Ana SayfaGüncelİddianame tamam: Kayyum sadece bir ihalede 27 milyon TL yolsuzluk yaptı

İddianame tamam: Kayyum sadece bir ihalede 27 milyon TL yolsuzluk yaptı

HABER MERKEZİ – Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin önceki kayyumu Mustafa Yaman döneminde yapılan 45 milyonluk Kızıltepe İçme Suyu Projesi ihalesinin adrese teslim bir şirkete verildiği ortaya çıktı. Üstelik savcılık iddianamesine göre firma çalışmasını bitirmemesine rağmen fazladan 18 milyon TL ödeme yapılarak kamu zarara uğratılmış. Yine belediye uygun olmayan borulardan ötürü 9 milyon 414 bin TL zarara uğratılmış.

İçişleri Bakanlığı tarafından HDP’li Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne 2016 yılında kayyum atanan Vali Mustafa Yaman dönemindeki yolsuzluklara ilişkin savcılık incelemesi tamamlandı.

Savcı, 45 milyon 942 bin 861 TL değerindeki “Kızıltepe İçme Suyu İnşaatı Yapım Projesi”nin Batur Enerji’ye verilmesi ile ilgili iddianame hazırladı.

Savcılık iddianamesinde dönemin Mardin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MARSU) Genel Müdürü Eşref Dağdelen, MARSU Genel Müdür Yardımcısı Sadullah Turgut, Yönetim Kurulu üyeleri Abdulhakim Demir, Abdullah Nuri Tanılır, Songül Söğüt, kayyumun Elazığlı müteahhitleri olarak tanınan Adnan Yüksel ve Abdullah Yiğit, Büro Personelleri C.A., F.A, personeller K.Y., M.A. ve M.A. hakkında “Edimin İfasına Fesat Karıştırma, İhaleye Fesat Karıştırmak” ile suçlanıyor.

Soruşturma kapsamında personellerin ifadelerinde dönemin kayyumu Mustafa Yaman adına belediyede yetkili kılınan yeğeni Yunus Emre Akça ile ilgili çok sayıda suçlamaya rağmen ‘takipsizlik’ kararı verilmesi dikkat çekti.

Boru döşerken dolgu malzemesi kullanmamışlar 

Mezopotamya Ajansı’ndan Ahmet Kanbal’ın haberine göre, iddianamede projenin ihalesi ile “4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 5. maddesindeki temel ilkeleri ihlal edilip, kanunun 19. maddesinde sayılan açık ihale usulü uygulanması gerekirken belirli bir şirkete verebilmek için 22/b maddesindeki pazarlık usulü” uygulanmasının tercih edildiği belirtildi.

İddianamede proje alanlarında yapılan incelemelere yer verilerek, “Artuklu ilçesi Ortaköy mahallesinde imalatı yapılan Atık Su Kollektör Hattının usulüne uygun olarak yapılmadığı, hat boyu boru yatağında 2-3 metre civarı çökmelerinin olduğu, yer yer baca eğrilerinin olduğu, hattın sağlıklı çalışmayacağı, imalatının düzgün ve yeterli dolgu malzemesi ile sıkılaştırılmasının yapılmadığı” tespitlerine yer verildi.

Proje kapsamında Nur mahallesi Diyarbakır yolu mevkiinde yapımı devam eden kanalizasyon projesi kapsamında yapılan tespitte borular döşenirken, “herhangi bir dolgu malzemesinin kullanılmadığının” tespit edildiği belirtilirken, inşaatlar sırasında ise en ince demir kullanıldığının görüldüğü kaydedildi.

20 milyon TL’den fazla maliyet belirlendi

Maliyet hesaplamasında temel ilkelere uyulmadığı, toplamda 20 milyon TL fazla maliyet belirlendiği ifade edilen iddianamede ödemelerin de iş tamamlanmadan yapıldığına yer verildi.

Belirlenen maliyet üzerinden ihalenin “pazarlık” usulü ile yapılması sonucu yüzde 1,56’lık kırım yapıldığı ve kamunun zarara uğratıldığı tespit edildi.

18 milyon TL fazla ödeme

İddianameye göre 2018’de başlayıp, halen büyük bir oranda tamamlanmayan proje kapsamında firmaya alacağının neredeyse tamamının ödendiğine yer verilirken, yapılan hesaplamalar sonucu ihale şartlarına göre dahi firmaya yaklaşık 18 milyon 445 bin TL fazla ödeme yapıldığı görüldü.

Borulardan 9 milyon zarar

İddianamede, firmanın kullanmış olduğu malzemelerin projeye uygun olmadığına yer verildi.

Kullanılan dolgu malzemesinden mıcıra, borudan demire uygunluk testinde olumsuz olduğu belirtilirken, sadece uygun olmayan boruların kullanılması nedeniyle ortaya çıkan zararın 9 milyon 414 bin TL olduğu vurgulandı.

Kayyum ihaleyi yaptırmamış

İddianamede yer alan ifadelerde müteahhitler karşılıklı birbirlerini suçlarken, belediye bürokratları ise talimatları dönemin kayyumu Mustafa Yaman’dan aldıklarını söyledi.

MARSU Genel Müdürü Eşref Dağdelen savunmasında şöyle dedi:

Yolların tekrardan kazılmaması için alt yapı ile ilgili olan ihalelerin yapılması için resmi kanallardan yazılar geldi. Vali Mustafa Yaman’ın talimatı ile ihalenin ivedi olarak yapılması için pazarlık usulü seçildi. Söz konusu ihalenin İller Bankası tarafından yapılması için gerekli evrakları hazırladık. Vali Mustafa Yaman bu evrakları görünce ihalenin derhal yapılması gerektiğini söyleyip, İller Bankasına yaptırmadı.

İhaleye karşılık şirket ortaklığı 

Elazığlı müteahhit Adnan Yüksel ise savunmasında, Abdullah Yiğit’in vali Mustafa Yaman ile samimi olduğunu kendisine söylediğini, bu sebeple ihaleye katılabileceğini, ihale alındığı sırada Abdullah Yiğit’in kendisine ait Batur Enerji isimli şirketine resmi olarak ortak olmasa da, ortak olduklarına dair aralarında protokol yaptıklarını, sonrasında da şirketin ismini Artuklu Yol olarak değiştirdiklerini ve şirkete Abdullah Yiğit’i ortak ve ortaklar kurulu başkanı yaptıklarını anlattı.

Yüksel, kullanılan malzemeye dair ise bilgisi olmadığını ileri sürdü.




Önceki Haber
Yaşlı çift evlerinde öldürülmüş halde bulundu
Sonraki Haber
“TL'deki çalkantı uzun süre devam edebilir”