Ana SayfaÇalışma Yaşamıİş mahkemesi: Yurtiçi Kargo çalışanı ‘sendikal nedenle’ işten çıkarıldı

İş mahkemesi: Yurtiçi Kargo çalışanı ‘sendikal nedenle’ işten çıkarıldı

HABER MERKEZİ – İstanbul 28. İş Mahkemesi, Yurtiçi Kargo’da ‘sendikal nedenle’ işçi çıkarıldığına, işçinin işe iadesine ve sendikal tazminata karar verdi.

Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS) tarafından yapılan açıklamaya göre, Yurtiçi Kargo’da sendikal nedenle işten çıkarmaların yaşandığı mahkeme kararıyla teyit edildi.

Açıklamada, “Sendikamızın örgütlenme çalışması yaptığı Yurtiçi Kargo’da bugüne kadar 60’tan fazla üyemiz işten çıkarıldı. İşten çıkarılan üyelerimiz için işe iade davaları açıldı” bilgisi verildi.

Yurtiçi Kargo işçisi olmasına rağmen muvazaalı olarak alt işveren Turan Kargo’da sigortalı gösterilirken işten çıkarılan TÜMTİS üyesi Veysel Dönmez hakkında da İstanbul 28. İş Mahkemesi’nde işe iade davası açıldığı belirtildi.

Açıklamaya göre, İstanbul 28. İş Mahkemesi’nde dün yapılan duruşmada, Dönmez’in ‘sendikal nedenle’ işten çıkarıldığına, asıl işveren olan Yurtiçi Kargo’da işe iadesine, işe başlatması ya da başlatmaması şartına bağlı olmaksızın bir yıllık brüt ücreti tutarında sendikal tazminata ve 4 aya kadar boşta geçen süre ücretinin ödenmesine hükmedildi.

Kararı değerlendiren TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, “Yurtiçi Kargo’da işverenin baskı ve tehditlerine rağmen işçiler sendikamıza üye olmaya devam etmektedirler. Yurtiçi Kargo’da baskı, hak ihlali ve hukuksuz uygulamalar mahkemenin bu kararıyla birlikte bir kez daha belgelenmiş oldu” dedi.

Yurtiçi Kargo’da işçilerin fazla mesai ücreti almadan günde 12-14 saat çalıştığını belirten Öztürk, şunları söyledi:

Yurtiçi Kargo, kuralsız, esnek çalışma ile işçileri sendikal haklardan mahrum bırakarak, sömürü koşulları altında çalıştırmak istiyor. Bu uygulamaları ile işçileri yalnızlaştırıp tek başına, işverenin karşısında güçsüz, güvencesiz ve örgütsüz bırakmak istiyor. Yurtiçi Kargo, haksız ve hukuksuz yöntemlerden, işçilere baskı yapmaktan, işçilerin haklarını çiğnemekten vazgeçmeli; onlara emeklerinin karşılığını vermeli, en temel ve demokratik hakkı olan sendikalaşma hakkına saygı göstermelidir.

Öztürk, “Yurtiçi Kargo işçileri, insanca yaşanabilir bir ücret, sendikalı, iş güvenceli, toplu sözleşmeli bir düzene kavuşana kadar mücadelemiz sürecektir. Bu mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz” diye vurguladı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Doktora oksijen tüpüyle saldıran İhsan Aydın'a 5 yıl hapis cezası
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.