Ana SayfaEğitimMEB Diyarbakır’ı tanıttı: Kentte Bakü Türkçesi konuşuluyor

MEB Diyarbakır’ı tanıttı: Kentte Bakü Türkçesi konuşuluyor

HABER MERKEZİ – MEB’in hazırladığı “Şehrimiz Diyarbakır” adlı tanıtım kitabında Kürtlere ve Kürtçeye yer verilmezken, kentte konuşulan dil Azerbaycan Bakü Türkçesine benzetildi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ‘2023 Eğitim Vizyonu’ belgesi çerçevesinde Kürt illerindeki ilkokullarda okutulmak üzere şehir tanıtım kitapları hazırlandı.

“Çocukların kendi bölgelerinin üretim, kültür, sanat ve coğrafi kapasitesini keşfetmesine, bitki ve hayvan türlerini, yöresel yemeklerini, oyun ve folklorunu tanımasına ağırlık verilecektir” maddesi kapsamında, “Şehrimiz Diyarbakır” adlı seçmeli ders eğitim kitabı, kentin 17 ilçesinde bulunan ilkokullarda okutulmak üzere basımı yapıldı.

MEB tarafından onaylanmasının ardından Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü, söz konusu kitabın okullarda okutulması için kaymakamlara yazı gönderdi.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, 214 sayfalık tanıtım kitabında Kürtlere ve Kürtçe yer verilmedi.

“Diyarbakır Ağzı ve Özellikleri” adlı konu başlığında, kentte konuşulan dilin Azerbaycan Bakü Türkçesine benzer olduğu ifade edildi.

Kenttin Azerbaycan Türkçesiyle olan ortak şive bağını sürdürdüğü kaydedildi.

Newroz’da yumurta tokuşturuluyor

Newroz’un ‘Nevruz’laştırıldığı kitapta, bu geleneğin Orta Asya’dan köklü bir gelenek olduğu belirtilerek, şehirde ‘Nevruz’ bayramının, yumurta tokuşturma ve yemek dağıtma gibi etkinliklerle kutlandığı ifade edildi.

Kitapta yer alan ‘Şehrin Riskleri’ adlı bölümde, cinsel istismarın vakalarının karşılaşılabilecek riskler arasında olduğu belirtilerek, “Şehir, fırsatlar sunduğu kadar bazı riskler de içerir. Doğal afetler, şiddet, madde bağımlılığı, trafik kazaları, cinsel istismar şehirde karşılaşılabilecek risklerden bazılarıdır” denildi.




Önceki Haber
13 kurumdan Gergerlioğlu’na destek açıklaması
Sonraki Haber
Son 24 saatte 21 bin 30 vaka, 87 can kaybı