Ana SayfaDünyaMısır’dan Türkiye ile ‘normalleşme’ için koşul

Mısır’dan Türkiye ile ‘normalleşme’ için koşul

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin Mısır ile diplomatik temasların başladığı yönündeki açıklamasına Kahire’den yanıt geldi. Mısır Dışişleri Bakanı Şukri, ‘tam normalleşme’ için Ankara’nın dış politikasında gerçek bir değişim görmeleri gerektiğini söyledi.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesinin “Türkiye’nin politikasında gerçek bir değişim” görülmesine bağlı olduğunu vurguladı.

Türkiye ile diplomatik temasların başladığını doğrulayan Şukri, “Normal diplomatik çerçeve dışında bir temas yok” dedi ve ekledi: “Ankara’nın dış politikasında, bölgenin istikrara kavuşturulması yönünde Mısır’ın politikalarıyla uyuşan gerçek bir değişim görürsek, bu ilişkilerin normalleşmesi için bir temel oluşturabilir.”

DW Türkçe’de yer alan habere göre Şukri, Türkiye ile ilgili olarak “sözlerin tek başına yeterli olmadığı ve uygulamalarla örtüşmesi gerektiği” uyarısı da yaptı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, geçtiğimiz Cuma günü yaptığı açıklamada Mısır ile hem diplomatik hem istihbari temasların başladığını belirtmiş, ardından AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da şu açıklamayı yapmıştı:

Mısır’la istihbari, diplomatik ve ekonomik olarak zaten işbirliği sürecimiz devam ediyor. Bunda herhangi bir sıkıntı söz konusu değil. En üst düzeyde değil de en üst düzeyin şöyle bir tık altında bu devam ediyor.

Erdoğan, Mısır’la bu süreci çok daha güçlü bir şekilde devam ettirmek istediklerini de sözlerine eklemişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaklaşık iki yıl önce ‘zalim’ dediği Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el Sisi’nin, Müslüman Kardeşler hareketinin lideri Muhammed Mursi’yi 2013’te darbeyle devirmesine Türkiye sert tepki koyduğu için son 8 yıldır Ankara-Kahire hattında diplomatik ilişkiler düşük profilli ilerliyordu.

  Türkiye ve Mısır'ın yakınlaşması Yunanistan'ı harekete geçirdi
  Çavuşoğlu: Mısır ile diplomatik temaslarımız başladı

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Almanya'da sol partiler kazandı: Merkel tarihin en kötüsü
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.