Ana SayfaEkolojiGiresun’un derelerine HES hançeri

Giresun’un derelerine HES hançeri

HABER MERKEZİ – Fındığın diyarı Giresun’da, aktif olan 38 HES derelerin kurumasına neden oluyor. Bu sayının 60’a çıkacağı belirtilirken, Derelerin Kardeşliği Platformu’ndan Ali Dursun, “Çocuklarımıza içebilecekleri bir su bırakabilmek için bu HES’lerin yapılmasını engellememiz lazım” dedi.

Eşsiz doğasıyla bilinen Giresun, son yıllarda hız kesmeden yapımı süren Hidroelektrik Santraller (HES) ile anılır oldu.

Kentte şu an aktif durumda 38 HES mevcut, yapımı tamamlanmış, fakat henüz üretime geçmeyen beş HES’in dışında, sekizi yapım, dokuzu ise proje aşamasında.

Bunların tamamlanması halinde kentteki HES sayısı 60’a yükselecek.

Mezopotamya Ajansı’ndan Tolga Güney’in haberine göre inşa edilmeye devam edilen bu HES’ler en çok kent sakinlerinin geçim kaynaklarının başında gelen tarım ürünlerini etkiliyor.

Kent ikliminin değişmesinden kaynaklı artık kış aylarında fındık ağaçlarında donmaya bağlı yanmalar meydana gelmeye başladı.

Yine ani iklim değişikliklerinden kaynaklı son yıllardaki sel felaketlerinde ciddi artış söz konusu.

Geçtiğimiz yıl yaşanan sel felaketinden kaynaklı 11 kişinin yaşamını yitirdiği kentte yine HES’lerden kaynaklı birçok dere kuruma noktasına geldi.

Derelerin Kardeşliği Platformu Giresun Sözcüsü Ali Dursun, HES’lerin kente verdiği tahribatı ve derelerin kurumaması için verdikleri mücadeleyi anlattı.

Ali Dursun

Derelerin debisi düştü

Zaman geçtikçe insanların HES’lerin etkilerini daha iyi görmeye başladıklarını ifade eden Dursun, derelerin debisinin düşmesinin bu etkilerden sadece biri olduğunu kaydetti.

Geçen yıllara göre derelerdeki su miktarının azaldığını söyleyen Dursun, yaz aylarında durumun daha da kötüleşeceğini dile getirdi.

Dursun, projelerde insanların çalıştırılacağı ve enerjide dışa bağımlılığın yok edileceğine dair verilen sözlerin de zamanla gerçeği yansıtmadığının ortaya çıktığını ekledi.

Dursun, “Burada enerji üretiliyor ama yine de dünyanın en pahalı elektriğini tüketiyoruz. Nereden bakarsanız bakın bu projeler derelerimizi kurutuyor, elimizden alıyor” dedi.

İçme suyu azaldı

HES’lerin susuzluk tehlikesini de gündeme getirdiğini belirten Dursun, şu bilgileri verdi:

20 bin nüfuslu Görele ilçesi, içme suyunu Görele Deresi’nden karşılıyor. Derenin dibinden çekilen sular depolara gönderiliyor. Su azaldı ve vadi boyunca kurulan bütün yerleşimler atıkları bu suya boşaltıyor. Çimento ve hazır beton fabrikalarının atıkları toplum sağlığını tehlikeye atan bir durum yaşatıyor. Dere kenarlarına kurulan istinat duvarları canlıların dere ile olan bağını koparıyor. Dere yatağının imara açılması da sel felaketlerine neden oluyor.

‘Dereler bizim hayatımızdır’

Hükümet yetkililerinin “Artık akan dereye bakmayacağız, bunu enerjiye çevireceğiz” yönündeki açıklamalarını hatırlatan Dursun, şöyle devam etti:

Dağlardan çıkan bu su denize inene kadar bizim göremediğimiz bir şekilde doğal örtü ile bir ilişkisi var. Bu su sayesinde buraya has çiçekler, bitkiler yetişiyor. Burada yetişen fındığın kaliteli oluşunun da nedeni bu sudur. Su olmazsa fındık da meyve de bitki örtüsü de olmaz. Su olmazca yaşam olmaz. Çocuklarımıza içebilecekleri bir su bırakabilmek için bu HES’lerin yapılmasını engellememiz lazım.

Bu doğa talanına sessiz kalırsak çocuklarımız yaşamlarını nasıl sürdürebilecek? Bu su, buraya HES yapanların çocuklarına da lazım. Yaşamımızı sürdürmemiz için suya, toprağa ve havaya ihtiyacımız var. Onun için tüm yurttaşları bu konuda duyarlı olmaya davet ediyoruz. Deremiz bizim hayatımızdır hayatımıza sahip çıkalım.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Dört ay arayla iki kez: Askeri kontrol noktasında çıplak arama iddiası
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.