Ana SayfaGüncelKolunu kıran polise takipsizlik verilmişti: HDP’li Uca hakkında fezleke

Kolunu kıran polise takipsizlik verilmişti: HDP’li Uca hakkında fezleke

HABER MERKEZİ – HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca’nın katıldığı ve polis şiddetine maruz kaldığı eylem 2 yıl sonra “suç” delili olarak fezleke konusu yapıldı. Uca’nın kolunu kıran polis hakkında ise takipsizlik kararı verilmişti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri hakkında 27’nci yasama döneminde 955 fezleke hazırlandı.

Aynı dönemde hazırlanan fezlekelerden 246’sı CHP milletvekilleri, 13’ü AKP milletvekilleri, dokuzu MHP milletvekilleri, 15’i İYİ Parti milletvekilleri, dokuzu Türkiye İşçi Partisi milletvekilleri, 28’i ise bağımsız milletvekilleri hakkında.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz hakkında ise 54 fezleke bulunuyor.

Son olarak Meclis’e sunulan 33 fezlekenin 28’i de HDP milletvekilleri hakkında.

HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir’in, 5 Ocak 2020 tarihinde Aydın İl Teşkilatı’nın 3’üncü Olağan Genel Kurulu’nda tecrit ve tutuklu siyasetçilere dair yaptığı konuşma; HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy’un 25 Ağustos 2019 tarihinde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atanmasını protesto eylemine katılması; HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede’nin de tecride dair yaptığı konuşma suç sayıldı.

HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü hakkında ise 25 Kasım 2019 tarihinde Urfa il binası önünde, “Kadına Şiddete Hayır” konulu düzenlenen etkinliğe katıldığı için, “kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme, bunların hareketlerine katılma” iddiasıyla fezleke hazırlandı.

Ahmed Arif şiiri

Sürücü hakkında hazırlanan ikinci fezlekede sosyal medya paylaşımı nedeniyle geldi.

Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Diren Yurtsever’in haberine göre Sürücü, 6 Aralık 2019 tarihinde sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, Kuzey ve Doğu Suriye’nin Serekaniye kentinde yaşamını yitiren gazeteci Vedat Erdemci’nin adını etiketleyerek, Ahmed Arif’in şiirini paylaşması fezleke gerekçesi yapıldı.

Sürücü’nün paylaşımı şöyle: “‘Vurulmuşum dağların kuytuluk bir boğazında. Vakitlerden bir sabah namazında, yatarım, kanlı, upuzun… Vurulmuşum şifre buyurmuş bir paşa Vurulmuşum hiç sorgusuz, yargısız. A. Arif #VedatErdemci.”

Polis değil, HDP’li vekil suçlu oldu

HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca hakkında hazırlanan fezleke gerekçesinde ise 13 Mayıs 2019 tarihinde Batman’da tecridin kaldırılması talebiyle başlatılan açlık grevi eylemlerine destek için yapılan oturma eylemine katılması yer aldı.

Aynı eylemde Uca’nın “Direne direne kazanacağız” sloganını atması suç sayıldı.

Uca’nın katıldığı oturma eylemine polis müdahalede bulunmuş ve müdahale sırasında Uca’nın kolu kırılmıştı.

HDP’li Uca’nın avukatları olaya ilişkin görüntü ve hastane raporlarıyla birlikte ilgili polisler hakkında “işkence ve kötü muameleden ve milletvekilliği dokunulmazlığının ihlal edilerek zorla gözaltına alınmasından” dolayı Batman Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuş, ancak savcılık “kovuşturmaya yer olmadığına” karar vermişti.

Kürt demek suç

Öte yandan HDP Ağrı Milletvekili Berdan Öztürk’ün 10 Ekim 2019 tarihinde Diyarbakır’da HDP milletvekillerini de katılımıyla açıklamasında “Kürt” ve “Kürdistan” ifadelerini kullanması ve Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik askeri harekatını eleştiren konuşması suç sayıldı.

Öztürk hakkında hazırlanan ikinci fezlekenin gerekçesi ise açlık grevi eylemleri sırasında cezaevinde yaşamını yitiren Zülküf Gezen’in cenaze törenine katılması yer aldı. Cenazeyi takip eden MA’nın haberini sosyal medya hesabından paylaşması da suçlamalar arasında yer aldı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda operasyon: 24 gözaltı
Sonraki Haber
ABD Temsilciler Meclisi Türkiye’ye baskı kurulmasını istedi