Ana SayfaGüncelMeclis Başkanı: Anayasamızda parti kapatma var, bir ilk değil

Meclis Başkanı: Anayasamızda parti kapatma var, bir ilk değil

HABER MERKEZİ – HDP’ye yönelik kapatma girişimine ilişkin açıklama yapan Meclis Başkanı Mustafa Şentop, “Anayasamızda parti kapatma var, bir ilk değil” dedi. Şentop, Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesine ilişkin ise “Kesin hüküm kesin hükümdür” ifadelerini kullandı.

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliği, hakkındaki kesinleşmiş yargı kararının dün (17 Mart) TBMM Genel Kurulu’nda okunmasıyla düşmüştü.

Kararı tanımadığını belirten Gergerlioğlu, “Hiçbir yere gitmiyorum” diyerek Meclis’i terk etmezken, kısa bir süre sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde (AYM) dava açmıştı.

Çanakkale’de 1915 Çanakkale Köprüsü’nün inşaatına yönelik incelemeleri sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şentop, HDP hakkındaki kapatma davası ve Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“Anayasamızda parti kapatma var, bir ilk değil” diyen Şentop, “Siyasi partilerin kapatılması gerektiren sebeplerle ilgili siyasi partilerin ihlallerde bulunmaması gerekir” ifadesini kullandı.

“Kesin hüküm kesin hükümdür”

Şentop, Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesiyle ilgili soruya ise şu yanıtı verdi:

Daha önce bu şekilde benzer bir olay yaşandı. 3 milletvekilinin vekillikleri sona ermişti. Birisi sayın Berberoğlu’ydu. Gergerlioğlu ile ilgili süreç ilk defa çıkan bir süreç değil. Kesin hüküm kesin hükümdür. Anayasa’da çok açık bir şekilde kesin hükmün Genel Kurula bildirilmesiyle milletvekilliğinin düşeceği yazıyor. Yanlışlık varsa, süreçler de mevzuatımızda var.

Daha önce milletvekilliği düşürülen CHP’li Enis Berberoğlu, AYM’nin hakkında aldığı “hak ihlâli” kararı sonrası Meclis’e dönmüş ve yeniden milletvekili olmuştu.


  HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun vekilliği düştü
  AP'den Gergerlioğlu açıklaması: İnsan Hakları Eylem Planı acı bir 'doğruluk kontrolü' oldu
  HDP'nin kapatılması istemiyle dava açıldı
  Kapatma davasına muhalefetten gelen ilk tepkiler
  HDP'ye kapatma davasına ilişkin Saray'dan ilk açıklama
  ABD'den Türkiye'ye çifte HDP tepkisi
  Bahçeli: HDP herhangi bir isimle açılmamak üzere kapatılmalı
  Kılıçdaroğlu'ndan HDP'nin kapatılması girişimine tepki
  Kapatılma girişimi: Dünyadan tepkiler yükseliyor, Ankara savunmada



Önceki Haber
Şenyaşar ailesinin 'adalet nöbeti'ne polis ve belediye engeli
Sonraki Haber
Hendek’teki iş cinayeti davası: Yaşar Coşkun'dan 'her gün iş kazası oluyor' savunması