Ana SayfaDünyaMerkel’den Türkiye’ye hem eleştiri hem de işbirliği mesajı

Merkel’den Türkiye’ye hem eleştiri hem de işbirliği mesajı

HABER MERKEZİ – Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB liderler zirvesi öncesinde yaptığı açıklamada Türkiye’yi eleştirse de ‘ortak çıkarlar ışığında’ Türkiye’yle işbirliği yapılması gerektiğini savundu. Merkel’in Türkiye için “stratejik önem taşıyan komşu” vurgusu da dikkat çekti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye ile ilişkilerin masaya yatırılacağı Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesi öncesinde önemli mesajlar verdi.

Video konferans yoluyla yapılacak zirve öncesinde Almanya parlamentosunda konuşan Merkel, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi ve insan hakları ihlalleri nedeniyle Türkiye’yi eleştirdi, ancak “AB’nin refahı” için işbirliği ve diyalogun önemli olduğunu savundu.

DW Türkçe’de yer alan habere göre Kuzey Afrika, Suriye ve Ukrayna’ya işaret ederek Avrupa’nın çok sayıda ihtilafla çevrili olduğuna, AB’de refahın ancak “birlik sınırı dışındaki komşu ülkelerle iyi ilişkiler yoluyla” korunabileceğine vurgu yapan Merkel, “Bu da, özellikle NATO üyesi Türkiye ile ilişkiler için geçerli” sözlerini kaydetti.

“Türkiye’nin son aylarda Doğu Akdeniz’de gerilimi düşürme sinyalini vermiş olması iyi bir haber” diyen Merkel, Ankara’nın Atina ile diyalog sürecini yeniden başlattığını, Birleşmiş Milletler (BM) himayesindeki Kıbrıs görüşmelerinin de devam edeceğine işaret etti.

Türkiye için ‘komşu’ vurgusu

Merkel’in, Türkiye’nin AB üyeliği adaylığından hiç söz etmeyerek “komşu” vurgusu yapması ise dikkat çekti.

Angela Merkel, “Şimdiden söyleyeceğim: Avrupa Konseyi’ndeki Türkiye görüşmeleri kolay olmayacak ama sonuca ulaşabilmemizi umut ediyorum. Türkiye sadece NATO partneri ve müttefik değil, aynı zamanda doğrudan komşumuz, AB dış sınırlarındaki ikinici en yüksek nüfuslu ülke olarak da stratejik önem taşıyan bir ülke” diye konuştu.

Türkiye’nin Cumhurbaşkanı kararıyla İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesini, “Verilmiş çok talihsiz bir mesaj. Türkiye’nin sözleşmeye taraf olmaya devam etmesini dilerdik” sözleriyle değerlendiren Merkel, “Türkiye’nin hukuk devleti standartlara uymasını bekliyoruz, pek çok durumda insan haklarına saygı gösterilmediğini tespit ediyoruz” dedi.

Göç mutabakatını savundu

“Türkiye ile ilişkilerde suskunluk bizi bir yere götürmez” diyen Merkel, bu nedenle diğer Avrupalı liderlerle, AB’nin Türkiye ile üst düzey diyalogunu yeniden nasıl başlatacaklarını görüşeceklerini de açıkladı.

Merkel, “Ortak çıkarlarımız var, göç konusunun yol açtığı zorluklar buna dahil. Bunu da ancak Türkiye ile ortaklaşa çözüme kavuşturabiliriz. 5 yıl önce kararlaştırılan AB-Türkiye mutabakatı, bunun zeminini oluşturuyor ve bunun geliştirilmesi gerekiyor” dedi.

Almanya Başbakanı, göç mutabakatına yönelik eleştirileri bildiğini ancak tüm eleştirilere rağmen bu mutabakat ile iyi sonuçlara ulaştıklarını da savundu.

Bu işbirliğinin sürmesi gerektiğini, bunun her iki tarafın da çıkarına olduğunu belirten Merkel, bu nedenle mutabakatın yeniden canlandırılması ve geliştirilmesinden yana olduğunun, bunun için de çaba gösterdiğinin altını çizdi.

  AB liderler zirvesinde gündem Türkiye
  HRW'den AB liderlerine 'Erdoğan' çağrısı



Önceki Haber
Las Tesis'ten Türkiyeli kadınlara İstanbul Sözleşmesi desteği
Sonraki Haber
Sorgun Cumhuriyet Savcısı Özlem Salkım evinde vuruldu