Ana SayfaManşetLGBTİ+ aktivistlerine tutuklama istemi

LGBTİ+ aktivistlerine tutuklama istemi

HABER MERKEZİ – İstanbul Kadıköy’de düzenlenen Büyük Kadın Buluşması’nın ardından bindikleri taksiden indirilerek gözaltına alınan LGBTİ+ aktivistleri ile gazeteci Şener Yılmaz Aslan’ın da aralarında olduğu dokuz kişi, savcılık tarafından ifadeleri alınmadan tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.

İstanbul’un Kadıköy ilçesinde, dün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Büyük Kadın Buluşması düzenlenmişti.

Gün boyu LGBTİ+ pankartları, trans ve gökkuşağı bayrakları ile şemsiyeleri alana almayan, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) LGBTİ+ Meclisi’nin çağrısıyla oluşan Trans+ kortejine müdahale eden, kürsüdeki konuşmalarının ardından mikrofonu kapattıran polis, eylemin ardından LGBTİ+ aktivisti trans kadınları takip etmişti.

Polis, kürsüde de konuşma yapan trans kadın Yıldız İdil Şen’i ve diğer LGBTİ+ aktivistlerini taksiden indirip darp etmiş ve gözaltına almıştı.

Trans kadınların gözaltına alınmasına tepki gösterenlere de yine gözaltı işlemi yapılmıştı.

Görüntü almak isteyen gazetecileri de darp eden polisin gözaltı yaptığı isimler arasında fotomuhabir Şener Yılmaz Aslan da vardı.

Aslan, gözaltına alınırken, “Translara yapılan işkenceyi fotoğraflarken gözaltına alınıyorum” ifadelerini kullanmıştı.

Gözaltına alındıktan sonra Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen dokuz kişi, uzun süre avukatlarıyla görüştürülmedi.

Kadın Savunma Ağı’ndan avukat Fulya Dağlı, bu sabaha karşı Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, gözaltındaki dokuz kişinin ifade işlemlerinin tamamlandığını duyurdu.

8 Mart Kadın Platformu, gözaltındaki dokuz kişinin bugün adliyeye sevk edildiğini duyurdu.

Ardından avukat Fulya Dağlı, LGBTİ+ aktivistlerin de aralarında bulunduğu dokuz kişinin, savcılık tarafından ifadeleri alınmadan tutuklama talebiyle Sulh Ceza Mahkemesi’ne sevk edildiğini aktardı.

8 Mart Kadın Platformu’ndan kaymakamlığa yalanlama

Bu arada Kadıköy Kaymakamlığı tarafından gözaltına alınanlarla ilgili şu açıklama yapılmıştı:

06.03.2021 günü, 8 Mart Kadın Platformu ve çeşitli kadın örgütleri organizesinde Kadıköy Rıhtım Meydanı’nda ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ ile ilgili olarak saat: 16.00’da basın açıklaması gerçekleştirilmiştir. Basın açıklaması yapan grubun güvenliğini sağlamak amacıyla meydanın etrafında oluşturulan kontrol noktasından geçmek isteyen 20 kişilik LGBTİ grubu, güvenlik güçlerinin görev yapmasını engelleyerek mukavemet göstermişlerdir. Dağılımlar esnasında aynı grubun yeniden mukavemet göstermesi üzerine, güvenlik güçlerine görevini yaptırmamak için direnen 9 kişi yakalanarak gözaltına alınmış olup, adli işlemlere devam edilmektedir.

Ancak 8 Mart Kadın Platformu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımla kaymakamlığın bu açıklamasının doğru olmadığını vurgulamıştı:

Kadıköy Kaymakamlığı’nın paylaşmış olduğu açıklama tamamen yalan dolandır! Arkadaşlarımız mukavemet esnasında değil, taksiyle evlerine dönmeye çalışırken önleri kesilip işkenceyle gözaltına alınmıştır. Erkek ergemen sisteme göre ‘trans+ korteji’nin var olmasının mukavemet sayılmasını reddediyoruz. ‘Alışın, gitmiyoruz’ demeye devam edeceğiz. Derhal gözaltıları serbest bırakın!


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İSİG raporu: Her dört iş cinayetinden biri Covid-19 kaynaklı
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.