Ana SayfaGüncelİçişleri’nden iş yerlerinin çalışma saatlerine ilişkin genelge

İçişleri’nden iş yerlerinin çalışma saatlerine ilişkin genelge

HABER MERKEZİ – İçişleri Bakanlığı, valiliklere gönderdiği genelge ile “kademeli normalleşme” kapsamında açılacak iş yerlerinin çalışma saatlerini açıkladı.

İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine “İş Yerlerinin Çalışma Saatleri” konulu genelge gönderdi.

Genelgede, Corona virüsünün yayılım hızını düşürmek amacıyla alınan tedbirler kapsamında daha önce valiliklere gönderilen genelgeler ile bazı iş yerlerinin açılış ve kapanış saatlerine sınırlamalar getirildiği hatırlatıldı.

Bakanlığın genelgesinde, 1 Mart’taki kabine toplantısında, uygulanmakta olan tedbir ve kuralların illerin risk grubuna göre kademeli olarak esnetilmesi kararlaştırılarak “kontrollü normalleşme sürecine” dair temel usul ve esaslar belirlendiği ifade edildi.

Bu kapsamda iller 4 ayrı risk grubuna (düşük, orta, yüksek, çok yüksek) ayrılarak Covid-19 tedbir seviyeleri belirlenerek, her bir risk grubunda uygulanacak tedbirler kamuoyu ile paylaşıldığı vurgulanan genelgede, düşük, orta ve yüksek risk grubunda bulunan illerde, lokanta, restoran, kafeterya, pastane, tatlıcı vb. gibi yeme içme yerleri ile kıraathane ve çay bahçesi gibi iş yerleri için 07.00-19.00 saatleri arasında yüzde 50 kapasite ile müşterilerine iş yerinde hizmet sunacak şekilde çalışabilme imkanı getirildiği ifade edildi.

Genelgede, daha önce açılış-kapanış saatleri belirlenmiş olan iş yerlerinin de (bakkal, market, manav, kasap, berber, kuaför ve güzellik salonu, terzi, ayakkabıcı vb.) açılış-kapanış saatlerinin düşük, orta ve yüksek risk grubundaki illerde 07.00-20.00 saatleri arası olarak belirlendiği belirtildi.

Risk grupları

İllerin risk grupları şöyle:

  • Düşük Risk grubunda yer alan iller: Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Iğdır, Mardin, Muş, Siirt, Urfa, Şırnak, Uşak, Van.
  • Orta Risk grubunda yer alan iller: Adana, Afyon, Ankara, Aydın, Bartın, Bayburt, Bursa, Çankırı, Çorum, Denizli, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Antep, Hatay, Isparta, Maraş, Karabük, Kars, Kastamonu, Kırşehir, Malatya, Manisa, Nevşehir, Sivas, Dersim, Yozgat.
  • Yüksek Risk grubunda yer alan iller: Antalya, Ardahan, Artvin, Bilecik, Bolu, Çanakkale, Düzce, İstanbul, İzmir, Karaman, Kayseri, Kırıkkale, Kırklareli, Kilis, Kocaeli, Kütahya, Mersin, Muğla, Niğde, Tekirdağ, Yalova, Zonguldak.
  • Çok Yüksek Risk grubunda yer alan iller: Adıyaman, Aksaray, Amasya, Balıkesir, Burdur, Edirne, Giresun, Gümüşhane, Konya, Ordu, Osmaniye, Rize, Sakarya, Samsun, Sinop, Tokat, Trabzon.

Kentler Corona virüsü vaka sayılarının nüfuslarına oranı doğrultusunda “düşük riskli”, “orta riskli”, “yüksek riskli” ve “çok yüksek riskli” olarak sınıflandırılıyor:

  • Düşük Riskli / Mavi: 100 bin kişiye düşen vaka sayısı 10’un altında
  • Orta Riskli / Sarı: 100 bin kişiye düşen vaka sayısı 11-50 arasında
  • Yüksek Riskli / Turuncu: 100 bin kişiye düşen vaka sayısı 51-100 arasında
  • Çok Yüksek Riskli / Kırmızı: 100 bin kişiye düşen vaka sayısı 100’ün üzerinde
  İçişleri'nden “kontrollü normalleşme süreci”ne ilişkin genelge



Önceki Haber
Güney Sudan'da yolcu uçağı düştü
Sonraki Haber
HDP’yi kapatmak sizi kurtarır mı?