Ana SayfaCezaevleriHasta tutuklu Kemal Gömi’ye saldırı

Hasta tutuklu Kemal Gömi’ye saldırı

HABER MERKEZİ – Metris Cezaevi’nde tutuklu bulunan hasta mahpus Kemal Gömi, aynı cezaevinde kalan adli bir mahkumun saldırısına uğradı. Olaya ilişkin İnsan Hakları Derneği’nde yapılan açıklamada ailesi, hayatından endişe ettikleri Gömi’ye saldıran mahkumun başka yere nakledilmesini istedi.

Tutuklu bulunduğu Metris R Tipi Cezaevi’nde, kaldığı koğuşun havalandırmasında adli bir mahkumun saldırısına uğrayan hasta mahpus Kemal Gömi için İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde açıklama yapıldı.

Derneğin Beyoğlu’ndaki binasında gerçekleştirilen açıklamada, saldırıya uğrayan Gömi’nin avukatı Raziye Turgut ve İHD Hapishaneler Komisyonu üyeleri yer aldı.

Salona, “Ağır hasta mahpus Kemal Gömi yalnız değildir. Hapishanelerde yaşam hakkı ve can güvenliği sağlansın” pankartı asıldı.

Ağabeyi: Kardeşimin hayatından endişeliyiz

Covid-19’a yakalanması nedeniyle açıklamaya katılamayan Gömi’nin ağabeyi Feyzullah Gömi, gönderdiği yazılı bir metinle sesini duyurdu.

28 yıldır cezaevinde bulunan kardeşine kronik şizofren tanısı konulduğu bilgilerini paylaşan ağabey Gömi, şunları ifade etti:

Kardeşim kim olduğunu bilmediğimiz kişi tarafından kesik uçlu bir silahla fiilen saldırıya maruz kalmıştır. Adaletin suça karşı etkili olabilmesi için cezaevinde güvenliğin şart olduğunu biliyoruz. Kardeşim 1993 yılından şu ana kadar çeşitli cezaevlerinde Adli Tıp tarafından da onaylanan kronik şizofren olup, kendisinin nerede olduğunu bilmediğini cezaevinin kendi evi olduğunu çeşitli defalarca söyledi. 2010 yılında da sürekli hastalık raporunu vermesine rağmen Abdullah Gül tarafından bu raporu reddedilmişti. Kardeşime saldıran kişi bu silahı nereden bulmuştur? Yine sanki kardeşim suçluymuş gibi 2 saat olan havalandırma süresini 1 saate indirmişler. Kardeşimin hayatından endişe etmekteyiz. Bir an önce bu kişi ile ilgili soruşturmanın sonuçlanıp, taammüden öldürme ile cezalandırılması ve oradan başka cezaevine naklini talep ediyoruz.

AİHM kararı uygulanmadı

Gömi’nin avukatı olan Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Hapishane Komisyonu Üyesi Raziye Öztürk ise AİHM’in daha önce müvekkili hakkında tam teşekkülü bir hastanede tedavi görmesi yönünde karar verdiğini dile getirdi.

Bu karar sonrası müvekkili için infaz erteleme ve tedavi görmesi yönünde başvurularda bulunduklarını anlatan Öztürk, müvekkilinin şu an tedavi hakkından yararlanamadığını ifade ederek, “AİHM’in ‘infaz koşulları uygulanmalıdır, aksi işkencedir’ kararına rağmen Kemal’in şartlarında bir iyileşme olmadı” dedi.

Müvekkili ile görüştürülmedi

Avukat Öztürk, tam olarak nasıl yaşandığını bilmedikleri saldırı sonrası durumu öğrenmek üzere cezaevine gittiğinde müvekkili ile görüşme yapmasına izin verilmediği bilgisini de paylaştı.

“Bu tamamen idarenin keyfi bir uygulamasıydı. Var olan rapora göre müvekkilin zaten şu an cezaevinde bulunmaması gerekiyor. Bizim öncelikli talebimiz müvekkilimizin sağlık hakkının korunması ve AİHM kararına uyulması gerektiğidir” diyen Öztürk, durumun takipçisi olacaklarını ifade etti.




Önceki Haber
ABD'nin Arkansas eyaletinde kürtaj yasaklandı
Sonraki Haber
Tekne katliamı davasının tutuklu sanığı mültecileri turist sanmış