi uygulamalara son veriyoruz. İfade işlemleri artık 7 gün 24 saat yapılabilecek” demişti.




Önceki Haber
Berkin Elvan mezarı başında anıldı: Olmayan adaletin peşindeyiz
Sonraki Haber
Newroz programı yarın Diyarbakır'da açıklanacak