Ana SayfaDünyaHollanda’da Rutte’nin partisi sandıktan birinci çıktı

Hollanda’da Rutte’nin partisi sandıktan birinci çıktı

HABER MERKEZİ – Hollanda’da yapılan parlamento seçimlerinde Başbakan Mark Rutte’nin partisi birinci olurken, koalisyon hükümetinin sol liberal ortağı 19 olan milletvekili sayısını 27’ye çıkardı.

Hollanda’da üç gün süren ve katılımın yüzde 83 olduğu parlamento seçimlerinde büyük bir sürpriz yaşanmadı.

2010 yılından beri başbakanlık görevinde bulunan Mark Rutte’nin partisi seçim yarışını beklendiği gibi birinci sırada tamamladı.

İlk sonuçlara göre Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi (VDD) 150 sandalyeli parlamentoya 36 milletvekili gönderecek.

Koalisyon hükümetinin sol liberal ortağı D66 ise önemli bir seçim başarısına imza atarak, 19 olan milletvekili sayısını 27’ye çıkardı.

DW Türkçe’de yer alan habere göre D66’nın başarısında, uzun yıllar Birleşmiş Milletler’de de görev yapan Hollanda Dış Ticaret Bakanı Sigrid Kaag’ın önemli rol oynadığı belirtiliyor. Kaag, Hollanda siyasetinin yükselen yıldızları arasında.

Seçim yarışında üçüncü parti ise İslam ve mülteci karşıtı aşırı sağcı Geert Wilders’in Özgürlük Partisi oldu. Sağ popülist parti üç sandalye kaybederek 17 milletvekilinde kaldı.

17 parti mecliste

37 partinin seçim yarışına girdiği Hollanda’da 17 parti parlamentoya girmeyi başardı.

Meclis aritmetiğinin çok çeşitli partilere bölünmüş olması nedeniyle ülkede koalisyon pazarlıklarının aylar sürmesi bekleniyor.




Önceki Haber
Eren Yıldız 17 yaşındaki Gizem Canbulut'u öldürdü
Sonraki Haber
AYM'den 'barış' dedikleri için tutuklanan dokuz HDP'li için hak ihlali kararı