Ana SayfaGüncelKılıçdaroğlu: Cumartesi Anneleri’ni yargılıyorsunuz, hangi devlet anlayışında bu var?

Kılıçdaroğlu: Cumartesi Anneleri’ni yargılıyorsunuz, hangi devlet anlayışında bu var?

HABER MERKEZİ – CHP lideri Kılıçdaroğlu, 700. hafta eylemleri nedeniyle haklarında dava açılan Cumartesi Anneleri ile ilgili “Devletin görevi bu annelerin taleplerini karşılamak. Siz Cumartesi Anneleri’ni topluyorsunuz, yargılıyorsunuz. Hangi devlet anlayışında bu vardır?” diye sordu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında konuştu.

Devleti yönetenlerin eleştirilere tahammül etmek zorunda olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, “Eleştiren bir insanı hapse atmak çağdaş yönetimlerde söz konusu değildir. Devleti yönetenler, özel kaynakları kendi çıkarları, ailesinin çıkarları, yandaşlarının çıkarları için kullanmazlar. Çünkü bilirler ki para halk için kullanılır. Devleti yönetenler, harcadıkları her kuruşun hesabını millete vermek zorundadırlar” ifadesini kullandı.

“Hangi insanlık bunu kabul eder?”

Kılıçdaroğlu, 700. hafta eylemleri nedeniyle haklarında dava açılan Cumartesi Anneleri ile ilgili de konuştu. “İntikam duygusuyla devlet yönetilmez” diyen Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

Cumartesi Anneleri, Diyarbakır’daki anneler… Nedir bu annelerin derdi? Devletin görevi bu annelerin taleplerini karşılamak. Siz Cumartesi Anneleri’ni topluyorsunuz, yargılıyorsunuz. Hangi devlet anlayışında bu vardır?

Hakkı teslim etmesi gereken devlet, kişinin hakkının elinden alıyor. Hangi vicdan, hangi ahlak, hangi insanlık bunu kabul eder?

“Parti genel başkanı mahkemelere hakim tayin edemez”

Kılıçdaroğlu’nun gündeminde ‘yargıya müdahale’ tartışmaları da vardı.

Yargıya müdahale ettiğiniz an devlette çürüme başlar. Vatandaş adalete güvenmemeye başlar. ‘Bu mahkemenin başkanı falan partilidir’ der. O nedenle yargı bağımsızlığına devleti yönetenlerin dikkat etmesi gerekir.

Bir siyasi partinin genel başkanı mahkemelere hakim tayin edemez. Aksi takdirde devlette çürüme başlar. Devleti yönetenler, adalete gerekli önemi verdikleri zaman huzurlu bir toplum inşa etmiş olurlar.

“Hırsızı büyükelçi yaparken…”

Kılıçdaroğlu, madde kullanırken çekilen görüntüleri gerekçesiyle iki kez gözaltına alınıp ardından hakkında ev hapsi kararı verilen AKP’li Kürşat Ayvatoğlu’na da değindi.

Kılıçdaroğlu, Ayvatoğlu’yla ilgili konuşurken 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarında adı geçen dört bakandan biri olan ve Kasım 2019’da Çekya’nın başkenti Prag’a büyükelçi olarak atanan Egemen Bağış’a gönderme yaptı.

AKP personeli genç… Bakıyor etrafındakilere, üstündekilere… Hepsi safahat aleminde yaşıyor… Ben de yaşayayım diyor. Siz hırsızı büyükelçi yaptıktan sonra… Hırsızı büyükelçi yaparken Türkiye’nin itibarını sıfırladınız zaten…




Önceki Haber
Fatma Altınmakas davası: 'Cinayet ailenin emriyle işlendi'
Sonraki Haber
Kızıldere anması: Bu iktidarı yıktığımızda on'lara 'sözümüzü tuttuk' diyeceğiz