Ana SayfaGüncelKoca’ya göre ‘salgın kabusu 2021’de sürmeyecek’

Koca’ya göre ‘salgın kabusu 2021’de sürmeyecek’

HABER MERKEZİ – Corona virüsü salgınında geçen bir yılı değerlendiren Sağlık Bakanı Koca, Covid-19’un kısa sürede grip gibi bir hastalık haline gelmeyeceğini ancak çok geçmeden de gücünü yitireceğini belirterek, “Salgın kabusu 2021’de sürmeyecek” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Covid-19 salgınını ‘pandemi’ ilan etmesinin birinci yıldönümünde Ankara’da bir basın açıklaması yaptı.

Koca, ”Planladığımız şekilde, nüfusumuzun 50 milyonluk kısmının aşısını sonbahardan önce yaparsak, salgın üzerimizde ağır bir baskı olmaktan çıkacak” dedi.

‘Normal’ hayata biraz daha yaklaşmanın salgını biraz daha geriletmeye bağlı olduğunu vurgulayan Koca, “Aşı tamamlanıncaya dek elimizdeki tek silah tedbir” diye konuştu.

“Dünyada kullanımda olan yedi aşı var. Türkiye büyük bir yarışın olduğu aşı tedariğinde en hızlı davranan ülkelerden biridir” diyen Koca, “Çin’deki üreticiyle 50 milyon dozluk anlaşmayı Kasım’da yaptık. Siparişin ilk dozunu Aralık’ta teslim aldık. 130 milyon doz aşı için iki ayrı firmayla anlaştık” açıklamasında bulundu.

Bugün itibarıyla 10 milyon dozdan fazla aşı yapıldığını belirten Koca, sözlerini şöyle sürdürdü:

Beş yerli aşı adayımız daha çok yakında insan denemelerine başlayacak. Kendi aşılarımızı da kullanıma sokacağımıza inanıyoruz… (Çin’den alınan) Sinovac aşısı beklenen koruyuculuğu gösterdi. Öyle görünüyor ki, Corona virüsü kısa bir zamanda grip gibi sıradan bir hastalık haline gelmeyecek ama 2020’deki gibi de etkili devam etmeyecek. Salgın kabusu 2021’de sürmeyecek. Bir yıl süren sabrınızı daha fazla zorlamayacağımızı bilmenizi isterim.

Türkiye’de Covid-19 kaynaklı can kaybının 30 bine, toplam vaka sayısının ise 3 milyona yaklaştığını hatırlatan Bakan Koca, “1 Mart’tan itibaren kontrollü normalleşme dönemine geçtik. 42 ilimiz düşük ve orta risk, 39 ilimiz ise yüksek veya çok yüksek risk grubunda… Normal hayata biraz daha yaklaşmamız, salgını biraz daha geriletmemize bağlı” ifadelerini kullandı.

  1 yıllık Covid-19 raporu: Önlemler yetersiz, süreç şeffaf değil, vakalar artışta

Erdoğan’dan da açıklama geldi

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Twitter üzerinden Covid-19 pandemisinde geçen bir yılı değerlendirdiği bir paylaşımda bulundu.

Erdoğan, ”Sağlık ordumuzun fedakarlığıyla, sürekli yenilerini hizmete aldığımız, kapasitelerini arttırdığımız hastanelerimizle ve güçlü altyapımızla sağlık alanında destan yazdık” dedi.




Önceki Haber
Özgürlükçü Demokrasi davasında verilen cezalar bozuldu
Sonraki Haber
‘Ritme uygun zıpladıkları’ için gözaltına alınan kadınlar adli kontrolle serbest