Ana SayfaGüncelKılıçdaroğlu’ndan HDP’nin kapatılması girişimine tepki

Kılıçdaroğlu’ndan HDP’nin kapatılması girişimine tepki

HABER MERKEZİ – CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Yargıtay Başsavcılığı’nca HDP’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açılmasına ilişkin “Siyasi partiler demokrasinin vazgeçilmez unsurlarıdır… Siyasi partilerin kapatılması ve sonlandırılması gibi bir süreci bırakmak zorundayız” açıklamasında bulundu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kapatılması girişimine tepki gösterdi.

Partisinin Tekirdağ İl Başkanlığı’nın açılışında konuşan Kılıçdaroğlu, “İktidarda kalmak için her türlü numarayı çevirip, acaba nasıl iktidarda kalırımın yollarını arayanlar bu ülkenin demokrasisine katkı sağlayamazlar” dedi.

Kılıçdaroğlu, “Siyasi partiler demokrasinin vazgeçilmez unsurlarıdır… Halkın desteğini alan siyasi partiler yaşar, alamayanlar tarihin çöp sepetine atılırlar” diye vurguladı.

CHP lideri, “Dolayısıyla biz siyasi partilerin kapatılması ve sonlandırılması gibi bir süreci bırakmak zorundayız. Bizim partimiz de kapatıldı. Bizim eskiden Cumhuriyet’in kurulduğu yıllarda tüm illerde binalarımız vardı. Hepsine el konuldu. Ama biz demokrasi mücadelesinden vazgeçmedik” diye ekledi.

Kemal Kılıçdaroğlu, “Demokrasiyi savunmak insan haklarını savunmak demektir. Demokrasiyi savunmak, özgürlüğü savunmak demektir. Demokrasiyi savunmak, insana saygı duymak demektir” ifadelerini de kullandı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, dün de Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesi üzerine HDP Eş Genel Başkanı Sancar’ı arayarak geçmiş olsun dileklerini iletmişti. HDP’den yapılan açıklamaya göre Kılıçdaroğlu, “Gelişmeler ülkede demokrasi olmadığını bir kez daha göstermiştir” demişti.

Ne oluyor?

Halkların Demokratik Partisi Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliği, hakkındaki kesinleşmiş yargı kararının dün (17 Mart) TBMM Genel Kurulu’nda okunmasıyla düştü.

Kararı tanımadığını belirten Gergerlioğlu, “Hiçbir yere gitmiyorum” diyerek Meclis’i terk etmezken, kısa bir süre sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açtı.

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürüldüğü gün partileri hakkında açılan kapatma davası hakkında “demokrasiye ve hukuka ağır bir darbe” yorumunda bulundu.

Açıklamada, MHP’nin 18 Mart’ta yapacağı 13. Olağan Büyük Kurultayı’na göndermede de bulunularak “AKP, kapatma davası ile yargı üzerinden MHP’ye bir kongre hediyesi vermiş, savcılar siyasi talimatla hareket etmiştir” ifadeleri kullanıldı.

Muhalefet partileri yaşanan bu gelişmeler karşısında tepkilerini dile getirirken, HDP’nin kapatılması istemiyle AYM’de dava açılmasına ilişkin hükümet kanadından ilk açıklamayı yapan İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “Adli sistemimizin adaleti tecelli ettireceğine inanıyoruz” dedi.

2018 seçimlerinde yaklaşık 6 milyon oy alarak Meclis’teki üçüncü parti olan HDP’yi hedef alan MHP lideri Devlet Bahçeli ise partisinin bugünkü kurultayında “HDP, Türk demokrasisinin çevresini sarmış mayın tarlasıdır” dedi. Bahçeli ayrıca, HDP’nin herhangi bir isimle açılmamak üzere kapatılması gerektiğini savundu.


  HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun vekilliği düştü
  AP'den Gergerlioğlu açıklaması: İnsan Hakları Eylem Planı acı bir 'doğruluk kontrolü' oldu
  HDP'nin kapatılması istemiyle dava açıldı
  Kapatma davasına muhalefetten gelen ilk tepkiler
  HDP'ye kapatma davasına ilişkin Saray'dan ilk açıklama
  ABD'den Türkiye'ye çifte HDP tepkisi
  Bahçeli: HDP herhangi bir isimle açılmamak üzere kapatılmalı



Önceki Haber
Bahçeli: HDP herhangi bir isimle açılmamak üzere kapatılmalı
Sonraki Haber
Gazeteci Arif Aslan beraat etti