HRW’den AB liderlerine ‘Erdoğan’ çağrısı
HABER MERKEZİ – İnsan Hakları İzleme Örgütü, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı insan hakları ve demokratik normları ‘alaşağı etmekle’ suçladı, Ankara ile pozitif gündem hazırlığındaki AB liderlerine “insan haklarını şart koşma” çağrısında bulundu.
ABD merkezli sivil toplum kuruluşu İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Türkiye ile ilişkilerini gözden geçirecek olan Avrupa Birliği liderlerine, “insan hakları konusunda gözlemlenen keskin gerileme hakkında ses çıkartılması” çağrısı yaptı.
DW Türkçe’de yer alan habere HRW bugün yayımladığı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı, “Kadınları, Kürtleri, LGBT bireyleri ve demokratik güvenceleri hedef almakla” suçladığı açıklamasında, yarın (25 Mart) başlayacak AB zirvesinde Avrupa liderlerinin Türkiye ile ilişkileri gözden geçireceği hatırlatıldı.
AKP hükümetini, Türkiye’de insan haklarını koruyan mekanizmaları ve demokratik normları, “eşi benzeri görüşmemiş bir ölçekte alaşağı etmekle” suçlayan HRW, Erdoğan’ın “insan haklarına ve demokrasiye saldırdığını” vurguladı. Ayrıca, AB’nin de bu yaşananlar karşısında sessiz kalmaması gerektiğini belirtti.
Türkiye’de insan hakları konusunda gözlemlenen keskin gerilemeye işaret edilen açıklamada, şu çağrıya yer verildi:
AB liderleri, Türkiye ile ilişkilerinden önerdiği pozitif gündemi, muhalif isimlere yönelik saldırıların durdurulması ve insan haklarına riayet edilmesi konusunda ölçülebilir bir ilerleme sağlanması koşullarına bağlamalıdır.
Açıklamada, Erdoğan’ın aniden yayımladığı bir kararla, İstanbul Sözleşmesi’nden çekildiğine dikkat çekilirken, bu kararından iki gün önce de Halkların Demokratik Partisi (HDP) hakkında kapatma davası açıldığı ve HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin de “usulsüz” olarak düşürüldüğü hatırlatıldı.
‘İktidarını elde tutma çabası’
Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen HRW’nin Genel Direktörü Kenneth Roth, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye toplumunu yeniden şekillendirme çabası içerisinde olduğunu işaret ederken, bunun önünde duran tüm kurum ve toplumsal kesimleri hedef aldığını belirtti.
Roth’un “Meclis’teki muhalefet partilerini, Kürtleri ve kadınları hedef alan bu son gelişmeler, Cumhurbaşkanı’nın insan haklarını ve demokratik güvenceleri ihlal ederek iktidarını elde tutma çabasından başka bir şey değil” dediği aktarıldı.
HRW’ye göre, Erdoğan’ın İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi hamlesi, kendisinin “homofobik ve ayrıştırıcı siyasal bir söylemi yaygınlaştırmak için İstanbul Sözleşmesi’ni bahane olarak kullanmakta ne kadar hevesli olduğunu” da gözler önüne seriyor.
HRW açıklamasında, Türkiye’de her sene yüzlerce kadının evli oldukları ya da boşandıkları erkekler tarafından öldürüldüğü gerçeğini göz ardı ederek Sözleşme’den çekilen Erdoğan’ın, “sözleşmeyi siyasi saiklerle bir silaha dönüştürdüğü” belirtildi.
Ayrıca açıklamada “Cumhurbaşkanı’nın, kadınların inanılmaz ölçüde ihtiyaç duydukları koruma mekanizmalarını hiçe sayması, şoke edici” ifadelerine yer verildi.
HDP’ye baskılar
HRW açıklamasında Meclis’teki en büyük ikinci muhalefet partisi olan HDP’ye artan baskılar, Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi de sert ifadelerle eleştirildi.
“2018 genel seçimlerinde ülke çapında %11.7 oy almış, Meclis’te 55 milletvekili bulunan bir parti için kapatma davası açmak, siyasi örgütlenme ve ifade özgürlüğüne karşı büyük bir saldırıdır” görüşünü aktaran HRW Genel Direktörü Kenneth Roth, bu adımın 6 milyona yakın seçmenin, seçme hakkının ihlali olarak değerlendirilebileceğini vurguladı.
HRW, açıklamasında ayrıca şu değerlendirmeye yer verildi:
Erdoğan’ın insan haklarını baskılayan politikalarının binlerce mağduruna ısrarla odaklanan Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi ona karşı bir misilleme niteliğindeyken, HDP’yi kapatma girişiminin hedefinde ise milyonlarca Kürt seçmen var ve İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne göre bu girişim parlamenter demokrasi ilkesini ortadan kaldırıyor.
AB’ye Türkiye’deki hak ihlallerine sessiz kalmama çağrısını içeren açıklamada, bu son gelişmelerin Türkiye’de 2020 ve 2021 yıllarında yaşanan gerilemenin üzerine geldiği, Erdoğan hükümetinin, hak ihlallerinin yaygınlaştığına işaret edildi.
Ayrıca, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılmasını talep eden bağlayıcı kararlarının da defalarca hiçe sayıldığı hatırlatıldı.
PAYLAŞ:
Tweet