Ana SayfaGüncelKapatma davasına muhalefetten gelen ilk tepkiler

Kapatma davasına muhalefetten gelen ilk tepkiler

HABER MERKEZİ – Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesinin akabinde Yargıtay Başsavcılığı’nca HDP’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açılmasına muhalefet partilerinden gelen tepkileri derledik.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliği, hakkındaki kesinleşmiş yargı kararının TBMM Genel Kurulu’nda okunmasıyla düştü.

Kararı tanımadığını belirten Gergerlioğlu, “Hiçbir yere gitmiyorum” diyerek Meclis’i terk etmezken, kısa süre bir sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde (AYM) dava açtı.

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürüldüğü gün partileri hakkında açılan kapatma davası hakkında “demokrasiye ve hukuka ağır bir darbe” yorumunda bulundu.

Açıklamada, MHP’nin yarın (18 Mart Perşembe günü) yapılacak 13. Olağan Büyük Kurultayı’na göndermede de bulunularak “AKP, kapatma davası ile yargı üzerinden MHP’ye bir kongre hediyesi vermiş, savcılar siyasi talimatla hareket etmiştir” ifadeleri kullanıldı.

Yaşanan bu gelişmelere ilişkin muhalefet partilerinden de tepkiler gelmeye başladı.

Babacan: Siyasetin yolunu kapatmak ülkeyi çözümsüzlüğe hapsetmektir

Fotoğraf: AP

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan, HDP hakkında kapatma davası açılmasına şu tepkiyi verdi:

Siyasi meşruiyet toplum desteği ile sağlanır. 6 milyon oy alan bir partiyi yargı yoluyla engellemeye çalışmak oy veren milletimize saygısızlıktır. Demokrasimiz, farklı fikirlerin konuşulduğu bir ortamda gelişebilir. Siyasetin yolunu kapatmak ülkeyi çözümsüzlüğe hapsetmektir.

Davutoğlu: Toplumsal barışı bozar

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da “Siyasi partileri kapatmak, seçilmiş milletvekillerinin haklarını ellerinden almak Türkiye’nin önünü açmaz; toplumsal barışı bozar” dedi ve ekledi:

2053 hedefi koyanlar, yeni Anayasadan bahsedenler Türkiye’yi 1990’ların girdabına sokmak istiyor. Sonuna kadar demokrasiyi ve siyaseti savunacağız.

Davutoğlu da Babacan da bu açıklamalarını Twitter hesaplarından yaptı.

Tanrıkulu: Darbe mekaniğinin adımları

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise Mezopotamya Ajansı’na verdiği demeçte, hem kapatma davasının hem de Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi kararının aynı günde verilmesinin tesadüf olmadığını söyledi.

Tanrıkulu, her iki kararın da Anayasa’ya aykırı olduğunun altını çizerek, kararların demokrasiye darbe olduğunu belirtti.

Milletvekilliğin düşürülmesi, dokunulmazlıkların kaldırılması ve parti kapatmaların “darbe mekaniğinin adımları” olarak yorumlayan Tanrıkulu, devamında şunları söyledi:

Darbeler sadece askeri yöntemlerle yapılmaz. Seçilmiş parlamenterlere karşı seçme ve seçilme hakkının ortadan kaldırılması, demokratik rejimin vazgeçilmez unsuru olan ve demokratik temsilin simgesi olan siyasi partilerin kapatılma girişimleri veya kapatılmaları, demokrasilerde kabul edilmezdir. Türkiye bu pratikleri geçmişte çok yaşamıştır. Ve sürekli bundan zarar görmüştür. Daha önce tekrarlanan ve Türkiye’nin barışına, hizmet etmeyen bu uygulamaların AKP tarafından yeniden gündeme ve buna sarılmak istenmesi bulundukları çaresizliğinde aynı zamanda işaretidir.

6 milyon oy almış HDP’ye karşı, yerel yönetimlerdeki temsilin kayyumlarla engellenmesinden sonra milletvekilliklerin düşürülmesi ve siyasi partinin kapatılma girişimi sonuçta bir halkın demokratik temsilinin önünün kesilmesinin anlamını taşır. Bunun Türkiye’yi getireceği sonuçları doğru olmadığını düşünüyorum. Biz demokrasi için, barış için, adalet için birlikte mücadele etmeye ve dayanışmaya devam edeceğiz.

Sol Parti’den dayanışma mesajı

Diğer yandan Sol Parti, kapatma girişimi karşısında HDP’nin yanında olacağını vurguladığı yazılı bir açıklama yayımladı:

Bugün HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliği hukuksuz bir biçimde düşürüldü. Bu kararın hemen ardından da HDP hakkında Anayasa Mahkemesi’ne kapatma davası açıldı.

Bu kararlar hukuki değil siyasidir, altında Saray’ın mührü, Erdoğan ve Bahçeli’nin imzası bulunmaktadır.

AKP ve MHP’nin bu ülkeye ve topluma verebileceği hiçbir şeyi kalmamıştır. İktidarlarını sürdürmek için hukuku, yargıyı, devletin tüm kurum ve imkanlarını sopa olarak kullanmaktan başka tüm çareleri tükenmiştir. HDP’ye açılan kapatma davası, siyasi açmaz ve acizliklerinin ne kadar derinleştiğinin bir ifadesidir.

HDP’ye yönelik kapatma davası bir arada yaşam zeminlerini tahrip etmeye, toplumu etnik temelde bölmeye hizmet edecektir. AKP ve MHP kendi bekaları için, ülkeyi böyle bir yangının içine atmaktan çekinmemiştir. Bilinmeli ki onlarca yıldır şiddet ve baskı ile sürdürülen politikalar nasıl sonuçsuz kaldıysa bu kararlarla da seçmen iradesini engelleyemeyecektir.

Bu kapatma girişimi karşısında, HDP’nin yanında olacağız, demokrasiyi, özgürlükleri, hukuku savunmaya devam edeceğiz.

EMEP: AYM bu kararı reddetmeli

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz de Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, “Gergerlioğlu kararı halk iradesine vurulmuş bir darbedir. HDP’yi kapatmak için AYM’ye başvurulması ise AKP-MHP blokunun siyasal talimatının yargıdaki tezahürüdür. AYM bu kararı reddetmelidir. İşçi ve emekçiler demokratik kazanımlara ve siyasal özgürlüklere sahip çıkmalıdır” ifadelerini kullandı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
FED, politika faizini sabit tuttu
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.