Ana SayfaGüncelMSB: Askeri helikopter kaza kırıma uğradı, 11 asker yaşamını yitirdi

MSB: Askeri helikopter kaza kırıma uğradı, 11 asker yaşamını yitirdi

HABER MERKEZİ – Savunma Bakanlığı’na göre, Bingöl’den kalkan Kara Kuvvetleri’ne ait Cougar tipi bir helikopter ‘kaza kırım’ sonucu düştü. Helikopterdeki askerlerden 11’inin hayatını kaybettiği, ikisinin de yaralandığı bildirildi. Ölen askerler arasında Korgeneral Osman Erbaş da var.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Bingöl’den Bitlis’in Tatvan ilçesine gitmek üzere bugün saat 13.55’te kalkış yapan Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na ait Cougar tipi bir helikopter ile saat 14.25’te irtibatın kesildiğini açıkladı.

Bunun üzerine bölgede İHA, CN-235 uçağı ve bir helikopter ile arama çalışmalarına başlandığı belirtilen yazılı açıklamada, “Arama çalışmaları sonucunda helikopterin kaza kırıma uğradığı tespit edilmiştir” denildi.

Bakanlığın açıklamasına göre helikopterde bulunan askerlerden dokuzunun hayatını kaybettiği, dördünün ise yaralandığı belirlendi.

Helikopterden yaralı olarak kurtarılan askerlerin ambulanslarla Bitlis ve Tatvan’daki hastanelere kaldırıldığı belirtildi.

Bakanlıktan yapılan ikinci açıklamada, “Tatvan’da meydana gelen helikopter kazasında” yaralanan dört askerden birinin daha hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybettiği duyuruldu.

Bakanlıktan yapılan sonra açıklamada yaralanan askerlerden birinin daha yaşamını yitirdiği açıklandı.

Hayatını kaybeden askerlerin sayısı 11’e yükselirken, iki askerin tedavileri sürüyor.

Bölgeden paylaşılan fotoğraflar (İHA)

Kaza kırımın neyden kaynaklandığına dair şu an için yapılan resmi bir açıklama yok. Ancak olay yerinden servis edilen görüntülerde bölgedeki yoğun sis dikkat çekiyor.

Korgeneral Osman Erbaş düşen helikopterde hayatını kaybetti

Diğer yandan hayatını kaybeden askerlerden birinin Elazığ 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Osman Erbaş olduğu öğrenildi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, hayatını kaybeden Korgeneral Osman Erbaş’ın oğlu Yiğitalp Erbaş ile telefonda görüşerek taziyelerini ilettiği bildirildi.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, ülkeye ve millete önemli hizmetlerde bulunan Korgeneral Osman Erbaş’ın elim bir kazada hayatını kaybetmesinden büyük üzüntü duyduğunu ifade ederek, şehit komutana Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diledi” ifadeleri kullanıldı.

Bu arada Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar ile Elazığ’a gitti.

Cougar tipi helikopterlerde şimdiye dek 39 asker öldü

Cougar tipi helikopterler, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda 1996’dan bu yana kullanılıyor.

Sputnik’in haberine göre, bugünkü yaşanan kaza kırım da dahil olmak üzere Türkiye’de kullanılan bu tip helikopterlerin düşmesi ya da düşürülmesi sonucu 39 asker hayatını kaybetti.

Habere göre, Cougar helikopterlerin karıştığı can kayıplı ilk vaka 4 Haziran 1997’de yaşanmıştı. Irak’ın kuzeyine yönelik sınır ötesi operasyona katılan askerleri taşıyan helikopter, Zap bölgesinde füze ile vurulmuş, 11 asker hayatını kaybetmişti.

Cougar helikopterlerde can kayıplı ikinci olay ise Isparta Eğirdir’de 29 Nisan 2003’te yaşanmıştı. Eğitim uçuşu sırasında yüksek gerilim hattına takılarak düşen helikopterde dört asker yaşamını yitirmişti.

Son olarak 2017 yılında Şırnak’ta meydana gelen vakada 13 asker hayatını kaybetmişti. Hayatını kaybedenler arasında Tümgeneral Aydoğan Aydın’la birlikte iki albay, bir yarbay, bir binbaşı, üç yüzbaşı, iki başçavuş, iki uzman çavuş ve bir üsteğmen bulunuyordu.

bianet’in haberine göre Cougar tipi helikopterin 31 Mayıs 2017’de yüksek gerilim hattına takılması sonucu meydana gelen kazada 13 askerin ölümüyle ilgili CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Levent Gök, Meclis araştırması yapılması için 5 Haziran 2017’de önerge vermişti.

Önergede, helikopterlerde yüksek gerilim hattı ve benzeri engelleri tanıma ve uyarı sisteminin bulunmamasına dikkat çekilmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kartal Belediyesi'nde işçilerden TİS protestosu: Hesabını soracağız
Sonraki Haber
Göçük altında kalan maden işçisinin cansız bedenine ulaşıldı