Ana SayfaGüncelHDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliği düştü

HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliği düştü

HABER MERKEZİ – HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkındaki kesinleşmiş yargı kararı, TBMM Genel Kurulu’nda okundu. Böylelikle, Gergerlioğlu’nun milletvekilliği düşmüş oldu. Kararı tanımadığını vurgulayan Gergerlioğlu, HDP’li vekillerle birlikte Genel Kurul’dan ayrılmayarak, “Hiçbir yere gitmiyorum. Milletimin iradesine sığınıyorum” diyerek protestosunu sürdürüyor.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkındaki Yargıtay tarafından onanan 2 yıl 6 aylık hapis cezası kararı, Meclis Genel Kurulu’nda okundu.

Kararın okunması ile Gergerlioğlu’nun milletvekilliği düşmüş oldu.

HDP milletvekilleri ise Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkındaki kararın okunmasını sıra kapaklarına vurarak protesto etti.

Gergerlioğlu, kararı tanımadığını vurgulayarak, “Partimin milletvekiliyim, hiçbir yere de gitmiyorum. Milletimin iradesine sığınıyorum” açıklamasında bulundu.

Birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili Celal Adan ise “Sayın Gergerlioğlu lütfen dışarı çıkmanızı rica ediyorum” diyerek oturuma ara verdi.

Adan siyasi partilerin grup başkanvekilleriyle görüşürken, HDP milletvekilleri “Darbeci AKP” diye slogan attı.

Celal Adan daha sonra idare amirlerini Gergerlioğlu’nu çıkarmak için Genel Kurul’a davet etti. Ancak, HDP ve CHP’liler görevlileri engelleyerek Gergerlioğlu’na yaklaştırmadı.

HDP’liler, Gergerlioğlu ile birlikte Genel Kurul’dan ayrılmayarak protestolarını sürdürüyor.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, kararın okunmasında önce söz alarak “Bu karar hukuki değil, siyasidir” dedi ve ekledi: “Kellemiz gitse barışı, çözümü savunmaya devam edeceğiz. Hukuktan vazgeçmeyin, hukuksuzluk hepinizi boğacak.”

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da Enis Berberoğlu kararını hatırlatarak, kararın hukuksuz olduğunu söyledi.

Bu arada eski AKP Milletvekili, DEVA Partisi kurucularından Abdurrahim Aksoy’un ise kararın okunmasından kısa bir süre önce Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesini protesto ettiği ve Genel Kurul’dan çıkarıldığı öğrenildi.

Aksoy’un, protestosu sırasında “Yaşasın demokratik Türkiye. Kahrolsun otokrasi. Demokrasiden geri dönülmemesi gerekir. Fikir suçu bu ülkeye yakışmayan bir durumdur” ifadelerini kullandığı belirtildi.

Ne olmuştu?

Sık sık hak ihlallerini gündeme taşıdığı için hedef haline getirilen Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında, sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle 2017 yılında Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açılmıştı.

Gergerlioğlu’nun, T24 haber sitesinde 20 Ağustos 2016’da yayımlanan ve PKK’nin bir açıklamasına yer verilen “Devlet adım atarsa barış 1 ayda gelir” başlıklı haberi paylaşması suçlama konusu yapılmıştı.

Gergerlioğlu hakkında 21 Şubat 2018 tarihinde 2 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti.

“Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla verilen hapis cezası, 19 Şubat’ta Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından onanmıştı.

Yargıtay’ın onama kararı ise geçen hafta Perşembe günü Meclis’e ulaşmıştı.

Karara ilişkin itirazını Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıyan Gergerlioğlu, Meclis’in AYM’nin görüşünü beklemesi gerektiğini belirterek, mahkeme kararının “siyasi” olduğunu vurgulamıştı.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop ise Gergerlioğlu hakkındaki bireysel başvuru sonucunu beklemeyeceklerini açıklamıştı.

Son olarak dün Meclis’te bir grup gazetecinin sorularını yanıtlayan Gergerlioğlu, karara direneceğini belirterek, “Meclis’te direneceğim, gelip beni buradan alıyorlarsa alsınlar. Bu bedele razılarsa gelip alsınlar. 1994’teki görüntüler olur” diye konuşmuştu.

Bugün Meclis’te basının karşısına geçen HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç da Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında verilen kararın hukuksuz olduğunu ifade ederek, “Enis Berberoğlu meselesindeki durum neyse Gergerlioğlu’ndaki durum da aynıdır. AYM tarafından mutlaka bozulacaktır” demişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Mehmet Sezici boşanma aşamasında olduğu Nurdan'ı ağır yaraladı
Sonraki Haber
'Adalet nöbeti'ndeki Şenyaşar ailesi Vali ile görüştü