Ana SayfaGüncelMeclis’te gözaltına alınan Gergerlioğlu serbest

Meclis’te gözaltına alınan Gergerlioğlu serbest

HABER MERKEZİ – Vekilliği düşürüldükten sonra kararı tanımayarak Meclis’te ‘adalet nöbeti’ tutan, son olarak MHP lideri Devlet Bahçeli tarafından hedef gösterilen HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu sabah saatlerinde gözaltına alınarak zorla emniyete götürüldü. Gergerlioğlu ifadesi alındıktan sonra ise serbest bırakıldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliği, hakkındaki kesinleşmiş yargı kararının 17 Mart’ta TBMM Genel Kurulu’nda okunmasıyla düşürülmüştü.

Vekilliği düşürüldükten sonra, kararı tanımadığını vurgulayarak Meclis’te ‘adalet nöbeti’ne başlayan Gergerlioğlu, dün MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından hedef alınmıştı.

Bahçeli, HDP’li Gergerlioğlu’nun Meclis’teki direnişine ilişkin, “Bu sineye çekilecek bir şey değildir. Şayet TBMM Başkanı’nın yetkisi bu konuda sınırlıysa, süratle hazırlanacak bir maddelik kanun teklifinin Genel Kurul’da kabulüyle birlikte Gergerlioğlu’nun yer yatağı ile beraber Meclis’in kapısının önüne koyulması mümkündür ve konu acildir” demişti.

Devlet Bahçeli’nin hedef göstermesinden bir gün sonra Gergerlioğlu, sabah saatlerinde Meclis’e giren polisler tarafından gözaltına alındı.

HDP Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamaya göre, “Sabah namazını kılmadan önce abdest almak üzere lavaboya girdikten sonra Gergerlioğlu’nun bulunduğu kata 100’e yakın polis girdi. Gergerlioğlu, lavabodan çıkarıldıktan sonra polislere, ‘namazımı kılayım, üzerimi değiştireyim öyle gidelim’ demesine rağmen polis gözaltı işlemini başlattı.”

Açıklamada, “Milletvekillerimiz Filiz Kerestecioğlu ve Hüseyin Kaçmaz’ın da itirazlarına rağmen Gergerlioğlu, pijamaları ve terlikleri varken zorla götürüldü” denildi.

Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun gözaltına alınma anına tanık eden HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz de yaşananları şu şekilde anlattı:

Ömer hocamızın vekilliğinin hukuka aykırı düşürülmesinden sonra kendisinin bu haksız, hukuksuz karara karşı sürdürdüğü eylemin 5. gününde sabah namazı için uyanıp lavaboya girdiğinde aniden yüzlerce polis koridoru kuşatma altına alındı. Ömer hocamız abdest alırken, kendisine tebligat yapılmadan, kıyafetlerini giyilmesine müsaade edilmeden, sürükleyerek götürüldü. Barbarlık vardı.

Hakkında yeni soruşturma

Gergerlioğlu’nun gözaltına alınmasının nedeninin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan yeni bir soruşturma kapsamında olduğu belirtildi.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düştüğü 17 Mart tarihinden itibaren Meclis’te “Adalet Nöbeti” tutması soruşturmaya gerekçe yapıldı.

Soruşturmada, “Gergerlioğlu’nun Meclis’i terk etmemesi, hala milletvekili gibi davranması, sosyal medya üzerinden basın açıklamaları yapması, canlı yayınlar yapması, kamu binasında hakkı olmadan durması” suç unsurları olarak gösterildi.

Gergerlioğlu’nun hakkında açılan yeni soruşturma kapsamında Kavaklıdere polis karakoluna götürülürken, HDP milletvekilleri de karakola gitti.

HDP: Gergerlioğlu her koşulda direnmeye devam edecek

HDP’nin Twitter hesabından yapılan açıklamada ise “Türkiye halklarını, tüm ezilenlerin yüreği Meclis’teki Adalet Nöbetimizdeydi. İktidar ve ortağı bu sevgiye, bu güvene tahammül edemedi. Talimatla, yalan tutanakla, oy uğruna yapılanları Türkiye halkları unutmaz” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamanın devamında “Milletvekilimiz Gergerlioğlu, hukuksuzca gözaltına alınırken bile hakikati dillendirdi: ‘Biz bu görüntüleri 90’larda da gördük, 90’lardan bugüne maalesef hiçbir şey değişmedi.’ Gergerlioğlu, her yerde, her koşulda direnmeye devam edecek” diye belirtildi.

Şentop: Meclis eylem alanı olarak kullanılamaz

Bu arada TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Gergerlioğlu’nun gözaltına alınması ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “Meclis’in eylem alanı olarak kullanmaya kalkılması kabul edilemez” dedi.

Şentop açıklamasında, “Hiç kimse, milletimizin temsil makamı olan TBMM’yi hukuk dışı bir propagandanın parçası kılamaz. Bunu yapmaya kalkanlara karşı gereği, hukuk dâhilinde yapılır ve yapılmıştır” ifadelerini kullandı.

Gergerlioğlu serbest

Sabah saatlerinde Meclis’e giren polislerce gözaltına alınan Ömer Faruk Gergerlioğlu, götürüldüğü Kavaklıdere Polis Karakolu’nda ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

Gergerlioğlu’nun ifadesinde, polislerce zor kullanılarak gözaltına alındığı yönündeki beyanları ise tutanağa geçilmedi. Daha sonra isterse şikayette bulanabileceği iletilen Gergerlioğlu’nun avukatları, yazılı olarak bu duruma şerh düştü.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
AKP'nin yeni hamlesi: 'Ankara Sözleşmesi'
Sonraki Haber
İllere göre haftalık vaka yoğunluğu haritası açıklandı