Ana SayfaGüncelGazi Katliamı’nda yitirilenler anıldı

Gazi Katliamı’nda yitirilenler anıldı

HABER MERKEZİ – İstanbul Gazi Mahallesi’nde 26 yıl önce başlayan ve kent genelinde 22 kişinin öldürüldüğü katliamın yıldönümünde binlerce kişi bir araya geldi. Katliamın başladığı yerde açıklama yapan Erkan Şimşek, “Katilleri iktidar değil, halk cezalandıracak” dedi.

İstanbul’un Sultangazi ilçesi Gazi Mahallesi’nde 12 Mart 1995’te Alevilere ait işyerlerinin taranması ve ardından kente yayılan saldırılarda 22 kişinin yaşamını yitirdiği, yüzlerce kişinin yaralandığı katliamın 26’ncı yıldönümünde binlerce kişi anma etkinliğine katıldı.

Birleşik Mücadele Güçleri (BMG) ve 12 Mart Platformu’nun çağrısıyla Gazi Cemevi’nde bir araya gelen binlerce kişi, polis ablukası altında eski karakola yürüyüş düzenledi.

“Gazi’den Ümraniye’ye adalet istiyoruz” pankartının açıldığı yürüyüşte, yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının bulunduğu dövizler taşındı.

Yürüyüşte sık sık, “Hasan’dan Ulaş’a sürüyor bu kavga”, “Anaların öfkesi katilleri boğacak”, “Gazi şehitleri ölümsüzdür”, “Gazi’de düşene dövüşene bir selam” ve “Yaşasın birleşik mücadelemiz” sloganları atıldı.

Yürüyüşte, yaşamını yitirenlerin isimleri okunarak, hep bir ağızdan “Yaşıyor” denildi.

Yürüyüş boyunca helikopter, zırhlı araçlar ve TOMA ile kitle takip edildi.

Binlerce kişi, daha sonra katliamın yaşandığı eski PTT binası önüne karanfil bırakarak, yaşamını yitirenleri andı.

‘Katiller cezalandırılmadı’

12 Mart Platformu adına konuşan katledilen Dilek Şimşek’in kardeşi Erkan Şimşek, Gazi Mahallesi’nin bu saldırılara alışık olduğunu söyleyerek, “Katliam tüm halklaraydı. Katiller ellerini kollarını sallayarak ortadan kayboldular, fakat Gazi’nin öfkesi her yıl sokaklara taştı. Bulunduğumuz bu yerde onlarca kişi katledilmiş, yüzlerce yurttaş yaralanmıştır. Katliam bu denli açıkken, katiller cezalandırılmadı. Katilleri iktidar değil, halk cezalandıracak” dedi.

‘İktidar beka sorununa dönüştü’

Şimşek, katliamın sorumlularından hesap sorma bilinçlerinin diri olduğunu ve adalet arayışlarının süreceğini vurguladı.

Bugün onlarca gazeteci ve siyasetçi adaletsizliğe karşı direnişlerinden dolayı zindanlarda. Tecrit aklına karşı, adalet ve barış arayışı, açlık grevleriyle zindanlarda direncini göstermeye devam ediyor, bu direniş onurdur. Bugün açlık grevleri 106’ncı gününde. Onlarca gazeteci ve siyasetçi AİHM kararlarına rağmen hukuk tanımaz bir şekilde zindanlarda tutulmaktadır. Haklarını arayan işçi ve emekçiler sermaye hizmetkarlığına soyunarak, beş müteahhidi beslerken, emekçileri terörist ilan etmektedir. Ülkenin beka sorunu yoktur, iktidar ülke için beka sorununa dönüşmüştür.

Açıklamanın ardından Gazi Mezarlığı’na yürüyen kitle, yaşamını yitirenleri mezarı başında andı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İşçi servisi şarampole devrildi: 18 yaralı
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.