Ana SayfaGüncelGözaltına alınıp yakılan Mirze Ateş’in akıbeti soruldu    

Gözaltına alınıp yakılan Mirze Ateş’in akıbeti soruldu    

HABER MERKEZİ – Cumartesi Anneleri, 27 yıl önce gözaltına alınan ve yakılarak öldürüldüğü tahmin edilen Mirze Ateş’in akıbetini sordu. Yıllardır eşine dair haber almayı bekleyen eşi Rınde Ateş, “Umudumu kesemem, kesmeyeceğim” dedi.

Gözaltında kaybedilen veya faili meçhule bırakılan yakınlarını arayan Cumartesi Anneleri’nin 833’üncü hafta eylemleri pandemi nedeniyle bir kez daha online gerçekleştirildi.

Bu haftaki eylemde 18 Mart 1994’te Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde gözaltına alındıktan sonra kaybedilen o dönem 37 yaşında olan Mirze Ateş’in akıbeti soruldu.

Açıklamada konuşan Mirze Ateş’in eşi Rınde Ateş, eşinin köye baskın yapan askerler tarafından gözaltına alındığını söyledi.

‘Yakıldı ancak cenazesi yok’

Ateş, eşinin kaybedilme öyküsünü şöyle anlattı:

Baskında evimiz yakılarak eşim gözaltına alındı. Çok sonra eşimin Kulp’un bir köyünde benzin dökülerek yakıldığını duyduk. Ancak cenazeyi alamadık çünkü köylüler devletin gelip cenazeleri tekrar çıkarıp götürdüğünü söylediler. 27 yıldır umudumu yitirmedim. Hala bir yerden haber almayı bekliyorum ama haber gelmiyor. Umudumu kesemem, kesmeyeceğim.

‘Halatlarla bağlanarak götürüldüler’

Haftanın açıklamasını ise Cumartesi İnsanlarından Seza Mis Horuz okudu.

Horuz, 37 yaşındaki beş çocuk babası Mirze Ateş’in Kulp’un Konuklu köyüne bağlı Sadıka mezrasında yaşadığı ve 1994 Mart’ının ortalarında bölgede operasyona çıkan asker ve korucular tarafından evine yapılan baskınla gözaltına alındığı bilgisi verdi.

Gece yarısından sonra gerçekleşen baskında evi ateşe verilen Mirze Ateş, elleri kelepçelenip, başına torba geçirilerek, diğer köylülerle birbirlerine halatla bağlandı. Gözaltına alınanlar önce Sivrice Karakoluna, oradan Kulp Jandarma Komutanlığına götürüldü. Burada bir süre tutulan köylüler sonra Diyarbakır Jandarma Alay Komutanlığına sevk edildi.

Çabalar sonuçsuz kaldı

Gözaltı işleminden bir ay sonra Ateş’in kardeşi Eşref Ateş’in de gözaltına alındığını anlatan Horuz, şu bilgileri paylaştı:

Eşref Ateş gözaltında tutulduğu Diyarbakır Jandarma Alay Komutanlığında kardeşiyle aynı tarihte gözaltına alınan akrabaları Kuddusi Adıgüzel ile karşılaştığı ve ondan kardeşi Mirze Ateş’in de aynı yerde olduğunu öğrendi. Gözaltına alınan köylüler aylarca işkenceye maruz bırakıldıktan sonra Devlet Güvenlik Mahkemeleri’ne (DGM) çıkarıldı. Ancak gözaltına alındıkları reddedilen Mirze Ateş ve Kuddusi Adıgüzel’den bir daha haber alınamadı. Mirze Ateş’in gözaltına alındığına ve aylarca gözaltında kaldığına dair birçok tanıklık bulunmasına rağmen ailenin bütün girişimlerinin sonuçsuz kaldı.

Mirze Ateş’in akıbetinin karanlıkta bırakıldığını, faillerin ise cezasızlıkla korunduğu söyleyen Horuz, yargı makamlarını Mirze Ateş dosyasındaki 27 yıllık cezasızlığı sonlandırmaya ve adaleti sağlamak için harekete geçmeye çağırdı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ekrem Alptekin evli olduğu Cennet Alptekin'i öldürüp intihar etti
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.