Ana SayfaGüncelHDP’li eşbaşkanlar tahliye edildi

HDP’li eşbaşkanlar tahliye edildi

HABER MERKEZİ – Bir yılı aşkındır tutuklu bulunan HDP Mardin İl Eşbaşkanı Perihan Ağaoğlu ve önceki dönem HDP Mardin İl Eşbaşkanı Musa Alkan, görülen ilk duruşmada tahliye edildi.

Mardin’de 29 Şubat 2020’de yapılan ev baskınlarında gözaltına alınıp, 6 Mart 2020’de tutuklanan HDP Mardin İl Eşbaşkanı Perihan Ağaoğlu ve önceki dönem HDP Mardin İl Eşbaşkanı Musa Alkan’ın “örgüt üyeliği” iddiası ile yargılandığı davanın ilk duruşması Mardin 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Duruşmaya Ağaoğlu Tarsus T Tipi Kapalı Cezaevi’nden, Alkan ise tutulduğu Urfa T Tipi Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.

Duruşmada, üzerine atılı suçlamaları reddederek bir toplantıya katıldığının iddia edildiğini ancak hiçbir yerde isminin olmadığına dikkat çeken Alkan, savcılığın aleyhine gösterdiği delillerin kendisinin lehine olan deliller olduğunu ifade ederek, “gizli tanık” beyanlarının gerçeği yansıtmadığını ifade etti.

Savcılığın iddialarını delillendirmediğini kaydeden Alkan, açık ve gizli tanık beyanlarında toplantıya katıldığı iddia edilen tarihlerde kendisinin cezaevinde olduğunu, bunun kayıtlara bakılması durumunda rahatlıkla görüleceğini söyledi.

Yoğun siyasi ve seçim çalışmaları arasında iddia edildiği gibi illegal faaliyetler yapmalarının mümkün olmadığını ifade eden Alkan, suçlamaların tamamının algı yaratmak amacıyla oluşturulduğunu ifade etti.

“Haksız ve hukuksuz yere tutukluyum”

Ardından söz alan Ağaoğlu, iddianamenin tamamen kurmaca olduğunu belirterek HDP olarak tüm siyasi partiler gibi siyaset yapma hakları olduğunu ifade ederek, haksız ve hukuksuz yere tutuklu olduğunu söyledi.

Kendisinin 2020 yılı Ocak ayında HDP İl Eşbaşkanı seçildiğini kaydeden Ağaoğlu, “Ben seçilmeyene kadar bir suç yoktu. İddianamede 7 yıl öncesinden bahsediliyor. 7 yıl boyunca suç olmayan şeyler il eşbaşkanı seçilmemden sonra karşıma çıkarıldı. Bu bile herşeyin açık şekilde hukuksuz, planlı olduğunu gösteriyor” diyerek tahliyesini istedi.

“‘Gizli tanıklar’ sahte çıkmasına rağmen soruşturma açılmadı’

Ardından dosyada tanık olarak ismi geçen L.U. dinlendi.

Dosyada kendisine ait olduğu belirtilen ifadelerin kendisinin bilgisi dışında eklendiğini söyleyen L.U., gözaltına alındığında toplantıya dair ifade verdiğini ancak iddianamede yer alan beyanın kendisine ait olmadığını ifade etti.

Ardından söz alan avukatlar, “gizli tanıkların” Mardin’deki tüm siyasetçiler hakkında beyanları olduğunu hatırlatarak, “gizli tanıkların” sahte çıkmasına rağmen haklarında bir soruşturma olmadığını, dosyada tutuklamaya yetecek kadar delil olmamasına rağmen müvekkillerinin bir yılı aşkın bir süredir tutuklu olduğunu belirten avukatlar, iddianame ile tamamen HDP’nin illegalize edilmeye çalışıldığını söyleyerek tahliye talebinde bulundular.

Bir sonraki duruşma 25 Haziran’da

Savcılık ara mütalaasında Alkan ve Ağaoğlu’nun “üzerlerine atıl suçun mahiyeti, dosyadaki delil durumu” gerekçesi ile tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.

Mahkeme her iki ismin yurtdışı çıkış yasağı ile tahliyesine karar verdi.

Davanın bir sonraki duruşması 25 Haziran’a erteledi.


Haberi Mezopotamya Ajansı‘ndan derledik.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Şenyaşar ailesinin adalet nöbeti: Ailemi öldürdüler, bu nasıl adalet?
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.