Ana SayfaEkonomiMerkez’deki değişiklik sonrası: Dolar/TL 8,47’yi gördü

Merkez’deki değişiklik sonrası: Dolar/TL 8,47’yi gördü

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 4 buçuk ay önce Merkez Bankası’nın başına getirdiği Ağbal’ın görevden alınmasının ardından, dolar/TL gece yarısı 8,4786 seviyelerine kadar ulaştı. Benzer hareketlerle euro/TL de 10 lirayı aştı. Kurlar ilk tepkilerin ardından gevşedi ve sabah saatlerinde dolar/TL 8 düzeyinde, euro/TL 9,50’nin hemen üzerinde dengelendi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cuma akşamı Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ı görevden alarak, yerine eski AKP milletvekili Şahap Kavcıoğlu’nu getirmesi sonrası ilk işlem gününde, tüm gözler piyasaların vereceği tepkilere çevrilmiş durumda.

Haftaya yüzde 15’i aşan yükselişlerle 8,35’in üzerinde başlayan dolar/TL kuru, gece saat 01.00 sularında 8,4786’yı gördü.

Benzer hareketlerin yaşandığı euro/TL de 10 liranın üzerine çıktı ve 10,08’ler test edildi.

Dünya gazetesinin haberine göre, Asya piyasalarındaki ilk tepkilerin ardından bu sabah saatlerinde kurlar bir miktar gevşedi.

Dolar/TL 8 düzeyinde dengelenirken, euro/TL ise 9,60’ın altına geriledi.

Cuma günü Dolar/TL kuru, 7,1897 ile 25 Şubat’tan beri en düşük seviyeyi görmüş, kapanışını ise 7,21 seviyelerinden gerçekleştirmişti.

Euro/TL de geçen haftanın kapanışını 8,60’tan yapmıştı.

Dolar/TL’de tüm zamanların en yüksek seviyesi 8,5803’te bulunuyor. Euro/TL’de rekor ise 10,2027 olarak Kasım 2020’de görülmüştü.

Sterlin/TL’de tüm zamanların rekoru

Dolar ve euro karşısında zayıflayan lira, Sterlin karşısında ise tüm zamanların rekorunu kırdı.

Geçen haftayı 10 liranın hemen üzerinde tamamlayan Sterlin/TL kuru, gece yaşanan sert tepkiyle birlikte 11,7427 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

Kur bir önceki zirvesini geçen Kasım ayında 11,2813’le görmüştü.

Bakan Elvan: Serbest piyasadan kesinlikle taviz yok

Döviz kurlarındaki ani tepkinin ardından bir açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, serbest piyasa mekanizmasından herhangi bir tavizin kesinlikle söz konusu olmayacağını söyledi.

Elvan yaptığı açıklamada, “Makroekonomik istikrarın ön koşulları fiyat istikrarı ve finansal istikrardır” dedi.

7 Kasım 2020’de Merkez Bankası başkanlığı görevine getirilen Naci Ağbal, 19 Mart Cuma günü Erdoğan tarafından görevinden alınmıştı.

Böylece, Merkez Bankası başkanlığı görevi 20 ay içinde dördüncü kez el değiştirmişti.

Merkez Bankası bu karardan iki gün önce, politika faizi oranını yüzde 19’a yükseltmişti.




Önceki Haber
Cumhurbaşkanlığı’ndan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme açıklaması
Sonraki Haber
İstanbul’da kadınlar bu akşam alanlara çıkıyor